Ce măsuri radicale ia în ultimul ceas Rusia copleșită de COVID. Întâlniri de urgență similare cu cea convocată de Klaus Iohannis

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 13:08
3964 citiri
Ce măsuri radicale ia în ultimul ceas Rusia copleșită de COVID. Întâlniri de urgență similare cu cea convocată de Klaus Iohannis
Persoane responsabile cu dezinfecția pe aeroportul din Moscova FOTO Hepta

Rusia a înregistrat un nou record de decese cauzate de COVID marți, 19 octombrie, iar autoritățile au schițat un plan de măsuri radicale pentru a încerca să oprească răspândirea bolii în al 12-lea ceas.

Mai întâi, primarul Moscovei a anunțat patru luni de carantină pentru persoanele nevaccinate de peste 60 de ani. Guvernul are un plan mai elaborat însă este așteptată decizia lui Vladimir Putin.

Conform raportului COVID oficial, Rusia a raportat marți 33.740 de noi cazuri de coronavirus și 1.015 morți cauzate de Covid-19, reprezentând un un nou număr record de decese zilnice, scrie themoscowtimes.com.

Planurile autorităților ruse pentru scoaterea din criza sanitară

Primarul Moscovei a anunțat, printre altele, că intenționează să reintroducă munca la distanță și vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din servicii, începând de săptămâna viitoare.

Prim-ministrul Mihail Mishustin a susținut ideea unei săptămâni în care să nu se lucreze la nivel național, începând cu 30 octombrie. Propunerea a fost înaintată de vicepremierul Tatiana Golikova în timpul unei reuniuni guvernamentale televizate.

Mishustin a spus că măsurile stricte - efectiv o vacanță plătită sau ordine pentru lucrătorii din întreprinderile neesențiale să înceteze să meargă la locul de muncă - sunt „acum necesare”, având în vedere numărul uriaș de cazuri, spitalizări și decese.

Vicepremierul Tatiana Golikova a afirmat că unele regiuni ar trebui să introducă săptămâna nelucrătoare mai devreme, începând din 23 octombrie, și a cerut, de asemenea, ca pensionarii nevaccinați să se autoizoleze acasă.

Măsurile au reflectat un sentiment de urgență din ce în ce mai mare din partea autorităților, deoarece acestea se confruntă cu cazuri în creștere rapidă și reticența publicului larg de a fi injectat cu vaccinul rusesc Sputnik V, scrie Reuters.

Se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să dea aprobarea formală planurilor în zilele următoare.

De ce vrea Moscova carantina pentru cei de peste 60 de ani nevaccinați

Moscova, un oraș de 12,7 milioane de locuitori, a ordonat persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani să rămână acasă timp de patru luni începând cu 25 octombrie, cu excepția cazului în care sunt vaccinate sau s-au recuperat de la COVID. În același timp, întreprinderile ar trebui să trimită cel puțin 30% din personal la munca de la distanță.

"Numărul de persoane spitalizate cu o formă severă a bolii crește în fiecare zi", a scris primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe site-ul său.

"Cel mai alarmant lucru este situația cu infecție COVID în rândul generației mai în vârstă", a adăugat el, spunând că persoanele de peste 60 de ani reprezintă 60% dintre pacienți, aproape 80% dintre persoanele cu ventilatoare și 86% din decese.

Noile măsuri au fost anunțate marți, 19 octombrie, la câteva ore după ce Rusia a raportat 1.015 decese legate de coronavirus, cea mai mare valoare înregistrată într-o singură zi de la începutul pandemiei, precum și 33.740 de cazuri noi de virus în ultimele 24 de ore.

Vacanță suplimentară plătită pentru cei care se vaccinează

Într-o ședință de guvern, vicepremierul Tatiana Golikova a propus ca 30 octombrie - 7 noiembrie să fie considerate zile nelucrătoare pentru combaterea infecțiilor în creștere. Rusia a introdus măsuri similare mai devreme în timpul pandemiei.

Golikova a precizat că oamenii ar trebui să prezinte coduri QR pe telefoanele lor mobile pentru a dovedi că au fost vaccinați sau s-au recuperat din boală pentru a participa la anumite evenimente publice sau pentru a vizita anumite facilități.

Pe de altă parte, regiunile Rusiei ar trebui să decidă singure dacă pensionarii nevaccinați ar trebui să primească ordin să se autoizoleze sau dacă ar trebui să li se ofere lucrătorilor vacanță suplimentară ca stimulent pentru vaccinare, a spus ea.

Asta în condițiile în care, multe regiuni rusești intenționează să mențină cafenelele, muzeele și alte locuri publice deschise numai celor care s-au recuperat recent din COVID-19 sau au dovezi de inoculare cu un vaccin rusesc sau un test negativ al coronavirusului.

