Petrosaniul a ramas fara caldura si apa calda. Nu mai e carbune

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 15:34
4968 citiri
Petrosaniul a ramas fara caldura si apa calda. Nu mai e carbune
Foto: Arhiva Ziare.com

Petrosaniul a ramas, in aceasta iarna, fara caldura si apa calda, din cauza lipsei carbunelui la Termocentrala Paroseni. Reprezentantii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara spun ca probleme sunt si la Termocentrala Mintia, care alimenteaza orasul Deva si cer interventia urgenta a Guvernului.

Sindicalistii de la Solidaritatea Hunedoara au trimis Guvernului un document prin care solicita implicarea de urgenta pentru emiterea unor hotarari care sa duca la evitarea sistarii activitatii Termocentralei Mintia, deoarece si Deva poate ramane fara apa calda si caldura.

"Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicita implicarea de urgenta a Guvernului Romaniei in vederea evitarii opririi activitatii de producere a energiei electrice si termice in cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare duse chiar de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetatenilor municipiului Deva, precum si asupra institutiilor publice locale, scoli, gradinite, spitale. Solicitam prezenta reprezentantilor Guvernului Romaniei cu responsabilitati legate de functionarea Societatii Complexului Energetic Hunedoara si a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, in saptamana 6-10 ianuarie 2019, in vederea adoptarii unor hotarari care sa duca la evitarea sistarii activitatii termocentralei", au transmis reprezentantii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, intr-un comunicat de presa remis, vineri, MEDIAFAX.

Mii de oameni din Petrosani au ramas, astfel, in aceasta iarna, fara caldura si apa calda, din cauza lipsei carbunelui.

"Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunostinta opiniei publice dovezi care indica faptul ca Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri este responsabil de falimentul Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. precum si de vulnerabilizarea Sistemului Energetic National. Importurile la energia electrica pe intervalele in care consumul este la varf sunt tot mai dese, fapt ce poate aduce atingere la siguranta nationala. De asemenea, informam opinia publica cu privire la faptul ca acelasi minister se face vinovat de lipsa caldurii si a apei calde pentru mii de cetateni ai municipiului Petrosani, in ciuda faptului ca Termocentrala Paroseni a beneficiat de investitii de peste 100 milioane euro din bani publici, termocentrala care in anul 2019 a functionat foarte putin, circa doua luni", se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Sindicalistii sustin ca refuzul Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri de a realiza stocurile de carbune necesare pentru trecerea sezonului rece, conform Legii 82/1992, a dus la aceasta situatie.

"In Deva au caldura. Carbune nu avem decat de pe o zi pe alta. In Petrosani nu, iarna asta nu au avut deloc caldura, 800 de apartamente au fost lasate in frig, cu promisiuni ca se reia. Conform legii, trebuia sa fie anuntati cu sase luni inainte ca nu se va furniza energie termica si atunci fiecare opta o sursa alternativa. Motivul, lipsa carbune, cu toate ca avem 60.000 de tone in Portul Constanta contractate si platim taxa de depozitare si nu le aducem de acolo. Nu se doreste. De aici si apelul catre Guvern", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc.

Istoc a mai spus si ca salariatii Complexului Energetic Hunedoara nu si-au primit salariile pe 30 decembrie, fiind anuntati ca vor incasa banii vineri.

"Vineri li se spune ca primesc avansul marti. Exista riscul declansarii unor proteste si sistarea activitatii", a mai spus sindicalistul.

De cealalta parte, primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi sustine ca CEH ar fi refuzat sa preia distributia agentului termic in Petrosani.

"Apa calda nu mai avem de mult, in sistem centralizat, de vreo patru-cinci ani, insa caldura nu au dat pentru ca nu au avut carbune cei de la Paroseni. Nici nu vor mai da in sistem centralizat. Mai sunt doar la Petrosani bransate la sistemul centralizat in jur de 400-500 de apartamente, probabil. Probabil ca oamenii s-au descurcat electric sau pe gaz, pentru ca in Petrosani avem gaz metan in toate blocurile. Eu am avut o mare suparare vizavi de faptul ca Complexul furnizeaza caldura in Deva, iar la Petrosani nu au vrut niciodata sa preia acest sistem, sa preia ei distributia agentului termic. Nu au vrut, efectiv. La Deva au facut treaba asta, la Petrosani nu au vrut. Au tot evitat. Noi am scos la licitatie aceasta activitate de distribuire a agentului termic, Complexul a venit la licitatie, dar au facut in asa fel incat sa fie descalificati. Altcineva nu s-a prezentat. Complexul e in insolventa, am primit un raspuns de la administratorul judiciar inainte de sarbatori, prin care au recunoscut ca nu au efectiv carbune si nu pot sa furnizeze caldura", a declarat, pentru MEDIAFAX, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Petrosani fara caldura apa calda , #primaria