Posibila crestere a pensiilor si salariilor - Puterea, acuzata ca e disperata

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:46
4001 citiri
Posibila crestere a pensiilor si salariilor - Puterea, acuzata ca e disperata
Foto: Arhiva

Guvernul a fost mandatat de Coalitie sa discute cu delegatia Fondului Monetar International, prezenta in Romania pentru evaluarea trimestriala, despre cresterea pensiilor si a salariilor, in aprilie 2012.

Liderul PNL, Crin Antonescu, considera ca acest anunt reprezinta un semn de disperare din partea partidului de guvernamant.

"Guvernul e condus de domnul Traian Basescu, iar toate aceste incercari de a iesi din dificultatea in care se afla, de sub presiunea unei opinii publice aflate in strada, de a intretine speranta - sunt oameni care si-au pierdut credibilitatea - nu cred ca mai pot pacali pe cineva", a precizat Crin Antonescu, la Antena 3.

Salariile si pensiile ar putea creste - Guvernul, mandatat sa negocieze cu FMI

El considera ca cei de la Putere nu mai iau in calcul responsabilitatile lor ca guvernanti, ci sunt "doar niste oameni de partid disperati".

"Este foarte posibil ca premierul sa incerce sa obtina dezlegare de la FMI pentru a face acest lucru. Oamenii nu mai asteapta celebra suta de lei a lui Ceausescu, asteapta plecarea Guvernului", a continuat acesta.

"De ce nu a facut acest lucru de anul trecut? Inseamna ca am avut dreptate ca, in Romania, nu trebuia sa se ia cele mai dure masuri din Europa. E limpede ca sunt decizii luate sub imperiul unei anumite disperari", a conchis Antonescu.

Fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu a afirmat ca Guvernul incearca sa recastige increderea populatiei, inainte de alegeri.

"FMI a anuntat ca ar fi cazul sa creasca salariile si pensiile, pentru ca s-a dovedit ca aceste masuri bazate numai pe taieri nu vor duce nicioadata la cresteri economice. In rest, este disperarea oamenilor de la Guvern, care incearca sa linisteasca disperarea oamenilor, care ies in strada si pe geruri cumplite si atunci arunca din cand in cand cate o promisiune", a declarat Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

Ea a precizat ca presedintele Traian Basescu a mentionat, duminica, ca nu exista bani pentru a mari salariile si pensiile. In plus, cresterea economica a tarii noastre a fost revizuita de doua ori in jos de catre institutiile internationale.

"Prin urmare, este un gest disperat al partidului, care incearca sa se salveze pentru alegeri", a opinat aceasta.

In schimb, deputatul UNPR Marian Sarbu sustine ca este vorba despre o largire a spatiului fiscal si de usurare a vietii a oamenilor ce apartin celor doua clase - pensionari si bugetari - motiv pentru care nu vede de ce Opozitia ar fi impotriva acestei legi.

"Este extrem de important sa largim acest spatiu fiscal, daca majoritatea politicienilor spun ca e nevoie de o usurare a vietii pensionarilor si a salariatilor de la stat nu vad de ce partidele nu ar vota fara nicio rezerva o astfel de lege. (...) Este timpul sa nu mai ezitam, UNPR cu siguranta nu o va face", a spus Marian Sarbu, intr-o conferinta de presa.

Sindicalistii nu sunt multumiti

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a precizat ca spera ca aceste mariri sa nu fie facute prin noi reduceri de personal.

"In Ministerul Educatiei, daca raportam cheltuielile de salariu ale unui secretar de stat, acestea reprezinta cat 10 salarii are unui profesor. Reducerile trebuiau facute in tot sistemul bugetar, nu doar la invatamant, sanatate si administratie. O administrare mai corecta a banilor si a fondurilor europene ar fi o solutie pentru a aduce bani catre sistemul de invatamant", a sustinut Liviu Pop, pentru Ziare.com.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca nu crede ca se va implementa o crestere a salariilor si pensiilor.

"Vrem un set de masuri care sa gestioneze o piata de munca moderna si eficienta in Romania. Discutam de categorii vulnerabile, cum ar fi tinerii, cei peste 45 de ani si cei din mediul rural. Discutam si nevoia de calificare si recalificare si de 2 sisteme vitale, cel de securitate sociala si cel de sanatate", a mentionat acesta.

El precizeaza ca resursele sunt extrem de limitate, deoarece, acum un an si jumatate, s-au taiat salariile. In plus, nu se poate discuta despre procente prea mari, ci doar de 2 salarii minime.

"In momentul de fata, Romania opereaza cu 2 salarii minime, cel stabilit prin hotararea de guvern, si unul de anul trecut, care opereaza in sectorul bugetar. Insa acesta nu-si indeplineste rolul", a completat acesta.

"Daca ar fi sa judecam clar, el ar trebui sa se cifreze la 900 de lei, este o diferenta mare intre acesta si cel real. Atata timp cat avem un milion si jumatate de angajati pe salariul minim, este evident ca oamenii vor merge catre asistenta sociala, din cauza ca salariul minim nu poate asgura angajaului un nivel de trai decent", a adaugat acesta.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca va fi extrem de greu sa crestem foarte mult nivelul salariului minim.

"Daca ne uitam la inflatie, aceasta a crescut de nenumarate ori mai rapid si decat salariul, si decat puterea de cumparare. Deci, exista un dezechilbru", a declarat liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Va pun o intrebare: Noi avem astazi productia muncii in domeniul metalurgiei undeva la 75% mai mult fata de Mittal Steel in Franta. Astazi, salariul mediul la noi este de 500 euro, iar la ei de 2400 euro, sa-mi spuneti cum il vom creste noi la 1200 euro, adica macar la jumatate?", a continuat acesta.

El a precizat ca daca vom creste tot timpul numai cu productivitatea muncii, cel mult salariul minim va ajunge la 700 de euro. "Este o manipulare de a crea un dumping pe piata muncii pentru a scadea nivelul de salarizare", a opinat acesta.

Inainte ca misiunea FMI sa vina, in ianuarie 2012, in Romania, au publicat un raport in care specificau ca salariile si pensiile pot creste in acest an, daca conditiile bugetare vor permite acest lucru.

Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"
Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a declarat că în fiecare an, în luna ianuarie, pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o mare schimbare...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#crestere salarii, #crestere pensii, #Guvern discutii FMI crestere salarii pensii, #FMI crestere salarii pensii , #salariu