Liber la sărutat plexiglasul raclei Sfintei Parascheva la Iași. ”Trebuie să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 16:43
9468 citiri
Liber la sărutat plexiglasul raclei Sfintei Parascheva la Iași. ”Trebuie să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”
Zeci de mii de oameni sunt așteptați să treacă prin fața raclei la pelerinajul din octombrie 2021 FOTO Hepta

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat miercuri, 6 octombrie, ca pelerinii vor purta mască în timp ce vor sta la coada de la racla Sf. Parascheva, vor fi distanţaţi unul faţă de celălalt și nu vor putea să stea în grupuri în curtea Mitropoliei.

Cu excepţia măsurilor de protecţie sanitară, nu vor exista alte restricţii pentru pelerini, cum au fost, spre exemplu, cele de anul trecut, când doar cei cu buletin de Iaşi s-au putut închina. Astfel, la Iaşi pot veni şi zeci de mii de persoane, însă reprezentanţii Mitropoliei şi ai autorităţilor locale spun că sunt pregătiţi pentru ei.

Întrebat dacă racla va putea fi sărutată sau atinsă de credincioşi, pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a răspuns că da, aceasta va fi şi curăţată periodic. „Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia, dar eu atâta ştiu că în aceste vremuri grele omul are nevoie de o speranţă, să îşi pună nădejdea în ceva, în cineva care poate să ne ajute pe toţi. Acela poate să fie doar Dumnezeu, Omul nu poate fi redus doar la trup, trebuie să avem un tonus bun, încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”, a spus pr. Constantin Sturzu, citat de Ziarul de Iași.

Toate evenimentele conexe pelerinajului au fost anulate, organizate de regulă în această perioadă, cu excepţia Liturghiei de pe 14 octombrie, care va fi oficiată pe scena orientată spre pietonal.

Pe perioada pelerinajului, vor exista două rânduri. Unul care va porni dinspre pietonal şi este menit exclusiv celor care vor să se închine în catedrală şi apoi să iasă din curtea ansamblului mitropolitan. Al doilea este al pelerinilor care vin la moaştele Sfintei Parascheva. Alături de jandarmi, reprezentanţii Mitropoliei spun că vor realiza un traseu cât mai lung în curtea interioară şi în parcarea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru a prelua integral, în marea majoritate a timpului, rândul de pelerini.

Există însă posibilitatea ca numărul de persoane care vin să se închine să fie atât de mare încât rândul să se extindă în stradă, de aceea circulaţia va fi limitată pe străzile spre Bahlui şi va fi amenajat un culoar unic, ca în fiecare an, şi în spaţiul respectiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Paul Gherman este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de petrecere, care pe vremuri făcea senzație în Iași, dar și în alte orașe importante ale țării. Era recunoscut drept unul...
#moaste, #Sfanta Parascheva 14 octombrie, #sarutat racla, #pelerinaj Sfanta Parascheva, #Iasi , #biserica