UPDATE Pfizer a redus la jumatate livrarile de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru Romania. Situatia va reveni la normal incepand de saptamana viitoare

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 22:40
6221 citiri
UPDATE Pfizer a redus la jumatate livrarile de vaccinuri pentru unele state europene, inclusiv pentru Romania. Situatia va reveni la normal incepand de saptamana viitoare
Angajat Pfizer in laborator FOTO Facebook Pfizer

Grupul farmaceutic american Pfizer a redus, la jumatate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra saptamana aceasta unor state membre ale Uniunii Europene, au declarat joi pentru Reuters mai multi oficiali guvernamentali.

UPDATE 22:40

In stirea difuzata de agentia Agerpres, se va citi corect in paragraful al doilea "livrarile vor reveni la normal incepand de saptamana viitoare", in loc de "pana la finele lunii martie", in urma unei corecturi transmise de Reuters.

Stire initiala:

Romania a primit doar 50% din volumul programat pentru saptamana aceasta, cealalta jumatate urmand sa fie alocata gradual pana la finalul lui martie, iar livrarile vor reveni la normal incepand de saptamana viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Situatia este similara in Polonia, tara care luni a primit doar 176.000 de doze, adica aproape jumatate din ceea ce asteptau autoritatile de la Varsovia.

Guvernul ceh se pregateste pentru o reducere a livrarilor care sa se intinda pe mai multe saptamani, astfel ca a decis sa incetineasca programul de vaccinare tocmai cand a inceput sa administreze si doza de rapel. "Trebuie sa ne asteptam la o reducere a numarului de programari la vaccinare in urmatoarele trei saptamani", a declarat joi ministrul ceh al Sanatatii, Jan Blatny, adaugand ca Pfizer a redus livrarile cu 15% in cursul acestei saptamani si cu pana la 30% pentru urmatoarele doua saptamani.

Pfizer si partenerul german BioNTech nu au dorit sa comenteze situatia, reluand comunicatul transmis saptamana trecuta, in care anuntau o reducere a livrarilor pe masura ce extind productia in Europa.

In conditiile in care guvernele din Europa inca nu si-au revenit de pe urma anuntului privind reducerea surprinzatoare a livrarilor, oficialii subliniaza ca aceste reduceri le submineaza eforturile de a-si vaccina cetatenii si a combate o pandemie care a provocat decesul a peste doua milioane de persoane.

Miercuri, autoritatile italiene au amenintat ca vor demara actiuni in justitie impotriva Pfizer.

Ungaria a aprobat vaccinul AstraZeneca si Sputnik V

In Ungaria, unde autoritatile si-au dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului produs de grupul britanic AstraZeneca si a celui dezvoltat de grupul rus Sputnik V, inainte de o decizie a Autoritatii Europene din domeniul medicamentelor, un oficial guvernamental a cerut Comisiei Europene sa ia masuri pentru a se asigur ca atat Pfizer cat si alti producatori de vaccinuri respecta calendarul de livrari convenit.

Pana acum, Comisia Europeana a comandat un numar de 600 de milioane de doze din vaccinul impotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer si BioNTech, adica un numar suficient pentru a vaccina doua treimi din populatia blocului comunitar pe baza unui regim de doua doze.

Desi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmeaza sa ii furnizeze aproape doua milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna au fost aprobat pana acum de Autoritatea europeana de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examineaza in prezent documentatia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford si a anuntat ca o decizie privind acordarea Autorizatiei de Comercializare Conditionata (CMA) in UE ar putea fi luata la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Comisia Europeana anunta ca livrarile vaccinului Pfizer/BioNTech catre statele UE revin la normal de saptamana viitoare

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Pfizer, #vaccin COVID, #livrari, #Romania , #stiri sociale
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
Eu zic ca s-au protejat de postarile Oliviei,asta poate dauna grav