Patriarhia Română, atac la jurnaliștii Recorder după dezvăluirile legate de Catedrala Neamului: „Multe speculații, insinuări și caricaturizări ale realității”

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 07:31
30066 citiri
Patriarhia Română, atac la jurnaliștii Recorder după dezvăluirile legate de Catedrala Neamului: „Multe speculații, insinuări și caricaturizări ale realității”
Patriarhia Română a reacționat în urma anchetei Recorder FOTO basilica.ro

Patriarhia Română a reacționat vineri, 8 octombrie, după dezvăluirile Recorder legate de lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. Într-un comunicat transmis prin intermediul agenției de presă a Patriarhiei, basilica.ro, Patriarhia îi atacă pe jurnaliști, catalogând ancheta Recorder drept „un material cu titlul profund ofensator”. Pe de altă parte, Patriarhia nu răspunde și nu oferă informații care să contrazică acuzațiile de corupție în ceea ce privește acordarea contractelor de construcție.

„Ca urmare a apariției pe site-ul Recorder a unui material cu titlul profund ofensator „Catedrala prăduirii naționale”, titlu care traduce de la început ca impură intenționalitatea întregului demers jurnalistic, Patriarhia Română dorește să aducă mai multe lămuriri cu privire la câteva întrebări ridicate în acest material de presă.

Este important de precizat că articolul este construit dintr-o perspectivă exclusiv subiectivă și critică (a cuiva situat în afara cunoașterii situației, pe care o descrie malițios și imaginativ), nu dintr-o perspectivă obiectivă și cuplată la realitatea complexă a rațiunilor fondatoare ale celui mai important proiect arhitectural și memorial din România de după 1989: Catedrala Națională, ridicată în memoria eroilor și martirilor români din toate timpurile.

Titlul moralmente descalificant al articolului se transformă astfel într-o ofensă la adresa celor în memoria cărora se ridică de mai mulți ani Catedrala pentru care au pledat public Mihai Eminescu, precum și elitele politice și morale ale României după Războiul pentru Independență, apoi după experiența Primului Război Mondial și după Unirea din 1918. Catedrala Națională a devenit astfel simbolul recunoștinței față de Dumnezeu și față de toți cei care cu credință în El și-au jertfit viața pentru poporul român și pentru unitatea politică și spirituală a acestuia.

Lipsa de urbanitate (n.r. bună cuviință) a articolului se manifestă printr-o abordare rudimentară și ofensatoare nu doar față de proiectul în sine al Catedralei, care constituie deopotrivă un deziderat firesc al Bisericii Ortodoxe Române și al Statului democratic român, ambele având o imensă datorie memorială față de eroii și martirii României, ci și la adresa Părintelui Patriarh însuși, cel căruia i se datorează începutul ctitoririi acestei Catedrale și supravegherea responsabilă a lucrărilor de ridicare a ei. Această lipsă de urbanitate este dublată în articol de multe speculații, alegații, insinuări și caricaturizări ale realității care arată, desigur și din fericire, cu totul altfel”, transmite Patriarhia.

Despre contractele acordate

În privința lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, BOR arată că „alegerea firmelor care au lucrat sau lucrează în cadrul șantierului Catedralei a fost făcută exclusiv după criteriile tehnico-economice cele mai înalte”.

„În acest sens, conform criteriilor gândite și fixate de specialiști, s-au calificat doar firmele capabile să ofere concret și cu forțe proprii serviciile cu adevărat necesare unui proiect de asemenea anvergură și importanță națională.

Toate instituțiile finanțatoare au oferit și oferă în modul cel mai transparent informațiile solicitate de oricine este interesat de problema finanțării proiectului Catedralei Naționale, întregul proces al finanțării fiind pus la dispoziția instituțiilor de control abilitate și competente de la începutul lucrărilor și până acum, așa cum este și firesc”, a mai transmis BOR.

