Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele APAA, despre criza Euthyrox: Nu e normal ca un bolnav sa alerge prin toata Europa dupa tratament

Marti, 26 Mai 2020, ora 12:50
5870 citiri
Presedintele APAA, despre criza Euthyrox: Nu e normal ca un bolnav sa alerge prin toata Europa dupa tratament
Foto: Arhiva Ziare.com

Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), atrage atentia, in contextul crizei Euthyrox, ca romanii nu gasesc in farmacii medicamentele de care au nevoie si ca nu e normal ca un om bolnav sa fie nevoit sa alerge dupa medicamente prin toata Europa.

Ea sustine, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca "politica pretului cel mai mic pentru medicamente ne-a adus in situatia de a se retrage din Romania mii de medicamente (da ati citit bine, in ultimii ani s-au retras cateva mii de medicamente)".

Presedintele APAA subliniaza ca efectele sunt dramatice si bolnavii cronici o simt pe pielea lor.

"Initial a fost o masura buna, dar s-a dovedit in timp ca duce la distorsiuni mari in aprovizionarea cu medicamente. Un exemplu foarte bun este actuala criza a Euthyroxului. In urma cu cativa ani se comercializau in Romania mai multe multe forme de levotiroxina dar acum am ramas doar cu cate un singur produs. Aceasi situatie se intampla si la Plaquenil.

Daca maine apare o problema de productie? Ce facem? Ramanem fara Euthyrox? Nu este normal ca toata piata sa depinda de doar un singur producator? Pana acum firma Merck a adus cantitatile necesare, ba chiar mai mult de la o luna la alta, cu toate ca in mod inexplicabil medicamentele nu se gasesc in farmacii.

Declaratiile populiste de genul "romanii platesc cel mai mic pret din Europa pentru medicamente" sunt o mare minciuna", se arata in postarea ei.

Rozalina Lapadatu evidentiaza ca, de fapt, in farmacii nu se gasesc medicamente, iar oamenii sunt nevoiti sa faca rost de tratatmente din strainatate - "care ii costa bani si timp".

"Realitatea este ca romanii nu gasesc in farmacii medicamentele de care au nevoie si sunt nevoiti sa faca tot felul de artificii care ii costa bani si timp. Se duc sa cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Isi roaga rudele si prietenii sa le trimita medicamente din toate tarile Europene cu costuri mult mai mari inclusiv costurile cu transportul. Ca sa nu mai zic ca medicamentele cumparate din alte tari nu sunt compensate in Romania.

Nu este normal ca un om bolnav sa fie nevoit sa alerge dupa medicamente prin toata Europa si sa plateasca preturi mult mai mari pentru aceste medicamente. Politica pretului cel mai mic la medicamente a fost sustinuta de multi ani de toate partidele care au fost la guvernare", se mai arata in postarea din mediul online.

Prin urmare, sefa APPA arata ca "a sosit momentul sa se faca o evaluare corecta a acestei situatii, sa se vada cate medicamente s-au retras si sa se gaseasca o o varianta de pret care sa incurajeze producatorii sa nu mai retraga medicamente din Romania".

"Si nu in ultimul rand sa incurajam producerea a cat mai multor medicamente in Romania.

Spuneti-mi voi care este beneficiul pretului cel mai mic, cand nu gasesti medicamentul in farmacie? Poate ca el exista si nu il vad eu!", conchide Lapadatu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#criza euthyrox farmacii Romania , #medicamente