Primaria Capitalei i-a dat unda verde lui Videanu sa faca zgarie-nori cu 35 de etaje. Proiectul este contestat si ridica semne de intrebare

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 08:55
33478 citiri
Primaria Capitalei i-a dat unda verde lui Videanu sa faca zgarie-nori cu 35 de etaje. Proiectul este contestat si ridica semne de intrebare
Foto: Arhiva Pixabay

Fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu se pregateste sa construiasca un mini-cartier de zgarie nori cu pana la 35 de etaje in plin Bucuresti, la intersectia Caii 13 Septembrie cu Aleea Progresului.

Intrebat de Ziare.com daca nu cumva proiectul sau va crea aglomeratie sufocanta in zona respectiva a Capitalei, Videanu n-a spus ca nu, ci a declarat doar ca e prematur sa vorbim despre asa ceva.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat marti un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite constructia - pe un teren de aproape 5 hectare de la intersectia Caii 13 Septembrie cu Aleea Progresului - a unui cartier cu blocuri de locuit si cladiri de birou.

Interesant este ca - potrivit documentatiei PUZ-ului - 5 dintre blocurile care se vor construi in zona vor avea pana la 35 de etaje. Asta inseamna ca ar putea fi aproape la fel de inalte ca Sky Tower (care are 37 de etaje si este cea mai inalta cladire din Romania).

In plus, multe alte cladiri care se vor construi in zona vor putea avea 20 de etaje inaltime. Fireste, PUZ-ul prevede si posibilitatea ridicarii, in acest cartier, a altor cladiri cu inaltimi mai mici, dar si amenajarea unor drumuri de acces si a unor spatii verzi.

Societatea care a initiat acesta modificare de PUZ a fost Titan Mar, firma familiei lui Adriean Videanu, fostul primar general al Capitalei in perioada 2005-2008.

Intreprinzator de pe Soseaua Progresului: Ni se incalca dreptul la proprietate

Contestand PUZ-ul care deschide calea construirii viitorului mini-cartier de la intersectia Caii 13 Septembrie cu Stada Progresului, societatea Calor SRL a transmis ca va fi afectata de zgarie-nori. Directorul societatii, Bogdan Popescu, a explicat pentru Ziare.com si de ce considera ca ar avea pe pierdut, daca se vor construi blocurile de pana la 35 de etaje.

Iata unde ar urma sa se construiasca blocurile si cum arata schita cartierului din documentatie PUZ-ului.

"Acest proiect va afecta in mod direct societatea noastra. Sa va explic de ce.

Langa cele aproape 5 hectare de teren pe care le au dumnealor in zona (Titan Mar - n.red.), avem si noi teren si sediul cu birouri, showroom si depozit. Avand in vedere ca suprafata dumnealor e mare, le-am cerut cateva lucruri.

Mai intai, am cerut sa nu inceapa sa ridice cladiri la 5 metri de granita dintre proprietatile noastre, cum si-au propus. Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei prevede ca aceasta distanta, numita retragere, ar trebui sa masoare jumatate din inaltimea cladirii (in spatele acesteia) si o treime din inaltimea cladirii (in lateralul ei). Iar la cat de inalte ar urma sa fie acele cladiri, e clar ca distanta dintre ele si proprietatea noastra ar trebui sa fie mai mare.

In plus, am cerut sa nu se desfiinteze drumul de acces betonat pe care il avem acum din Calea 13 septembrie si nici un drum de acces pe care il avem in baza unei hotarari de Consiliu General din 2001. Nici acele drumuri nu mai figureaza in acest nou PUZ initiat de dumnealor si adoptat", a declarat pentru Ziare.com Bogdan Popescu.

In plus, directorul Calor SRL sustine si ca "Videanu Towers" ar urma sa aglomereze pana la refuz o zona care nu este pregatita sa gazduiasca alti mii de oameni.

"Din calculele noastre, aceste cladiri ar urma sa atraga in zona circa 10.000 - 15.000 de persoane. Iar asta inseamna o gramada de probleme, mai ales ca in zona nu exista retele de utilitati care sa poata sustine asa ceva. In plus, se va crea mult mai multa poluare in zona decat este acum si mult mai mult trafic", ne-a mai spus Bogdan Popescu.

Antreprenorul sustine ca se judeca inca din 2005 cu Titan Mar. Un proces ar viza chiar unul dintre terenurile pe care ar urma sa se construiasca parte din "Videanu Towers", cum a numit societatea viitorii zgarie-nori, intr-un mesaj postat pe site-ul PMB!

Adriean Videanu: Numele proiectului nu e "Videanu Towers"! Iar despre eventuale probleme e prematur sa vorbim

L-am contactat pe Adriean Videanu pe a afla daca - in dubla sa calitate de om de afaceri si fost primar al Capitalei - considera ca acest proiect va ajuta sau va crea probleme in zona de la intersectia Caii 13 Septembrie cu Soseaua Progresul.

