Prima zi de testare COVID în școlile din România. Părinții au umplut grupurile de WhatsApp cu fotografii. Germania își testează copiii cu ”acadele” FOTO

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 22:36
2977 citiri
Prima zi de testare COVID în școlile din România. Părinții au umplut grupurile de WhatsApp cu fotografii. Germania își testează copiii cu ”acadele” FOTO
Copilul face un test de salivă FOTO: Captură Youtube

După luni întregi de așteptare și patru valuri pandemice care au închis școlile în mod repetat, s-a realizat și testarea antigenică rapidă a elevilor. Luni, 6 decembrie, a fost prima zi în care copiii au folosit aceste dispozitive iar părinții au raportat rezultatele reprezentanților unităților de învățământ înainte de începerea cursurilor.

La finele săptămânii trecute, cele mai multe școli au trimis părinților câte două teste antigen de salivă pentru săptămâna aceasta. Puse în pungi de plastic, cu o coală A4 cu instrucțiuni, testele au ajuns cumva la părinți. Unii au fost chemați să semneze de primire. În alte cazuri au semnat chiar elevii.

”Teste-acadele” pentru elevii din Germania

Spre comparație, în Germania, testele sunt ambalate separat, în cutii individuale. Cristina Petian, o româncă stabilită de doi ani în Aachen, vestul Germaniei, a explicat pentru Ziare.com cum se desfășoară testarea acolo.

Ea are doi copii. Unul de 9 ani și altul de 4 ani. Cel mare este testat la școală însă pentru cel mic primește testele acasă.

”Testarea a început în școli anul asta prin martie. Până în luna mai se făcea de două ori pe săptămână sub supravegherea învățătorului. Făceau testele acelea de salivă.

Era destul de greu pentru copii și învățătoare așa că, din mai, s-a băgat un nou tip de test. Așa numitul LolliTest.

Asta înseamnă că fiecare copil primește marți și joi un fel de acadea pe care o ține 30 de secunde în gură, apoi se adună toate testele dintr-o clasă într-un tub pe care un reprezentant al laboratorului vine și îl ia.

Dacă iese pozitiv tubul din clasa respectivă, intră toată clasa două zile în carantină până când își fac toți copiii PCR individual și se află cine a fost infectat.

De la grădiniță am primit două teste pe săptămână pe care trebuie sa le facem noi părinții acasă”, a explicat Cristina Petian.

LolliTest FOTO: Captură: DW News

Și la ei au fost școli închise la începutul anului, aproximativ o lună. Atunci copiii au învățat în ture. Clasa a fost împărțită în grupe care au mers pe rând la școală. Însă această procedură a durat doar două luni.

Testul de salivă pe care îl primesc părinții din Germania pentru copii. FOTO:Cristina Petian

Cum arată testele antigen primite de elevii români

Testele pentru copiii din România nu au fost ambalate individual. Această procedură a fost făcută de personalul din unitățile de învățământ. Asociațiile de părinți au fost nemulțumite de această situație.

Noi, ca Federație, am cerut din martie aceste teste. Din păcate nu au fost achiziționate la timp. Au venit într-un final, suntem nemulțumiți că nu au venit ambalate individual și trebuie să fie ambalate de către profesori și riscă să fie contaminate dar pe de altă parte trebuie să fim și responsabili, să punem umărul să ajutăm cu toții: profesori, directori, părinți. Cu toții să facem în așa fel încât să fie relevante pentru că altfel vom avea un nou val cu școlile închise pe bandă rulantă”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, într-un interviu anterior acordat Ziare.com.

Conform recomandărilor autorităților, testarea se va face în prima și a patra zi din săptămână, adică lunea și joia.

Testele pentru elevi vândute pe internet

Însă nu există o metodă prin care se poate verifica dacă acestea sunt făcute corect, iar părinții au opțiunea să nu facă aceste teste pentru că nu sunt obligatorii.

