Duminică, lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Care sunt zilele de postire mai aspră și când sunt dezlegările

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 16:36
3432 citiri
Duminică, lăsata secului pentru Postul Crăciunului. Care sunt zilele de postire mai aspră și când sunt dezlegările
Luni 15 noiembrie începe postul Crăciunului FOTO basilica.ro

Duminica, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine să întâmpinam și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine în lume și se facem om, dar vrea să coboare și în sufletele noastre, să ne lumineze viață noastră și să ne ridice și pe noi la viață cereasca. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituala, că noi să devenim un templu, un salas al prezentei lui Hristos.

Primele mențiuni despre ținerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea că toți credincioșii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim că înainte de acest sinod, creștinii posteau diferit: unii numai șapte zile, iar alții șase săptămâni.

Dezlegări în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbăta și duminica. Dar trebuie menționat că prima săptămână a acestui post, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserica a Maicii Domnului, precum și ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sâmbăta și duminica a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn și vin.

În tipicul Sfântului Sava se menționează că în zilele de luni, miercuri și vineri, trebuie să postim fară untdelemn și vin. În cazul în care, în aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfanțului.

Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 27 și 28 noiembrie (sâmbăta și duminica), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Măria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 11 și 12 decembrie (sâmbăta și duminica), 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei), 18 și 19 decembrie (sâmbăta și duminica).

Post aspru în Ajun

Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Crăciunului. E o zi de post mai aspru față de celelalte zile. Exista obiceiul să nu se mănânce până la ora 3-4 p.m. Aceasta practică amintește de postul ținut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Când a apărut Postul Naşterii Domnului

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.

Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.

Când încep colindele

Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată la Utrenia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Însă, conform tradiţiei, colindele încep să răsune în afara lăcaşurilor de cult după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie).

Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Insula grecească Ikaria, care face parte din cele cinci „Zone Albastre”, devine tot mai cunoscută pentru longevitatea impresionantă și sănătatea locuitorilor săi care ajung să...
Cum se arată Putin lumii întregi în a treia zi după atacul armat din Moscova: făcându-și cruce, îmbrăcat în negru, la biserică VIDEO
Cum se arată Putin lumii întregi în a treia zi după atacul armat din Moscova: făcându-și cruce, îmbrăcat în negru, la biserică VIDEO
Președintele Rusiei apare duminică, 24 martie, într-un video de niciun minut, dat publicității de Kremlin și distribuit pe rețelele sociale. În a treia zi după tragedia de la Crocus...
#post, #post Craciun romani, #sarbatori iarna, #biserica , #biserica