Casa Share, puterea exemplului bun

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 08:51
32235 citiri
Casa Share, puterea exemplului bun
FOTO Facebook/ Bogdan Tanasa

A construit, in cinci ani, 23 de case pentru copii nevoiasi, hraneste sarmani in fiecare saptamana, motiveaza copii sa mearga la scoala si sa invete bine, asigurandu-le toate cele necesare si rasplatindu-i pe cei merituosi cu tabere la munte si la mare, duce batrani la doctor, unei batranici i-a facut cadou auzul.

Isi dedica, practic, tot timpul liber pentru a le oferi celor care au pierdut totul sau nu au avut niciodata nimic o sansa de a se ridica.

Prima casa a construit-o exclusiv din banii lui, apoi, oameni tot mai multi au inceput sa-l sprijine, fiecare cu ce a putut.

Pagina de Facebook Casa Share a ajuns de la 5 la 265.000 de like-uri.

Primeste zilnic zece-douazeci de strigate de ajutor, pentru ca i s-a dus vestea de facator de minuni pentru cei sarmani.

Este emotionat de cati oameni vor sa ajute si intimidat de cei care ii multumesc ca exista. Pentru ca tot ce face i se pare firesc, natural.

Se numeste Bogdan Tanasa.

Locuieste in Iasi, are o familie minunata si propria afacere gratie careia nu duce grija zilei de maine si care ii ofera resurse financiare si de timp pe care a ales sa le investeasca nu ca cei mai multi, in confortul propriu, ci in a acorda o sansa unor oameni fara sansa.

Totul a inceput cand, intors acasa din lumea larga pe care a colindat-o -cu folos, se vede treaba- si-a pus o intrebare simpla: "Da' noi ce-avem sa nu putem fi ca ei, suntem mai prosti?"

Si s-a pus pe treaba.

"Calcule, vaiete, furie, stai sa gandim ideea, stai sa cautam sloganul... Prea multa vorbarie. Romanii vorbesc despre toate. Mult. Si raman cu vorbitul. Vorbim prea mult si facem prea putin. Hai sa ne suflecam manecile si sa facem. Ca, uite, daca oamenii ii vad pe Bogdan, pe Vlad (n.r. Vlad Voiculescu, Magic Camp), pe Oana si Carmen (n.r. Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, "Noi facem un spital") li se face pofta sa faca si ei. Pentru ca nu mai exista modele, trebuie sa le cream noi, sa fim noi modelele, pentru copiii nostri si pentru toti cei din jur.", spune Bogdan Tanasa si, ascultandu-l cat vorbeste de insufletit, iti vine sa pui mana pe-o lopata si sa-ncepi sa sapi temelia unei case, atat pare de simplu.

Dincolo de optimismul, energia si perseverenta molipsitoare ale lui Bogdan, drumul de la 5 la 265.000 de like-uri, drumul de la o casa construita din banii lui, la 23 de case pentru care au donat zeci de mii de oameni nu a fost tocmai floare la ureche.

Ca orice act de voluntariat, in tara in care doar 7% dintre oameni considera ca pot avea incredere in semenii lor, si actiunea Casa Share a fost, la inceput, intampinata cu scepticism. Insa timpul a construit increderea si, impreuna cu ea, 23 de acoperisuri pentru 300 copii -in fapt, un viitor pentru ei.

"Suferim de sindromul copilului batut, care ridica mana sa se apere si cand vrei sa-l mangai. Sunt oameni care nu se vindeca niciodata de suspiciune. Pur si simplu, nu pot accepta ca cineva face ceva, fara sa-i iasa nimic.", spune Bogdan, fara urma de mahnire.

Bogdan Tanasa este dovada ca puterea exemplului bun functioneaza: dupa ce a construit Casa Share nr.1, nesperat de multi oameni au fost dornici sa ajute, astfel ca astazi 23 de familii au un acoperis decent deasupra capului.

De fapt, sunt vreo 30 de case Share, dar Bogdan nu a numerotat decat casele facute pentru copii, celor ridicate batranilor necajiti nu le-a tinut socoteala niciodata.

16 dintre copiii carora Bogdan le-a construit o casa au crescut si muncesc deja. Ba chiar ajuta cand e nevoie la ridicarea altor case Share.

Ceilalti merg la scoala si se intrec sa ia note cat mai bune, pentru a merge in tabere, la mare si la munte. Bogdan ii motiveaza astfel sa invete.

Toti sunt crescuti in cultul muncii, se ajuta unii pe altii, sunt generosi si empatici.

Pentru ca modelul lor e un om neobosit in a-si ajuta semenii.

"Ma trezesc la 5 dimineata, aranjez treaba la firma, apoi plec pe coclauri si muncesc toata ziua. Drumuri multe, telefoane si carca, munca fizica, adun, car, ridic, tot ce e nevoie. Ajung acasa la 8 seara, cad lat. Dar Madalina si copiii (n.r. Luca, 10 ani si Maria, 10 luni) imi incarca bateriile imediat. A doua zi, o iau de la capat".

Bogdan Tanasa nu oboseste niciodata, nu dispera, nu abandoneaza.

"Este un mod de viata. Asa ma simt eu implinit. Chipurile acelor copilasi, cand intra pentru prima oara in casele cele noi, sunt motivatia. Cand stii de unde i-ai luat, cum stateau, nu exista speranta de nimic in astfel de locuri, asta e motivatia. Sentimentul ca ai schimbat niste destine... niciun efort nu e prea mare pentru asa ceva. Am mare noroc ca Madalina (n.r. sotia lui Bogdan) e din acelasi aluat cu mine. Suntem tineri, sanatosi, in putere, trebuie sa fim recunoscatori si sa dam mai departe".

In perioada de pandemie -stare de urgenta, alerta, restrictii- Bogdan Tanasa a cumparat pentru Spitalul de Boli Infectioase Iasi un aparat de testare COVID-19, teste, masti si combinezoane si a mai construit trei case.

Ultima dintre ele, Casa Share nr 23, a fost predata la cheie, recent, saptamana trecuta.

O mama cu sase copii, ramasa pe drumuri, dupa ce tatal copiilor a murit intepat de o insecta, in padure, iar rudele acestuia i-au gonit din casa, si-a gasit in sfarsit linistea.

Si asta pentru ca exemplul unui singur om a trezit in semeni resurse nebanuite de altruism, de omenie, vital de importante in vindecarea unei societati din ce in ce mai bolnava de apatie si egoism.

In perioada urmatoare, Bogdan Tanasa va incepe constructia unui Centru Educational, la Popricani, Iasi.

Acolo, 70 de copii -de la Casele Share si nu numai- vor veni dupa scoala, vor manca, isi vor face temele, vor invata meserii, vor dansa, vor canta si se vor juca.

E nevoie de multi bani pentru Centrul Educational.

"Nu-i am pe toti, da-i gasesc", spune Bogdan, nu increzator, ci de-a dreptul convins. "S-a creat o adevarata comunitate Casa Share, forta oamenilor e de neoprit. Greu e pana ii aduci laolalta, pana ii mobilizezi. "

Bogdan Tanasa si-a creat aproape un tic din a spune ca ce face el este ceva firesc si nu pricepe de ce trebuie aplaudat pentru asta.

Da, intr-o lume ideala, ceea ce face Bogdan poate ar defini normalitatea.

Dar pentru a ajunge acolo avem nevoie ca de aer de exemple bune, pe care sa le trambitam pana ne-om contamina toti de ele.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
#CASA SHARE, #Bogdan Tanasa, #case, #copii, #batrani, #tabere, #scoala, #exemplu, #Iasi, #poveste , #CAS