Presa de azi: Proiectul "Singur acasa", in chinurile facerii

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 07:52
2328 citiri
Presa de azi: Proiectul "Singur acasa", in chinurile facerii
Foto:romanialibera.ro

Nu e o surpriza pentru nimeni ca proiectele Guvernului care includ masuri dure pentru reducerea cheltuielilor produc revolta intr-o parte a societatii. Asa a fost cazul si marti, cand cel mai important eveniment tratat de ziarele din Romania a fost scandalul provocat de intentia Ministerului Muncii de a reduce concediul platit de maternitate de la doi ani la unul singur.

Nu numai Opozitia s-a opus proiectului ministrului Botis, ci si UDMR, UNPR si chiar o importanta parte a PD-L.

"Botis, bagat in sedinta de femeile PD-L. Cum a incercat ministrul sa le convinga ca e nevoie de taierea concediului maternal", scrie "Gandul", vorbind despre opozitia de neclintit a politicienelor PD-L, in frunte cu presedintele organizatiei de femei din partid, Sulfina Barbu.

"Proiectul "Singur acasa", in chinurile facerii", scrie si "Evenimentul Zilei", care detaliaza despre cum planuieste sa ministrul Botis sa faca economie de circa 400 de milioane de lei anual taind indemnizatiile mamelor.

"Botis: Avem trei variante de lucru privind concediul maternal, eu sustin reducerea la 12 luni", scrie si Romania Libera.

"Ioan Botis incoltit de femeile din PD-L", scrie si "Adevarul", care analizeaza situatia creata, economiile ce ar putea fi facute, dar si ce categorii de mame au cel mai mult de pierdut.

Gandul: Botis, bagat in sedinta de femeile PD-L

E drept ca ministrul Nelu Ioan Botis a primit luni girul forurilor de conducere ale partidului pentru reducerea perioadei in care mamele vor primi indemnizatie de crestere a copilului, dar femeile din PD-L nu au uitat ca au multe mame in randurile lor.

"FMI ne cere sa reducem cheltuielile", le-a spus Botis pedelistelor din Parlament, conform unor surse participante la discutii. "Foarte bine, dar de ce la mame?", a fost replica Sulfinei Barbu, presedintele Organizatiei de Femei a PDL.

Ofensiva a fost continuata de catre deputatul Raluca Turcan: "Nu sunteti un simplu executant. Vi s-a spus sa taiati si doar asta faceti. Dumneavoastra, ca ministru al Muncii, trebuie sa mergeti in guvern sa faceti presiuni asupra colegilor dumneavoastra sa reduca si ei cheltuielile", scrieGandul.

In ciuda faptului ca a incercat sa contracareze cu cifre,ministrul Muncii a fost nevoit sa se lupte din nou cu reactia femeilor pedeliste, care au cerut ca taierile sa fie facute din alte locuri, precum companiile de stat.

Evenimentul Zilei: Proiectul "Singur acasa", in chinurile facerii

Trei variante. Asta e numarul cu care Botis a incercat sa-si convinga colegii din PD-L , UDMR si UNPR care se opun. Cu toate ca el insusi a venit cu ele, a preferat sa sustina public una singura.

"Sunt mai multe variante, le analizam. Cea pe care o sustin e reducerea concediului la 12 luni si acordarea unui stimulent de 500 de lei lunar pentru intoarcerea la munca. Vrem sa venim si cu o completare la legea privind tichetele de cresa", a declarat ministrul, conform Evenimentul Zilei.

In celelalte doua variante, cele discutate in fata partidului, concediul ramane de doi ani, dar indemnizatia nu poate depasi un anumit plafon in al doilea an-una 1.000 de lei dupa 12 luni, iar a doua, pana la 1.500.

Romania Libera: "Botis: Avem trei variante de lucru privind concediul maternal, eu sustin reducerea la 12 luni

Articolul din Romania Libera detaliaza mai mult referitor la "bonusurile" pe care Botis le ofera pentr ca planul de reducere sa-I fie acceptat, printre ele aflandu-se si cupoane de cresa.

"Vrem sa venim cu masuri complementare (reducerii concediului maternal- n.r), sa stimulam investitiile in crese si avem o varianta de lucru pe legea educatiei legata de cupoanele de cresa. Sunt variante pe care le vom prezenta saptamana viitoare imbunatatite.

Prima varianta si cea pe care o sustin este reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei la 12 luni si acordarea de stimulente pentru intoarcerea la locuri de munca in valoare de 500 lei in fiecare luna si, in plus, ramane alocatia de 200 lei si vrem sa venim cu acel cupon de cresa", a spus Botis, conform Romania Libera.

Totodata, aceasta varianta ofera si mai multa flexibilitate, deoarece ramane la latitudinea mamelor daca se intorc sau nu la serviciu, putand-o face oricand in ultimele 12 luni, iar in luna in care se intorc mai primesc si bonusul de 500 de lei.

Adevarul: "Ioan Botis incoltit de femeile din PD-L"

Cele trei variante cu care Botis a venit pentru a-si convinge colegele de partid prevad toate reduceri de cheltuieli. La o analiza atenta insa, se vede ca una dintre el ear aduce o economie relativ mica la buget, de doar 50 de milioane. Daca se va aplica varianta cu indemnizatia la valorile actuale si acordate pe o perioada redusa la 12 luni, statul ar putea economisi cel mult 220 de milioane de euro anual, scrie Adevarul.

In varianta cu plafonul maxim al indemnizatiei coborat la 1.500 de lei si conservarea la 100 de lei a stimulentului de intoarcere, ar fi afectate mamicile cu venituri mari. Potrivit ultimei statistici referitoare la valoarea indemnizatiilor, 124.000 de parinti primeau in martie suma minima, de 600 de lei, aproximativ 2.500 de persoane incasau indemnizatia maxima, 9.500 de mamici primeau intre 2.000 si 3.000 de lei, iar 55.000 luau intre 600 si 2.000 de lei. Bugetul de stat nu ar economisi in aceasta varianta nici macar 50 de milioane de euro pe an.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reducere concediu maternal, #reducere indemnizatii mame , #indemnizatie mame
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Ministrul Nelu Ioan Botis - trebuie bagat in CELULA cu FALAU- iar cind va naste sa aiba parte de ce le doreste femeilor din Romania...
Poza bum
bum
rank 5
bravo Botis ! pai astia ce si-au inchipuit ? ca Romania nu mai are de unde stoarce bani ? s-au inselat amarnic ; asa , ia-le te , si nu le mai da nimic , ca nu merita ; astia dorm pe ei si habar nu au ca a venit criza , daca-i criza atunci criza sa fie