UPDATE Liber pentru mega-proiectul imobiliar al lui Iulian Dascalu. CCR a decis ca trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comert si Industrie este constitutionala

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 13:33
Autor: Laura Petrescu
UPDATE Liber pentru mega-proiectul imobiliar al lui Iulian Dascalu. CCR a decis ca trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comert si Industrie este constitutionala
CCR a decis ca trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comert si Industrie a Romaniei este constitutionala FOTO CCR

Curtea Constitutionala a respins miercuri, 3 martie, sesizarea depusa de USR si UDMR. CCR a decis ca trecerea unei suprafate de teren de 46 hectare de la Romexpo in proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este consitutionala.

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea USR si UDMR asupra legii prin care o suprafata de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului in cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

UPDATE 13.30:

USR-PLUS solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea care permite acordarea in mod gratuit a unui teren de sute de milioane de euro din centrul Bucurestiului.

"Trebuie sa reasezam intreaga discutie si transparenta este cea mai buna cale pentru statul roman de valorificare a terenului. Sa nu uitam ca vorbim de o suma, poate, de 300-400 de milioane de euro. Adica, cam cat s-a investit anual in drumurile nationale si autostrazile din Romania", a declarat deputata USR-PLUS Cristina Pruna.

Stire initiala:

Judecatorii constitutionali au amanat in mai multe randuri pronuntarea deciziei in acest caz.

Pe terenul respectiv urmeaza sa se construiasca cel mai mare proiect imobiliar din Romania, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu si Camera de Comert. Investitia ar include un centru de conferinte si congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetara, cel mai mare oceanariu din tara si un hotel de cinci stele.

USR anunta in septembrie anul trecut ca, alaturi de UDMR, a depus o sesizare de neconstitutionalitate in cazul acestei propuneri legislative.

"Nu este corect sa legiferam politici publice prin intermediul carora sa poata fi date noi 'tunuri imobiliare'. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenta noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expozitiei. Daca se doreste valorificarea si dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizata o procedura transparenta de licitatie. Sustinem dezvoltarea si investitiile, dar nu acordarea cu dedicatie de terenuri in plina campanie electorala", declara deputatul Cristina Pruna.

Potrivit USR, legea incalca principiul bicameralismului. "In Camera decizionala, Camera Deputatilor, propunerea legislativa a fost modificata substantial, ceea ce a condus la o configuratie diferita fata de textul adoptat de Senat si de finalitatea urmarita de initiator", explicau semnatarii sesizarii.

USR semnala, totodata, incalcarea art. 1 alin (5) din Constitutie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.


"Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, desi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi intr-o zona centrala a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar si economiei, fiind introduse in circuitul economic prin efectul legii in discutie", mai mentionau semnatarii sesizarii.

Potrivit acestora, se incalca si art. 44 alin. (1) si (2) si art. 136 alin. (5) din Constitutie ca urmare a nerespectarii drepturilor de proprietate ale statului - instrainarea prin lege si fara contraprestatie, afectarea nelegala a patrimoniului statului.

In opinia USR, nu se respecta nici art. 1 alin. (3) si (5) din Constitutie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, in forma adoptata de Parlament, configureaza un regim juridic "confuz" al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietatii gratuite asupra imobilelor vizate, se explica in sesizare.

Pe 2 septembrie 2020, Camera Deputatilor a adoptat acest proiect de lege, prin care Camera de Comert beneficiaza, pentru o perioada de 49 de ani, pana in 2053, de un drept de folosinta gratuita a terenurilor corespunzatoare Complexului expozitional Romexpo.

