Presedintele CNAS, lui Iohannis: Au fost probleme inerente unui proiect de dimensiunea cardului

Luni, 11 Mai 2015, ora 19:572865 citiri
Presedintele CNAS, lui Iohannis: Au fost probleme inerente unui proiect de dimensiunea cardului
Foto: Digi24

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Vasile Ciurchea a declarat, luni, referitor la declaratiile presedintelui Klaus Iohannis privind cardul de sanatate, ca au existat probleme inerente unui proiect de asemnea anvergura, dar in prezent sistemul functioneaza.

Invitat la o discutie la Grupul PNL din Camera Deputatilor, Ciurchea a fost intrebat de jurnalisti ce i-ar transmite presedintelui Romaniei, care a facut unele declaratii privind situatia creata de implemntarea cardului national de sanatate.

"Pot sa ma refer la aspecte tehnice. Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului national sigur ca avea si probleme. Probleme inerente oricarui inceput. Dar mare parte le-am intuit. Pe altele nu. Dar am incercat sa gestionam, pe masura ce apareau si in timp real.

Sistemul functioneaza, speram ca in doua luni marea majoritate a cardurilor sa fie la cetateni, probabil ca suta la suta nu se poate. Sigur ca ne-am gandit ca pot fi foarte multe probleme de aceea am rugat sa fie folosit cardul ca sa vedem ce probleme apar. Daca aveam experinta unui alt sistem cu card probabil ca le intuiam in 90 la suta din cazuri", a spus Ciurchea.

Intrebat de ce nu au fost folosite in paralel sistemul vechi si cel cu card, Ciurchea a spus ca acest lucru s-a intamplat timp de cinci luni.

"Au trecut peste cinci luni de la distributia cardurilor si pana la 1 mai. I-am rugat sa folosesca cardurile", a spus presedintele CNAS, referindu-se la furnizorii de servicii. El a mai spus ca unii dintre acestia s-au opus schimbarii.

Iohannis il critica pe Ponta: Face politica externa "de capul lui" (Video)

Ciurchea a aratat totodata ca 97 la suta dintre carduri au ajuns la pacienti, iar in acest moment mai sunt de distribuit aproximativ 350, iar pentru cei care nu le-au primit sau nu le vor, s-a creat posibilitatea sa primeasca servicii si fara.

"Nu am dat vina pe oameni ca s-au bulucit, dar daca nu ai nevoie de servicii, ci doar sa initializezi cardul, atunci stai ceva la coada. Cardul poate fi initializat la orice furnizor, cu exceptia farmaciilor", a mai precizat Ciurchea.

Privind informatiile conform carora medicii de familie s-ar teme ca nu le vor fi decontate serviciile acordate fara card, Ciurchea a spus ca responsabilitatea fondurilor este a CNAS, care si-a asumat decontarea serviciilor.

Deputatul PNL Horia Cristian a declarat, la randul sau, ca "proiectul are nevoie de sustinere din partea Guvernului", care "trebuie sa clarifice situatia serviciilor acordate pacientilor fara card".

"Guvernul trebuia sa faca publicitate. Este evident ca orice inceput este dificil si ca a creat un pic de panica. Cerem Guvernului sa corecteze contractul cadru", a mai spus Horia Cristian.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca Guvernul a pregatit prost implementareea programului privind cardul de sanatate, el mentionand ca m vazut mii de oameni care stau la cozi si ca este "un scandal public".

Ponta, urecheat pentru cardul de sanatate: Incompetentule, oamenii nu pot merge la doctor cu discursurile tale!

Presedintele Iohannis a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Aeroportul "Henri Coanda", la intoarcerea dintr-o deplasare in Polonia, in legatura cu modul de implementare a programului privind cardurile de sanatate.

"E o problema reala, Guvernul a pregatit prost implementarea", a spus Iohannis, mentionand ca a vazut mii de oameni care stau la cozi.

"E un scandal public", a spus seful statului.

Intrebat daca va discuta cu premierul despre aceasta situatia creata de eliberarea cardurilor de sanatate, seful statului a raspuns: "Evident ca voi vorbi pe aceasta tema".

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, luni, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta.

Inca de la ora 05.00, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) s-au adunat cateva zeci de persoane. Numarul acestora a crescut in orele urmatoare, astfel ca pana la 13.00 aproape 1.000 de persoane au stat la coada pentru a solicita cardul de sanatate sau o adeverinta.

Purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurari de sanatate a creat, in principal, aglomeratie, dupa anuntul medicilor de familie ca pacientii nu vor primi servicii medicale fara card.

"Oamenii spun ca medicii nu ii primesc fara aceste carduri. I-am rugat sa-i reclame pe doctori, pentru ca acestia nu au voie sa-i refuze, dar decat sa se certe cu medicul lor, oamenii prefera sa vina la CASMB si sa se certe cu noi", a spus Cristina Calinoiu.

Potrivit acesteia, de mai bine de o luna, CASMB a lansat mai multe aplicatii, astfel incat toti cei care nu au primit cardul sa-l poata ridica in conditii civilizate.

In Bucuresti, au fost acordate, luni, aproape 7.500 de servicii medicale. Dintre acestea, au fost acordate 3.608 servicii medicale fara card, 2.946 de catre medicii de familie, iar 3.823 dupa validarea cardului, dintre care 2.277 de catre medicii de familie.

De asemenea, o echipa de Control a Casei de Asigurari Nationale de Sanatate (CNAS) a facut, marti, un control la Policlinica Vitan, dupa mai multe sesizari privind acordarea serviciilor medicale in aceasta unitate pe baza cardului de asigurari de sanatate.

In urma acestor controale, echipa CNAS a constatat ca la doua dintre cabinetele medicale asiguratii se aflau in sala de asteptare iar cardurile de sanatate ale acestora erau in cabinetul medicului.