Penele de curent au lasat in bezna fiecare roman timp de 427 de minute

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 07:55
2123 citiri
Penele de curent au lasat in bezna fiecare roman timp de 427 de minute

Intreruperile neplanificate in alimentarea cu energie electrica (penele de curent) au lasat in bezna anul trecut fiecare consumator din Romania cate 427 de minute in medie.

Din acest motiv, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vrea sa introduca un sistem de penalizare pentru operatorii din domeniu, arata un raport privind calitatea serviciului de distributie a energiei la nivelul anului 2013, realizat de ANRE.

Fata de anul anterior, cand au existat 630 de minute de intreruperi neplanificate, durata acestora a scazut cu 28%.

La nivelul celor opt distribuitori din tara, cele mai mari intreruperi au fost la CEZ Oltenia (607 minute pe an), urmat de E.ON Moldova (501 min/an) si Electrica Transilvania Sud (467 min/an).

Urmeaza Electrica Muntenia Nord (461 min/an), Electrica Transilvania Nord (460 min/an), Enel Banat (253 min/an), Enel Dobrogea (243 min/an) si Enel Muntenia (240 min/an).

"Pe ansamblul tarii, SAIDI neplanificat (intreruperile neplanificate - n.red.) a scazut de la 638 min/an (10 ore si 38 minute) in 2008, la 427 min/an (7 ore si 7 minute) in 2013 (- 211 min/an). Este cea mai buna performanta de cand se fac inregistrari (din anul 2008 incoace) si, probabil, cea mai buna performanta in general.

Se observa ca E.ON Moldova a progresat cel mai mult (- 580 min/an), urmat de Enel (circa - 400 min/an) ", precizeaza raportul citat.

Totodata, fata de anul 2008, intreruperile neplanificate s-au redus la CEZ Oltenia (- 115 min/an), E.ON Moldova (- 580 min/an), Electrica Transilvania Nord (- 214 min/an), Enel Banat (- 400 min/an), Enel Dobrogea (- 382 min/an), Enel Muntenia (- 109 min/an), dar au crescut la Electrica Muntenia Nord (+ 38 min/an) si Electrica Transilvania Sud (+ 17 min/an).

"Analiza indicatorilor de calitate a energiei electrice aduce in prim plan necesitatea unui management al operarii retelelor si al costurilor aferente, orientat spre imbunatatirea indicatorilor de calitate ai serviciului de transport, serviciilor de sistem si serviciului de distributie a energiei electrice.

Companiile vor fi penalizate pentru penele de curent

Pentru anul 2015, ANRE urmareste revizuirea Standardului de performanta pentru serviciile de transport si de sistem ale energiei electrice, respectiv a Standardului de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice, in sensul imbunatatirii indicatorilor de performanta generali si ulterior (2016) va introduce un mecanism de stimulare/penalizare tarifara a operatorilor de retea, care sa tina seama de performantele acestora", subliniaza oficialii ANRE.

Raportul analizat mai arata ca, la nivelul tarii, anul trecut au fost inregistrati 9.051.415 de consumatori in total, comparativ cu 8.968.523 in anul 2012.

Consumatorii din tara sunt impartiti in opt zone de distributie, foste filiale ale Electrica, din care trei sunt inca de stat, iar cinci au fost privatizate.

Electrica Muntenia Nord acopera judetele Braila, Galati, Prahova, Dambovita, Buzau si Vrancea. Electrica Transilvania Nord este distribuitorul din judetele Bihor, Salaj, Satu Mare, Baia Mare, Cluj si Bistrita-Nasaud. Electrica Transilvania Sud opereaza in Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Harghita si Covasna.

Enel Dobrogea gestioneaza reteaua din judetele Tulcea, Constanta, Calarasi si Ialomita. Enel Muntenia Sud distribuie curent in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu, iar Enel Banat deserveste judetele Timis, Hunedoara, Arad si Caras-Severin.

CEZ Oltenia are in gestiune sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea.

E.ON Moldova acopera judetele Bacau, Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Iasi.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#pene curent medie Romania, #total pene curent Romania, #pana curent penalizare Enel , #Enel