Citeste si:

 Articol citit de 6023 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  liviu_69
  03.03.2021, 17:55
  Camera de Comert si Industrie a Ro este FIRMA PRIVATA ?
  Cei de acolo nu dau socoteala nimanui ? Cum au ajuns acolo ?
  Care este scopul lor ?
  Comentariu inadecvat
  IonutP
  03.03.2021, 14:36
  In timpul lui Nastase!
  "in 2004, Guvernul Năstase a dat o hotărare prin care terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR in cea a Regiei Autonome "administrația patrimoniului protocolului de stat“. Tot atunci, camera de comerț și industrie a Romaniei a primit dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani. clădirile de pe teren sunt in proprietatea Romexpo sa." In concluzie tun dat de...!
  parerea
  03.03.2021, 14:22
  ASTA DA, TUN FINANCIAR!
  In timpul P.N.L-ului si sub atenta "ingrijorare" fata de proprietatile Romaniei, a lui Otto cel Mic!
  parerea
  03.03.2021, 14:19
  SUNTETI NEBUNI
  sau prosti? Cum sa scoti o asemenea valoare imobiliara din proprietatea Romaniei si, s-o oferi unei haite de securisti cu gusi supraetajate, masati in Camera de Comert a Romaniei si, unui plantator de mall-uri de tot r.....l? Hai, Otto cel Mic, sa te vizionam? Cu cine tine ficusul skior? "Cu tao sau cu mao?" P.S. Cine sunt partenerii si cine este acest Iulian Dascalu?
  Te-o
  03.03.2021, 13:53
  Proiectul respectiv,pe teren gol,fara spatii verzi ori monumete,este
  binevenit!
  Este zona cea mai potrivita pentru a se construi o intrare impresionanta in capitala venind din directia principala de intrare,inclusiv a aeroporturilor Otopeni si Baneasa!
  Este ceva ce-mi aminteste de Puerta de Europa din Madrid,ori
  de Defense din Paris(evident "proportion gardee")!
  De altfel si utilitatile proiectate sunt bine venite!
  Nu cunosc motivele invocate de oponenti dar se pare ca la USR functioneaza principiul lui"gica contra"si la UDMR invidia ca Bucurestiul a depasit din multe puncte de vedere Budapesta ,concurata turistic de Praga,iar economic cultural de Bucuresti cea mai estica metropola UE!Teo
  v_sile
  03.03.2021, 17:22
  Ma doar capul, zau asa, de atatea aberatii
  Si asta ca sa justifice unii un tun de minim cateva sute de milioane de euro din banul public. Plus un proiect hidos si megaloman, plasat intr-o zona care nu are infrastructura sa suporte asa ceva: doua bulevarde mari si late, adica Soseaua Bucuresti-Kiseleff si bulevardul Poligrafiei (ca bd Expozitiei e o gluma proasta care nu duce absolut niciunde, se blocheaza dupa 2 km in calea ferata)

  Ia pune mana pe harta si vezi unde e La Defense in Paris. E in afara zonei metropolitane, mult in vest, la cativa kilometri buni de Arcul de Triumf. Nu exista vreun drum "principal" de intrare in oras care sa treaca pe acolo, cel mult un drum secundar care mergespre Rouen. Nu discutam de drumul ce duce spre aeroport sau care leaga direct Bucurestiul de Transilvania, prin Brasov, ca in cazul de fata.

  Ca sa nu mai spun ca acel cartier de afaaceri parizian e deservit de linia de metrou 1 si de linia de RER A, adica are o excelenta infrastructura care nu depinde de transportul la suprafata, ceea ce Piata Presei libere nu stiu cand o sa aiba sau daca o sa aiba vreodata.

