Povestea tulburatoare a tanarului condamnat pentru ca a mintit ca sa salveze de la abandon bebelusul unei fete 15 ani

Vineri, 07 August 2020, ora 14:07 18394 citiri
FOTO Pixabay

Un tanar de 28 de ani din Galati a fost condamnat la doua luni de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pentru fals in declaratii, dupa ce a sustinut, printr-o declaratie falsa, ca este tatal biologic al unui copil nascut de o fata de 15 ani.

Barbatul si sotia acestuia, la randul ei proaspat mamica si colega de salon la maternitate cu fata de 15 ani, au hotarat ca barbatul sa dea declaratia falsa ca sa il ia acasa bebelusul adolescentei, care ameninta ca il abandoneaza.

Un dosar de fals in declaratii finalizat definitiv, la Curtea de Apel Galati, scoate la iveala drama unui tanar de 28 de ani (23 de ani la data comiterii faptei) care a fost trimis in judecata dupa ce a mintit ca este tatal natural al unui bebelus nascut de o minora ca sa salveze de la abandon copilul pe care fata nu il dorea.

Povestea cazului incepe in 2015 cand sotia tanarului de 28 de ani a mers la Maternitatea Buna Vestire din Galati pentru a naste o fetita. Colega de salon a sotiei lui Marius era o fata de 15 ani, care astepta si ea sa nasca. Fata i-a povestit colegei sale de salon ca parintii ei nu sunt de acord cu nasterea copilului, ca a fost la medic pentru a face avort, dar medicul a refuzat sa intrerupa sarcina aflata intr-un stadiu avansat.

Afland ca fata de 15 ani vrea sa abandoneze copilul, barbatul si sotia lui au hotarat sa adopte bebelusul care urma sa se nasca. Pentru a putea face acest lucru, s-au inteles cu minora ca barbatul sa declare ca el este tatal natural al copilului. Astfel, dupa nastere, cu acordul mamei sale, minora a declarat ca tanarul de 28 de ani este tatal natural al copilului. Dupa externare, fata i-a dat copilul celui care si-a asumat rolul de tata.

Mama s-a razgandit dupa sapte luni

Dupa sapte luni, mama naturala a copilului s-a razgandit si a mers sa isi ceara copilul inapoi. Bebelusul i-a fost predat mamei naturale si luat in plasament de bunica materna. In urma acestei situatii, atat pe numele barbatului, cat si pe cel al fetei a fost deschis un dosar penal pentru fals in declaratii.

"Doream ca fiul meu sa fie infiat"

Cu ocazia anchetei, atat minora, cat si tanarul de 28 de ani au recunoscut tot ce s-a intamplat. Fata de 15 ani a povestit ce a determinat-o sa renunte la copil si cum a ajuns sa faca acest pas.

"In anul 2014 am inceput o relatie cu D.A.A. In urma acestei relatii am ramas insarcinata. Intrucat familia mea nu era de acord ca eu sa nasc un copil, am hotarat sa merg la medic si sa fac intrerupere de sarcina. Intreruperea de sarcina nu s-a putut face deoarece medicul mi-a spus ca sarcina este prea avansata. La data de 25.09.2016, am mers la Maternitatea Bunavestire din Galati unde am nascut un baiat. Le-am spus asistentelor din maternitate ca nu doresc sa pastrez copilul, iar acestea au anuntat Protectia Copilului. In maternitate i-am cunoscut-o pe M. si pe C., care erau casatoriti. C. era insarcinata si urma sa nasca in scurt timp o fetita. Intrucat M. auzise ca eu nu doream sa pastrez copilul, iar el dorea sa creasca un baiat (sotia lui urmand sa nasca o fetita) mi-a propus sa ia el copilul meu spre crestere ca si cum ar fi fost al lui", a declarat fata de 15 cand a fost audiata in ancheta.

