Prima tara ex-comunista care permite de azi casatoriile gay

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 13:394856 citiri
Prima tara ex-comunista care permite de azi casatoriile gay
Foto: Arhiva Pixabay

Slovenia permite, incepand de vineri, casatoriile intre persoane de acelasi sex, in baza unei legi care le acorda cuplurilor gay in mare masura aceleasi drepturi ca si celor heterosexuale, interzicandu-le insa adoptarea de copii.

Slovenia devine astfel prima tara din fostul bloc comunist in care li se recunoaste dreptul la casatorie cuplurilor de acelasi sex.

Multe alte tari din Uniunea Europeana au legalizat mariajele gay, inclusiv Marea Britanie, Franta si Spania, dar problema ramane controversata in multe alte state, relateaza Reuters.

Legea in Slovenia a fost adoptata in urma cu 10 luni, dupa ce, in cadrul unui referendum din decembrie 2015, a fost respins un proiect care le-ar fi dat si dreptul cuplurilor gay sa adopte copii.

Cuplurile homosexuale din Slovenia, tara membra a UE cu o populatie de doua milioane de locuitori, aveau voie din 2006 sa-si inregistreze relatia si sa adopte copii rezultati dintr-o relatie anterioara a unui partener, dar nu si copii ai altora.

Activistii gay sunt de parere ca mai raman inca multe de facut in Slovenia. In afara de faptul ca nu au voie sa adopte copii, le este interzisa si inseminarea artificiala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News