  Bucurestiul e sufocat si e nevoie critica sa se intinda in zona metropolitana, in afara soselei de centura. Dar nici asta nu se poate, ca vor tot felul de mafioti locali sa fie primari in Otopeni, Chiajna sau Voluntari, ca sa aiba si ei ceva de mancat din bunurile publice, adica sa aiba in mana terenul, retrocedarile si autorizatiile de constructie.
  IonutP
  03.03.2021, 14:27
  Te-o
  Exolicatia opunerii USR este simpla: terenul a fost proprietatea statului.
  A fost cedat gratuit si fara licitatie licitatie unor entitati private care este adevarat ca DACA vor investi in el si vor construi asta va fi fara ca proprietarul intitial sa obtina vre-un beneficiu real si direct.
  Ce se va intampla cu aceasta propietate daca pe la mijlocul proiectului, investitorul principal va da faliment?
  Daca acest faliment a fost deja prevazut, nici nu discuam pentru ca nu avem dovezi.
  Ce se va intampla cu terenul si cu presupusele profituri indirecte ale statului?
  Cine se va imbogati din aceste incidente valorificand un teren primit gratis?
  Exista masuri de protectie ale intereselor statului contra unor astfel de evenimente?
  Astea sunt ptoblemele reale.
  gica.paunescu
  04.03.2021, 01:08
  Despre legalitate in acest caz...
  Sunt total de-acord cu cele spuse de tine. Este o hotie institutionalizata ceea ce se-ntampla cu acest teren de 'enspe hectare. Vedem acum daca dl presedinte in functie are taria/curajul/barbatia sa solicite un punct de vedere juridic ( profesional) consilierilor domniei sale. Insa daca nici Voda nu poate face nimic, atunci biata tara-i pierduta. PS Daca primul om din stat nu poate impiedica aceasta hotie, nu-i putem solicita primarului general sa se lupte in numele orasului/tarii. Dar daca va face-o ?
  cribo
  03.03.2021, 13:06
  Intrebarea e
  de ce nu se face printr-o licitatie publica?
  Nasty
  03.03.2021, 13:36
  Pentru ca Dascalu a dat deja spaga
  La PNL si la PSD, partidele care au votat ticalosia asta in parlament.
  Apropo, acolo unde vrea sa construiasca Dascalu este spatiu verde, cum vor justifica PNL si Nicusor Dan autorizatia de constructie?
  IonutP
  03.03.2021, 14:16
  Demonstreaza ca PNL!
  Nasty. Memoria unora e scurta de tot! Atunci cand sa votat aceasta aberatie PNL nu avea nici un cuvant de spus, voturile majoritatii au contat si acea majoritate era PSD si aliatii.
  Nicusor Dan si USR nu au ce sa justifice!
  Daca CCR a validat legea si daca mecanismele legislative il obliga pe presedinte sa semneze legea,atunci ea va trebui aplicata.
  In caz contrar sunt pasibili de dosar penal pentru incalcarea legilor.
  Cartoful aruncat de PSD in mana lor e tare fierbinte si vina pentru aceasta aberatie este exclusiv a initiatorilor proiectului si a PSD.
  Chiar si daca prin absurd au votat si parlamentari Pnl nu inseamna ca toto partidul este de vina.
  In cazul asta ar fi interesant de stiut care sunt acei parlamentari si pe la ce partid sunt ei acum sau daca mai unt in parlament.
  Cam asa se judeca lucrurile in atfel de cazuri.
  arsul
  03.03.2021, 13:02
  mangleala , face desenul pompos pana pune mana pe teren
  Dupa ce ia terenul schimba desenul si face miliarde de europrofit din revanzarea lui.Tepe din asea nu se-au mai dat de pe timpul lui Nastase.Asa au luat plajele si muntii smecherii.Mergeau la primarii luau terenul si promiteau ca fac hoteluri si fabrici , si dupa ce puneau gheara pe teren il vindeau la bucata .Personal nu cred , ca Iulian dacalu o sa construiasca ceva acolo, asa un moll il face dupa care vinde la bucata la dezvoltatori ,cu astfel de mangleli s-au procopsit si baronii PSD in ultimii 30 de ani.
  Camelian_Propinatiu_scriitor
  03.03.2021, 14:06
  N-avem centru cultural ca la Viena sau Budapesta şi nu ştim
  E complicat. Indeosebi UDMR sau Jonas Kaufmann ar putea explica dregătorilor nostri că densitatea infrastructurii intelectuale a Capitalei abia de-o fi o treime din a Budapestei. Pană si comunistii gandeau nordul orasului ca Parc de Cultură si Odihnă, nu ca loc de jocuri imobiliare. De 30 de ani Edu-Cultura nu e prioritate natională si s-a văzut politica asta incă de pe cand fosta Bibliotecă Centrală de Stat din Strada Doamnei a fost mutată fără ca localul să rămană bibliotecă, de pildă a studentilor de la Filologie, să avem acasă cărtile străine trebuitoare, nu să emigrăm ca să le citim in tările cu viitor sigur.
  Pauperovici
  03.03.2021, 23:03
  comunistii gandeau carevasazica ?
  cu care organ ?