UPDATE Ploi violente, furtuni si vijelii. Meteorologii au extins codul portocaliu pentru 35 de judete si municipiul Bucuresti

Sambata, 26 Septembrie 2020, ora 12:05 15307 citiri
Harte judetelor afectate de codul portocaliu sambata, 26 septembrie FOTO ANM

Mai mult de jumatate din tara se va afla sambata, 26 septembrie, sub un Cod portocaliu de ploi abundente, vijelii puternice, grindina si frecvente descarcari electrice, potrivit unei avertizari emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

UPDATE 12.00 Administratia Nationala de Meteorologie a extins sambata Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau partial 35 de judete si municipiul Bucuresti pana duminica dimineata.

Potrivit ANM, in intervalul 26 septembrie, ora 11:00 - 27 septembrie, ora 03:00, in zona de munte, precum si in Maramures, Transilvania si local in Moldova, va ploua abundent si vor fi intervale in care se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Cantitatile de apa vor depasi 50...60 l/mp si izolat 70...90 l/mp.

Totodata, in intervalul orar 15:00 - 23:00, local in Oltenia si Muntenia vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torentiale, grindina si frecvente descarcari electrice. Cantitatile de apa vor depasi 35...50 l/mp.

Pe de alta parte, judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea si Constanta se vor afla integral sub Cod galben de ploi pana duminica dimineata la ora 3:00. Partial vor fi in Cod galben si judetele Bihor, Arad, Timisoara si Caras-Severin.

In aceste zone, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata. Se vor semnala averse torentiale, descarcari electrice, vijelii si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25...35 l/mp.

Vantul se va intensifica treptat in toata tara, cu viteze la rafala in general de 45...60 km/h, iar in zona montana inalta de peste 100...110 km/h. In Moldova, Muntenia si Dobrogea, incepand din dupa-amiaza zilei de sambata, vor fi rafale de 60...80 km/h.

Vremea se va raci, sambata, mai ales in jumatatea de vest a tarii, iar duminica si in rest.

Stirea initiala:

Astfel, in intervalul 26 septembrie, ora 9:00 - 27 septembrie, ora 3:00, in zona de munte, precum si in Maramures, Transilvania si local in Oltenia, Muntenia si Moldova, va ploua abundent si vor fi intervale in care se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata (vijelii puternice, grindina si frecvente descarcari electrice).

Cantitatile de apa vor depasi 50 - 60 litri/mp si, izolat, 70 - 90 litri/mp.

Avertizarea de vreme rea vizeaza zone din 30 de judete.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com