Poluarea ucide mai multi oameni ca foametea si razboiul. Costa 4,6 trilioane de dolari pe an si nu mai poate fi ignorata

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 10:54
8121 citiri
Poluarea ucide mai multi oameni ca foametea si razboiul. Costa 4,6 trilioane de dolari pe an si nu mai poate fi ignorata
Foto: Arhiva Pixabay

Poluarea mediului - de la aerul poluat pana la apa contaminata - ucide mai multi oameni in fiecare an decat orice razboi din lume. Mai mult decat fumatul, foametea sau dezastrele naturale. Mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria impreuna.

Este concluzia unui studiu major publicat in revista medicala Lancet si preluat de US News, care citeaza AP.

1 din 6 morti premature in 2015 - adica aproximativ 9 milioane - ar putea fi atribuita bolilor provenite din expunerea la poluare.

Costul financiar cauzat de moartea si bolile legate de poluare este de aproximativ 4,6 trilioane de dolari in pierderi anuale - sau aproximativ 6,2 la suta din PIB-ul global.

"Au existat o multime de studii despre poluare, dar fenomenul nu a primit niciodata resursele sau nivelul de atentie ca, de exemplu, SIDA sau schimbarile climatice", a declarat epidemiologul Philip Landrigan, de la Scoala de Medicina Icahn, New York, si autorul principal al raportului.

Raportul marcheaza prima incercare de a reuni datele privind bolile si decesele provocate de toate formele de poluare combinate.

"Poluarea este o problema majora pe care oamenii nu o vad, pentru ca se uita la fragmente imprastiate", a spus Landrigan.

Expertii spun ca cele 9 milioane de decese premature pe care le-a relevat studiul reprezinta doar o estimare partiala, iar numarul persoanelor ucise de poluare este, fara indoiala, mai mare si va fi cuantificat odata ce se va efectua o cercetare si vor fi dezvoltate noi metode de evaluare a impactului nociv.

Zone precum Africa Subsahariana nu au nici macar sisteme de monitorizare a poluarii aerului. Poluarea solului a primit o atentie redusa. Si exista inca o multime de potentiale toxine care sunt ignorate, mai putin de jumatate din cele 5.000 de substante chimice noi dispersate pe scara larga in mediul inconjurator inca din 1950 fiind testate pentru siguranta sau toxicitate.

Aproape toate decesele asociate poluarii - circa 92% - se petrec in tarile sarace sau cu venituri reduse.

Asia si Africa sunt regiunile care pun cele mai multe persoane in pericol, a constatat studiul, in timp ce India se afla pe primul loc in lista tarilor.

1 din 4 morti premature din India in 2015, sau aproximativ 2,5 milioane, a fost atribuita poluarii. China se afla pe locul 2 in acest top macabru, cu mai mult de 1,8 milioane de decese premature sau 1 din 5, fiind cauzat de bolile legate de poluare, arata studiul citat.

In alte cateva tari, cum ar fi Bangladesh, Pakistan, Coreea de Nord, Sudanul de Sud si Haiti, aproape o cincime din decesele premature au fost cauzate de poluare.

Mai exact, poluarea ucide prin afectiunile asociate acestui fenomen, precum probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale si cancer de plamani.

Aerul poluat a fost cel mai important factor, asociat cu 6,5 milioane de decese, se mai arata in studiu.

Urmatorul factor important a fost apa poluata, raspunzatoare de raspandirea afectiunilor gastrointestinale si a infectiilor parazitare si de 1,8 milioane de decese.

Concluziile studiului privind costul economic al poluarii au in vedere pierderile de productivitate si costurile legate de ingrijirea sanatatii.

Desi nu a existat niciodata o declaratie internationala privind poluarea, tema castiga teren.

Banca Mondiala a anuntat in aprilie ca reducerea poluarii, sub toate formele, va constitui acum o prioritate globala. In decembrie, Organizatia Natiunilor Unite va gazdui prima sa conferinta privind poluarea.

"Relatia dintre poluare si saracie este foarte clara", a declarat Ernesto Sanchez-Triana, specialist in probleme de mediu la Banca Mondiala. "Controlul poluarii ne va ajuta sa abordam multe alte probleme, de la schimbarile climatice pana la malnutritie. Legaturile nu pot fi ignorate".

Citeste si despre o reusita a cercetatorilor romani: Au descoperit doua bacterii care lupta cu poluarea

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#morti poluare studiu, #poluare boli asociate, #poluare morti milioane, #costuri poluare , #poluare