Potrivit Patriarhiei Române, „folosirea punctuală a unor materiale de construcție mai scumpe decât cele obișnuite nu este dictată doar de natura specială a obiectivului arhitectonic în sine, una care transcende categoria construcțiilor obișnuite, fiind vorba despre o Catedrală închinată lui Dumnezeu și memoriei sfinte a eroilor și martirilor unui popor, ci și de criterii indispensabile în ecuația construirii unui asemenea edificiu: durabilitatea materialelor și garanția oferită pentru ele de firmele capabile să ofere cele mai bune materiale (exemple: 50 de ani garanție pentru tabla folosită la acoperiș și 40 de ani pentru marmură)”. „Din aceste două criterii esențiale rezultă inevitabil prețul mai mare pentru aceste materiale, a mai transmis Patriarhia, prin intermediul basilica.ro.

Investigația Recorder: Catedrala Prăduirii Neamului

„Patriarhia a promis că va construi o mare catedrală, a luat bani de la stat, apoi s-a închis sub carapacea imunității religioase și a propriei aroganțe. A refuzat să ofere informații despre cât a costat fiecare lucrare în parte, despre cine sunt firmele care au contractat aceste lucrări, câți bani au încasat și ce prețuri s-au plătit pentru materiale.

Recorder a obținut documente contabile, devize, tranzacții și alte informații pe care Patriarhia încearcă să le ascundă. Le-am pus cap la cap și am descifrat o parte din circuitul banilor.

Am descoperit că multe dintre lucrările catedralei au fost încredințate către firmele unor oameni politici sau ale unor oameni de afaceri apropiați de Biserică, iar prețurile anumitor materiale au fost umflate chiar și de zece ori.

Privită cu luciditate, Catedrala Mântuirii Neamului nu e doar un proiect de înălțare spirituală a poporului român, e și un instrument de prăduire a banilor publici.

Și toate acestea s-au petrecut cu binecuvântarea – și uneori chiar cu semnătura – Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta este titulatura oficială a omului de afaceri Dan Ilie Ciobotea. Iar ceea ce urmează este povestea lui de succes și eșecul instituției pe care o conduce”, scriu cei de la Recorder.

Cazul Videanu

Fostul vicepremier și primar al Capitalei, Adriean Videanu, a și-a pus semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului, unde avea să înceapă construcția Catedralei Mântuirii Neamului, și a militat pentru ridicarea acesteia, iar câțiva ani mai târziu a primit contracte în valoare de 21 milioane de euro de la Administrația Patriarhală, arată o investigație publicată joi de jurnaliștii de la Recorder.ro.

”Din poziția de vicepremier, Videanu a militat public pentru construirea unei mari catedrale naționale și, în martie 2005, mergea în Dealul Patriarhiei să discute despre cum poate Guvernul să ajute la demararea proiectului. O săptămână mai târziu, își punea semnătura pe ordonanța de urgență prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului. Un teren care valorează, astăzi, circa 180 de milioane de euro.

În primăvara aceluiași an 2005, Videanu părăsea Guvernul și se instala în fotoliul de primar general al Capitalei, rămas vacant după plecarea lui Băsescu la Cotroceni. Și de aici a continuat să ajute Patriarhia, prin includerea catedralei în Planul Urbanistic Zonal, dar și prin declarații publice de susținerea a proiectului (…).

Însă adevărata răsplată avea să vină mulți ani mai târziu. Firma Theda Mar (fostă Titan Mar) a fost aleasă să livreze cantități uriașe de marmură pentru proiectul pe care patronul său l-a susținut cu atâta aplomb din postura de politician. Conform informațiilor obținute de Recorder, firma lui Adrian Videanu a încasat, în ultimii trei ani, 106.736.783 lei (21 milioane de euro) de la Administrația Patriarhală. De acești bani, a livrat marmură pentru pardoseala și decorurile catedralei naționale: marmură de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne și Onyx, dar și autohtonă, de Rușchița”, se arată în investigația Recorder.ro.

Reporterii Recorder susțin că au cerut oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și afirmă că au găsit valori supraevaluate și de zece ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#patriarhia romana, #Recorder, #Catedrala Mantuirii Neamului , #biserica