Fostului primar i-a displacut din start denumirea de "Videanu Towers".

"Sa inteleg ca il citati pe domnul Popescu? Aceasta expresie, 'Videanu Towers', este inventia dumnealui, nu denumirea proiectului. Permiteti-mi sa nu comentez litigiul pe care il am cu dumnealui. Instanta a decis ca dumnealui nu are dreptate. Dar a facut apel, asa ca acum vom astepta decizia instantei.

Adriean Videanu, fost primar general al Capitalei. Foto: Arhiva Hepta.ro

Ceea ce va pot spune la acest moment este ca nu vom incalca sub nicio forma acolo nici legea si nici dreptul de proprietate al cuiva", a declarat Adriean Videanu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste posibilitatea ca zgarie-norii pe care vrea sa ii construiasca in plin oras sa creeze aglomeratie nedorita in zona, Adriean Videanu a spus ca nu vrea sa comenteze, momentan.

"Permiteti-mi sa nu comentez. E prematur. Asta e o aprobare de principiu (PUZ-ul votat de Consiliul General - n.red.). Urmeaza un concurs de idei, probabil international (pentru realizarea proiectului - n.red.). PUZ-ul a respectat toate prevederile legale in obtinerea lui. Asta va pot spune. De aici incolo, intram in zona speculatiilor", a conchis Adriean Videanu.

Ce-i drept, lui Adriean Videanu nu-i este suficient PUZ-ul adoptat de Consiliul General al Capitalei pentru a construi zgarie nori pe Soseaua Progresul, ci ii trebuie, printre altele, autorizatie de construire. Cu toate acestea, calea spre ridicarea uriasului complex i-a fost deja deschisa fostului primar al Capitalei, a explicat pentru Ziare.com consilierul general Roxana Wring (USR).

Roxana Wring (USR): Concursul de solutii trebuia facut pana acum. Din ce am vazut, acest proiect nu face bine Capitalei

Consilierul general Roxana Wring (USR) a declarat pentru Ziare.com ca a votat impotriva adoptarii PUZ-ului pentru ca acesta nu pare unul benefic pentru Capitala.

"Inainte de toate, daca acolo exista probleme de natura juridica privind dreptul de proprietate al unor terenuri, proiectul PUZ-ului n-ar fi trebuit sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului General. Era treaba Primariei sa verifice si sa stabileasca acest lucru.

Din datele care ni s-au pus la dispozitie - si care sunt insuficiente - acest PUZ nu este benefic pentru Capitala. Daca se propune constructia unor zgarie-nori de 20-35 de etaje, atunci ar fi trebuit ca PUZ-ul sa fie analizat pe o arie mult mai larga decat parcela in sine. Se impune sa vedem cum afecteaza peisajul urban.

In plus, in conditiile in care zona respectiva este oricum profund destructurata, n-am vazut nicio justificare sa introduci acolo cladiri atat de inalte.

Multe dintre lucrurile pe care ni le-au spus dezvoltatorii in Comisia de urbanism au fost doar verbale. Ne-au prezentat doar o schita, pe care se vedeau numai niste dreptunghiuri. De ce n-au venit cu o macheta, sa vedem si noi care e volumul proiectului si sa intelegem care va fi aria ocupata si care va fi aria libera?

Roxana Wring, consilier general USR. Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro

Din cate am putut vedea pe schita, zonele verzi si cele pietonale sunt foarte restranse. Ceea ce inseamna o calitate scazuta a vietii oamenilor de acolo. Ca sa nu mai spunem ca se vor crea si mari probleme de trafic.

Cand am intrebat despre toate acestea, mi s-a spus ca acum aprobam doar asa, ceva general, si ca ulterior se va organiza un concurs de solutii. Dar acest concurs de solutii - daca se va face, in conditiile in care legea nu obliga la asa ceva - trebuia organizat inainte de realizarea PUZ-ului, nu dupa!

Ca un detaliu interesant: cele mai multe dintre PUZ-uri nu sunt adoptate de prima oara cand ajung pe ordinea de zi. Toate celelalte PUZ-uri care au fost pe ordinea de zi a sedintei de marti mai fusesera respinse.

Acesta s-a adoptat din prima, iar singurii care au votat impotriva - din cauza ca n-au avut suficiente informatii despre proiect - au fost consilierii USR", a mai spus Roxana Wring.

Ramane deci sa vedem cu cata responsabilitate fata de oras si bucuresteni va construi fostul edil-sef al Capitalei pe terenul de la intersectia Caii 13 Septembrie cu Soseaua Progresului.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Adriean Videanu construieste zgarie nori Capitala, #Adrian Videanu Roxana Wring zgarie nori , #administratia