Astfel, unele dintre acestea au ajuns la vânzare pe internet.

Sursa FOTO: Digi 24

Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame: ”Este un alibi perfect pentru ca noi să nu vedem cât de rațională a fost această măsură”

Însă era de așteptat ca unii părinți să nu facă testele, având în vedere că nimeni nu le cere acest lucru.

”Era evident că numai acei părinți care sunt complianți cu toate măsurile anti-pandemie, vaccinare, purtarea măștii, distanțare socială, vor face și aceste teste cu religiozitate și vor raporta. Deci puțini vor face acest lucru”, a explicat Ana Măiță, președintele Asociației Mame Pentru Mame.

”Mai mult decât atât, toată măsura aceasta a testării a fost ”croită” de către autorități foarte ”șmecher” încât să nu poată fi monitorizată din punctul de vedere al eficienței. Eu aș fi fost foarte curioasă ca ministrul Cîmpeanu să iasă la finalul fiecărei săptămâni în conferințele acelea de presă și să ne raporteze numărul total de teste care s-au făcut în toate școlile din România, pe fiecare județ, în săptămâna respectivă și, evident, numărul de cazuri pozitive depistate.

Astfel noi am fi putut înțelege cât de eficientă este această măsură și dacă banii cheltuiți de statul român pe aceste teste au avut sens sau nu. Lucrul acesta, cel mai probabil, nu se va întâmpla. Pentru că această măsură a fost gândită astfel: s-a spus din start că testele nu sunt obligatorii, apoi că fiecare școală va decide cum raportează aceste teste, directorii unităților de învățământ fiind obligați să raporteze către inspectorate și DSP-uri doar cazurile pozitive.

Sunt puține școli care centralizează pentru rapoartele lor interne numărul total de teste. Altele cer doar testele pozitive.

Este un alibi perfect pentru ca noi să nu vedem cât de rațională a fost această măsură, dacă a avut un plan în spate, care este raportul cost eficiență”, a mai spus Ana Măiță.

86 de cazuri COVID pozitive în prima zi, după testele rapide din salivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni, 6 decembrie, că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

17.677 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) au funcţionat cu prezenţă fizică, incluzând şi unităţile conexe.

"Aşadar, peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri. Un număr de 238 de unităţi de învăţământ continuă cursurile în sistem online - cele mai multe în judeţele Bihor (52), Arad (36) şi Hunedoara (20)", a transmis ministrul.

Cum se face testarea elevilor în alte state

Franța este printre primele din Europa care au introdus testarea în școli, reușind să țină cursurile față în față. Când au anunțat, la începutul anului, un val de testări în mediu școlar, folosind teste de salivă, profesorii se temeau că vor fi puși să efectueze ei testele, chiar dacă nu sunt calificați pentru acest lucru. Dar s-a decis ca operațiunile să fie făcute de către personal dedicat – medici și asistente, cu sprijinul a circa 1.700 de “mediatori” calificați, recrutați din rândul studenților. Profesorii erau invitați să ajute, voluntar, la supravegherea copiilor sau la activitățile administrative asociate, conform edupedu.ro.

Austria a început testarea sistematică a elevilor la începutul anului, după principiul: în cazul copiilor cu vârste mici, procedura este efectuată de către părinți acasă, în timp ce elevii cu vârste mai mari se testează singuri la școală. În noul an școlar, 2021-2022, elevii sunt testați de mai multe ori pe săptămână, folosind o combinație de teste autoadministrabile, atât antigen, cât și PCR. Toate rezultatele sunt înscrise în “pașaportul” folosit în Austria pentru dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

În SUA există o multitudine de abordări pentru testarea în școli, dar aceasta nu funcționează, adesea, din lipsă de informații, din lipsa pregătirii personalului școlar pentru activități sanitare, lipsa organizării sau a personalului specializat, acolo unde acesta este necesar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#teste saliva scoli, #testare elevi profesori, #masuri guvern pandemie , #teste saliva