Fata a mai declarat ca "nu il cunosteam pe M. inainte de data internarii mele in spital si nu am intretinut relatii sexuale cu el niciodata". "Am fost de acord ca el sa ia copilul meu. M. mi-a propus ca, impreuna sa declaram la registratura maternitatii ca intre mine si el a existat o relatie, iar copilul pe care eu l-am nascut este rezultat din aceasta relatie. Am fost de acord cu acest lucru si am mers la registratura, unde am semnat o "declaratie de consimtamant" in care era scris ca fiul meu este rezultat din convietuirea cu cetateanul M, desi acest lucru nu era adevarat. Motivul pentru care am fost de acord cu semnarea acestei declaratii a fost acela ca doream ca fiul meu sa fie "infiat" de o persoana fara sa urmez procedurile privind infierea si darea acestuia spre adoptie. (...) In data de 28.09.2016 m-am externat din maternitate impreuna cu fiul meu, iar in afara maternitatii i-am dat lui M. copilul spre a fi crescut de acesta", se mai arata in declaratia fetei de 15 ani.

"Sotia mea a crescut intr-o familie de asistenti maternali si a avut o copilarie nefericita"

La randul sau, tanarul care si-a asumat in fals paternitatea copilului a declarat ca a vrut sa ia acasa copilul pentru ca sotia sa a crescut fara parinti si a avut o copilarie nefericita. "In salon cu sotia mea se mai afla o tanara insarcinata care urma sa nasca. S-a imprietenit cu sotia mea si cu mine. M. a spus ca nu va lua acasa copilul pe care il va naste deoarece tatal ei nu este de acord ca ea sa fie mama. Sotia mea a crescut intr-o familie de asistenti maternali si stiu de la aceasta ca a avut o copilarie nefericita. Am discutat cu M., care mi-a propus sa iau eu copilul spre crestere, deoarece ea nu il va putea duce acasa de frica tatalui ei. Tot despre preluarea copilului numitei M. am discutat si cu mama acesteia care si ea a fost de acord cu aceasta solutie. Conform intelegerii, am mers la registratura maternitatii impreuna cu M. si mama acesteia, unde prima a declarat in fata functionarei ca fiul ei este conceput cu mine si doreste ca eu sa figurez in acte ca si tata al copilului. Si eu am fost intrebat de functionara daca sunt tatal copilului, eu raspunzand afirmativ", a declarat barbatul care s-a inteles cu minora de 15 ani "sa declaram amandoi ca in urma cu un an am avut o relatie in urma careia ea a ramas insarcinata, desi acest lucru nu era adevarat".

Audiata si ea in calitate de martor, sotia tanarului care si-a asumat paternitatea copilului nascut de fata de 15 ani a declarata ca fata "a impresionat-o prin faptul ca era minora, urma sa aduca pe lume un copil iar paritii sai nu erau de acord cu acest lucru". Sotia barbatului a mai declarat ca "a crescut intr-un centru de plasament si pe fondul emotional in care se afla i-a propus sotului sau sa infieze copilul pe care-l va naste M., fara a cunoaste procedura care urma sa fie efectuata pentru acest lucru".

Sentinta judecatorilor

In prima faza, procesul s-a judecat la Judecatoria Galati, unde tanarul a fost condamnat la doua luni de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei si 30 de zile de munca in folosul comunitatii pentru fals in declaratii. Amanarea aplicarii pedepsei inseamna ca tanarul nu va avea cazier judiciar pentru fapta de care a fost gasit vinovat.

"Instanta retine in privinta inculpatului ca are in prezent varsta de 28 de ani, are studii medii, este casatorit, nu are antecedente penale, iar pe parcursul intregului proces penal a avut o conduita sincera, recunoscand comiterea faptei si aratand ca scopul a fost acela de a adopta ulterior copilul inculpatei, care avea la acel moment 15 ani", se arata in sentinta Judecatoriei Galati, mentinuta de Curtea de Apel.

Fetei de 15 ani, judecate si ea pentru fals in declaratii, judecatorii i-au aplicat o masura educativa de supraveghere pentru o perioada de trei luni. Pe perioada supravegherii, tanara este obligata sa se prezinte la Serviciul de Probatiune la datele stabilite de consilierii de probatiune.

Prin sentinta definitiva pronuntata in acest caz, judecatorii Curtii de Apel Galati au dispus si anularea documentelor intocmite in baza declaratiei false.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News