Regiunea Oryol, aflată la aproximativ 325 km sud de Moscova, a rămas fără paturi de spital, a spus agenția de știri RIA citându-l pe guvernatorului Andrei Klychkov.

Ce s-a întâmplat în Rusia în ultimele 10 zile

19 octombrie: Un raport oficial anunța că aproximativ 1.100 de personal medical au murit din cauza Covid-19 în Rusia în primele șase luni ale anului 2021, a declarat marți președintele comitetului bugetar al Dumei de Stat . Acesta este de peste două ori numărul celor care au cedat virusului în 2020, a adăugat el.

18 octombrie: Rusia a raportat un nou număr record de cazuri de coronavirus - 34.325 în ultimele 24 de ore, înregistrând un total de peste 8 milioane de la începutul pandemiei. Oficialii au raportat, de asemenea, alte 998 de decese din Covid-19.

Al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg, a anunțat luni că va înăspri restricțiile pentru a lupta împotriva creșterii cazurilor Covid-19, introducând un permis de sănătate pentru a reglementa accesul la evenimente de mulțime.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că vor începe să-i amendeze pasagerii transportului public ale căror măști de față nu le acoperă nasul și gura.

17 octombrie. Rusia a raportat 34.303 de noi cazuri de coronavirus, un număr record, și 997 de decese din Covid-19 în ultimele 24 de ore.

16 octombrie. Oficialii au raportat numere record atât de cazuri noi de coronavirus, cât și de decese: 33.208 de noi cazuri de coronavirus și 1.002 de decese din Covid-19 în ultimele 24 de ore.

15 octombrie. Raportul COVID a arătat noi recorduri: 32.196 de cazuri noi de coronavirus și 999 de decese din Covid-19 în ultimele 24 de ore.

14 octombrie. Oficialii au raportat 31.299 de noi cazuri de coronavirus și 985 de decese din Covid-19 în ultimele 24 de ore, fiind recordurile de până în acel moment.

Ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a cerut medicilor care se autoizolează sau chiar se retrag din cauza pandemiei să se vaccineze și să se întoarcă la muncă din cauza creșterilor record de infecții și decese din Covid-19.

13 octombrie. Rusia a raportat 28.717 noi cazuri de coronavirus și 984 de decese cauzate de Covid-19, fiind un nou număr record morți.

12 octombrie. 28.190 de noi cazuri de coronavirus și 973 de decese cauzate de Covid-19 - un nou număr record de decese zilnice.

Aproximativ 235.000 din cele 255.000 de paturi de spital Covid din Rusia sunt ocupate la nivel național, cu 6.000 de pacienți cu ventilatoare, a declarat marți ministrul Sănătății, Mihail Murashko.

Exclava vestică a Rusiei, Kaliningrad, a suspendat procedurile medicale planificate, întrucât luptă împotriva unei creșteri „extrem de dificile” a cazurilor de coronavirus și a spitalizărilor. De asemenea, regiunea centrală Mari El a anulat marți operațiunile de rutină și tratamentele medicale, avertizând că s-a epuizat fără paturi de spital gratuite și că, în curând, ar trebui să înceapă tratamentul pacienților pe coridoare.

11 octombrie. 29.409 de noi cazuri de coronavirus - al doilea cel mai mare număr de infecții zilnice de la începutul pandemiei - și 957 de decese cauzate de Covid-19.

Kremlinul a descris luni cifra mortală a Rusiei Covid ca fiind "ridicată", iar rata de vaccinare a țării ca fiind "inacceptabil" scăzută, chiar dacă a respins noi restricții pentru a proteja economia.

Moscova a lansat luni teste coronavirus express gratuite în 20 de locații din oraș, deoarece capitala continuă să lupte cu creșterea ratelor de infecție. Testele dau un rezultat în 15 minute, dar sunt mai puțin eficiente decât testele PCR standard de aur. Primarul Serghei Sobyanin a declarat că testarea rapidă ar permite „cetățenilor responsabili social” să se asigure că nu răspândesc virusul.

10 octombrie. 28.647 de noi cazuri de coronavirus și 962 de decese zilnice cauzate de Covid-19.

9 octombrie. 29.262 de cazuri noi de coronavirus și un nou record record de 968 de decese zilnice cauzate de Covid-19.

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, o întâlnire de urgență cu autoritățile responsabile pentru a stabili măsuri de încetinire a răspândirii COVID-19 pe teritoriul României.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#restrictii Rusia, #restrictii COVID, #lockdwn rusia, #masuri covid rusia, #covid putin , #covid