PNL va sustine reducerea CAS cu 3%

Joi, 29 August 2013, ora 22:38 1688 citiri
Foto: Arhiva

Ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a anuntat, joi, in cadrul sedintei Biroului Permanent National din PNL, care are loc la Mamaia, ca partidul va sustine reducerea CAS cu 3%. Prevederea se afla deja in proiectul de buget pe 2014.

"Am primit mandat pentru trei masuri prioritate pentru bugetul pe 2014. PNL sustine reducerea CAS cu 3%. Ne-am asumat reducerea cotelor de contributie sociala cu 5% pe intreg mandatul de guvernare", a afirmat Chitoiu, potrivit Realitatea TV.

Revizuirea sistemului de redevente este a doua masura luata in calcul de PNL. Chitouiu a precizat ca Romania este la coada listei in cazul nivelului redeventelor. Colectarea se situeaza la 4%, in comparatie cu 8%, cat este media europeana.

"Nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Va fi un studiu comparativ la nivel global", a spus el, potrivit Mediafax.

In cadrul sedintei, membrii PNL au acuzat o proasta strategie a lui Crin Antonescu, dar si o lipsa de coerenta din partea ministrilor PNL, in sectorul economic.

Chitoiu: Vrem sa reducem TVA sau CAS de la 1 ianuarie

Chitoiu a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca Guvernul vrea sa reduca TVA sau CAS incepand cu 1 ianuarie 2014. Acesta a reconfirmat, intr-un comunicat de presa al Ministerului, emis la momentul respectiv, intentia Guvernului, asumata in programul de guvernare, de a reduce, daca evolutia economica va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale si a TVA de la 24% la 19%, astfel ca, pe baza analizelor din acest an, incepand cu 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementata una dintre cele 2 masuri.

Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) a fost discutata cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), la finalul lunii ianuarie. Ulterior, Finantele au decis ca vor face o analiza de impact pe parcursul lui 2013, pentru a se stabili daca masura poate fi aplicata anul viitor.

Masura a fost inclusa in programul de guvernare al Cabinetului Ponta 2, iar USL promitea ca va scadea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. In plus, uselistii sustineau ca vor sa reduca TVA de la 24% la 19%, pana la finalul mandatului, in 2016.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News