Pregatiri pentru Ziua Mortilor - Reportaj in cimitir

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 15:02
2775 citiri
Pregatiri pentru Ziua Mortilor - Reportaj in cimitir
foto: Marius Mitrache

Pe 1 noiembrie este marcata Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani, iar locuitorii din Valea Jiului se pregatesc din timp pentru aceasta zi.

Obiceiul a ramas acelasi de-a lungul timpului, iar cei care s-au nascut in zona vin in prima zi din luna noiembrie la cimitir, pentru a fi alaturi de cei dragi si impart pomana mancare si bautura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor.

Sarbatoarea mortilor este pregatita de cei din Valea Jiului cu cateva saptamani inainte. Oamenii vin la cimitir si fac curatenie pentru ca in ziua de 1 Noiembrie mormintele sa fie curate si ingrijite.

"Fac curat la mormantul sotului si al cumnatului, iar de Ziua Mortilor aduc flori si aprind lumanari, iar trecatorilor le dau de pomana cozonac si cate un pahar cu tuica sau vin", spune Maria Jianu.

"Am fost la cimitir de am curatat iarba de pe mormantul parintilor si am aranjat cat de cat sa nu fie mizerie", spune si localnicul Cristian.

Oamenii considera ca aduc o jertfa celor disparuti aducand flori la cimitir in seara zilei de 1 noiembrie si aprinzand lumanari, iar multi merg in aceasta noapte si zeci de kilometri pana la cimitir.

Pe de alta parte in aceasta zi cimitirele din Valea Jiului sunt asaltate de oameni saraci, care vin chiar si din judetele invecinate pentru ca stiu ca vor primi pomanda mancare.

In anii trecuti spre exemplu la sfarsitul zilei saracii plecau cu mai multe plase incarcate cu mancare, care spuneau ca le ajunge si o saptamana.

Afaceri cu flori

Si pietele din Valea Jiului au inceput deja sa fie invadate de vanzatorii de flori, care stiu ca localnicii de aici se pregatesc sa-si comemoreze mortii.

In aceasta perioada multe familii atat din zona cat din judetele limitrofe, Gorj si Dolj, isi asigura veniturile pe cel putin o luna din vanzarea florilor, iar pietele sunt umplute cu tot felul de flori dar in special de crizanteme.

"Sunt cultivatoare de flori si vin din Gorj sa vand deoarece la noi nu se tine aceasta sarbatoare. In fiecare an vin aici cu flori si le dau pe toate. Chiar si acum merg destul de bine vanzarile dar inainte cu o zi de 1 Noiembrie sau chiar in acea zi vanzarile cresc foarte mult", spune florareasa Elena.

Femeia spune ca preturile nu au crescut fata de anul trecut, deoarece este criza, iar buchetul de crizantema mica sau tufanica, costa 1-1,5 lei, in timp ce crizantema mare se vinde cu 2 lei firul.

La speculanti insa buchetul de flori este dublu.

Si autoritatile locale au ajutat la pregatirea Sarbatorii Mortilor. Mai multi angajati de la societatea locala de gospodarie au strans gunoaiele din cimitir si au ajutat la curatenie.

De 1 noiembrie toate cimitirele din Valea Jiului devin locul de pelerinaj a mii de credinciosi, iar noaptea acestea sunt luminate de lumanarile aprinse pentru sufletele celor fara viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ziua Mortilor Valea Jiului, #sarbatoare pomenire morti, #ziua mortilor catolici , #locuitori