Patriarhul Daniel: Noi suntem faclii de Inviere. Asa cum o faclie arde incet, tot asa si viata noastra trece

Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 16:11
3767 citiri
Patriarhul Daniel: Noi suntem faclii de Inviere. Asa cum o faclie arde incet, tot asa si viata noastra trece
Foto: captura YouTube

Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este inceputul Invierii tuturor oamenilor, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in cuvantul de invatatura rostit la slujba Invierii de la Catedrala Patriarhala, oficiata impreuna cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul.

"Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este inceputul Invierii tuturor oamenilor. De aceea, El este numit Incepatura a Invierii tuturor sau Cel Dintai Nascut din morti, sau cel dintai nascut din mai multi frati care au murit, adica din Umanitate. 'Hristos a Inviat din Morti ca sa vesteasca Lumina poporului evreu si tuturor neamurilor', se spune in Sfanta Scriptura a Noului Testament. Deci Invierea lui Hristos priveste pe toti oamenii din toate timpurile si din toate locurile. Si pe cei care cred in el si pe cei care nu cred in el. Invierea lui Hristos este inceputul Invierii de Obste sau inceputul Invierii Universale", a explicat patriarhul.

Intaistatatorul BOR a afirmat ca slujitorii bisericii reprezinta pe apostolii insisi, iar credinciosii de pe Dealul Mitropoliei cu candele in mana se confunda cu crestinii din toate timpurile si din toate locurile care au crezut in Hristos.

"Ceea ce au facut pana acum slujitorii Bisericii au reprezentat pe apostolii care au predicat Evanghelia Invierii lui Hristos, dar ceea ce faceti dumneavoastra purtand in maini lumanari sau candele este deosebit de important, de asemenea. Pentru ca reprezentati pe crestinii din toate timpurile si din toate locurile care au crezut in Hristos si care au cantat 'Hristos a inviat din morti cu Moartea pe Moarte calcand si celor din morminte Viata daruindu-le!' de-a lungul secolelor. De 2.000 de ani", a spus patriarhul Daniel.

El le-a deslusit celor prezenti la Inviere ca "lumanarea este insasi viata noastra".

"Noi suntem faclii de Inviere, incepand cu botezul nostru care s-a numit si Luminare, Sfintire. Suntem in fata lui Dumnezeu cel Vesnic lumanari sau faclii de inviere. Si asa cum o faclie arde incetul cu incetul, tot asa si viata noastra trece. Dar important este nu faptul ca trecem prin lume, ci important este cata lumina am adunat in sufletul nostru ca sa devenim faclie de Inviere", a mai spus patriarhul.

Patriarhul a indemnat la raspandirea in jurul nostru de lumina, pace si bucurie, in familie, in societate si in jurul nostru ca sa ne bucuram impreuna cu sfintii din toate locurile si din toate timpurile si a urat tuturor Sarbatori fericite cu pace si bucurie.

"Va dorim tuturor Sarbatori fericite cu pace, bucurie, sa-i pomeniti in rugaciunile dumneavoastra pe toti cei dragi, dar si pe cei singuri, pe cei bolnavi, pe cei intristati, pe cei saraci, pe romanii din strainatate care se afla printre straini cu dorul de casa. Si asa sa ne luminam cu praznuirea sa ne imbratisam sa zicem fratilor si celor care ne urasc pe noi si asa sa cantam 'Hristos a inviat din morti cu Moartea pe Moarte calcand si celor din morminte Viata daruindu-le!' Hristos a Inviat! ", a incheiat patriarhul Daniel.

Credinciosii ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici si reformati, cultele neoprotestante sarbatoresc duminica Invierea Domnului, cea mai mare sarbatoare a crestinilor.

Semnificatiile Sarbatorii Pastelui

Pastele isi trage denumirea de la cuvantul ebraic "Pesah" al vechilor iudei, care inseamna "trecere". Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteana la libertatea deplina, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal.

Daca mielul pascal a prefigurat inca de atunci sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Iisus Hristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte, pentru fiecare om in parte si pentru intreaga omenire, o trecere, atat de la moarte la viata, cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

Trecerea de la rau la bine, de la pacat la virtute se face printr-o staruinta continua din partea omului, ajutat de harul dumnezeiesc, pentru purificarea si transformarea sufletului, pentru abandonarea patimilor si dobandirea curatiei inimii.

Modul sarbatoririi Pastelui a fost diferit de-a lungul timpului, desi in esenta s-a pastrat ca in primele veacuri, pentru crestinii primelor secole, Invierea Domnului fiind la temelia Bisericii crestine.

Doi ani la rand, 2010 si 2011, dar si in 2014, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii - ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici si reformati, de cultele neoprotestante. Urmatorul an cand Invierea Domnului va fi sarbatorita in comun va fi in 2025 - la 20 aprilie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Patriarhul Daniel cuvantare Paste, #Patriarhul Daniel slujba Paste , #Paste