Cum a ratat România campania de vaccinare a populației. Un cunoscut sociolog explică de ce s-a cheltuit de 10 ori mai mult pentru rezultate mediocre

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 08:05
4360 citiri
Cum a ratat România campania de vaccinare a populației. Un cunoscut sociolog explică de ce s-a cheltuit de 10 ori mai mult pentru rezultate mediocre
Teodorescu spune că Guvernul României a cheltuit 90 milioane de euro pentru vaccinare FOTO Facebook / Centrul pentru Inovație în Medicină

Socilogul Alin Teodorescu relatează într-o postare pe Facebook despre existența unui plan de vaccinare, elaborat de mai multi experți în administrație și politici publice, care a fost ignorat de reprezentanții Guvernului.

”Prin martie 2020, la începutul pandemiei Covid 19, câțiva buni cunoscători ai sistemului administrativ și politic românesc au încercat să dea o sugestie.Nu am fost mulți, bine trecuți de vârsta pensionării.

După mai multe întâlniri, am redactat un document după toate regulile actelor administrative. L-am intitulat Memorandum privind căile de combatere a pandemiei Covid 19.

În esență, documentul prevedea utilizarea celor 11.500 de medici de familie și a celor peste 30 de mii de medici din spitalele de stat și particulare ca vectori principali de acțiune pentru vaccinarea populației.

Cum nu știam pe atunci când vor intra vaccinurile în țară, am prevăzut câteva etape de acțiune, cu bugetele aferente.

Calculul de bază a fost foarte simplu: 11.500 de medici de familie cu o medie de 800 de vaccinați în două luni fac 9,2 milioane de vaccinați. La care se adaugă centre de vaccinare în colectivitățile restricționate (penitenciare, baze militare, unități de poliție,internate, porturi, aeroporturi, gări feroviare mari etc.) La care se adaugă circa 15000 de asistenți maternali și în jur de 4500 de asistați sociali.

Toate aceste măsuri, plus altele mai puțin semnificative, dar la fel de evidente, ar fi putut duce la circa 13-14 milioane de vaccinați cu prima doză în două luni calendaristice, dacă dozele ar fi fost disponibile. Și au fost.

Documentul redactat cu toate detaliile cerute de normative a fost pregătit fără semnături. Nu am vrut să ieșim noi în evidență, fosile ale unei lumi apuse. Eu am insistat să-l trimitem prin poștă sau prin curier rapid, la Cancelaria Primului Ministru și Cancelaria Președinției României. Ca să fim siguri că se aplică măcar parțial, intenționam să folosim antica procedură a scurgerii anonime către presă, la o săptămână-două de la expediere.

Unul dintre noi însă a vrut foarte mult să-l înmâneze personal Primului-Ministru. Din nefericire, a decedat între timp de infarct. Delegatul nostru a fost primit de un tânăr, secretar al unui consilier, care i-a explicat fostului ministru și deputat că există un plan care folosește youtuberi, influenseri, lideri de opinie, politicieni cu cotă înaltă de apreciere din partea publicului, companii de publicitate. Omul a venit foarte cătrănit de la întâlnire.

Costul total prevăzut pentru vaccinare (fără costul vaccinurilor) fusese de circa 54 milioane lei, pentru două doze individuale. Acești bani urmau să meargă la medicii de familie, medici din spitale, unități restricționate, primării, CFR etc. Dacă se cereau echipamente de refrigerare, acestea urmau să fie cumpărate din bugetele Caselor de Sănătate și distribuite gratuit medicilor de familie și unităților care organizau centre de vaccinare.

De curând am văzut un estimat care spune că Guvernul României a cheltuit 90 milioane de euro pentru vaccinarea a 5.2 milioane de cetățeni. La care se adaugă alte 43 de milioane euro pentru vaccinuri, echipamente etc. Și nu e tot...

Ca să înțelegem ce înseamnă expresia lipsă de capacitate administrativă.” scrie socilogul Alin Teodorescu.

George Alin Teodorescu a fost deputat în legislatura 2004-2008.

În anul 1990 a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros.

A început să activeze în domeniul marketingului ca Director de marketing al firmei DANTE HD. În 1992 a fondat alături de alți colegi sociologi și statisticieni Institutul de Marketing și Sondaje IMAS, una dintre primele firme de cercetare private în domeniu, pe care a condus-o până în 2003.

Alin Teodorescu s-a retras din viața politică în 2008 și a revenit la IMAS, unde derulează în continuare o activitate de cercetare.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Alin Teodorescu, #campania de vaccinare, #esuat, #buget, #sociolog, #explicatii , #vaccinare covid Romania