Pastele, sarbatoarea nasterii lui Iisus, cred 7% dintre romani - sondaj IRES

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 15:16
4116 citiri
Pastele, sarbatoarea nasterii lui Iisus, cred 7% dintre romani - sondaj IRES
Foto: Arhiva

Majoritatea covarsitoare a romanilor - adica 98% - sarbatoreste Pastele, dar nu toti stiu semnificatia religioasa a acestei sarbatori.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES, publicat miercuri, 7% dintre cei chestionati sustin ca de Paste se sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos, in timp ce 4% habar nu au ce celebreaza crestinii in aceasta zi.

Mai mult de jumatate dintre participantii la studiul remis Ziare.com afirma ca in regiunea in care locuiesc nu sunt obiceiuri specifice acestei sarbatori.

Postul Pastelui nu-i atrage prea mult pe romani. Potrivit sondajului, doar unul din 10 participanti declara ca au tinut integral Postul Pastelui, aproape jumatate - 47% - sustin ca au postit in zilele de miercuri si vineri, in timp ce 24 la suta dintre romani nu practica acest obicei.

Datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES) in perioada 14-15 aprilie 2011 arata ca trei sferturi dintre cei intervievati vor petrece aceste sarbatori acasa si doar 4% vor pleca intr-o excursie.

Proportia celor care vor petrece acasa Sarbatorile de Paste a scazut cu 4% in acest an fata de anul 2010, insa cele 4 procente se regasesc in numarul celor care vor sta acasa, dar vor face vizite (18% in 2011, fata de 14% in 2010).

Buget de 100-500 lei, in scadere fata de 2010

Cand vine vorba despre bugetul alocat Pastelui, cei mai multi romani vor cheltui o suma cuprinsa intre 100 si 500 de lei, in scadere fata de 2010, iar pentru o parte dintre acestia fondurile fie sunt insuficiente si renunta la anumite produse, fie nu vor putea cumpara nici strictul necesar.

Astfel, 44% dintre respondenti vor aloca pentru Sarbatorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins intre 100 si 500 de lei, in timp ce 20 vor avea la dispozitie intre 501 si 1.000 de lei, 8% intre 1.001 si 1.500 de lei. De asemenea, pentru 18% dintre participantii la studiu bugetul va fi mai mic de 100 de lei.

Cat va costa mancarea de Paste?

"Fata de 2010 se constata o usoara diminuare a bugetului general alocat acestei sarbatori: procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ fata de 2010, cand doar 11% se incadrau in aceasta categorie, iar segmentele din populatie care aloca un buget peste 501 lei sunt sensibil mai mici sau la fel ca in urma cu un an", se arata in studiu.

O treime dintre participantii la studiu afirma ca banii de care dispun pentru aceasta sarbatoare nu vor fi suficienti si vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, iar pentru 14% situatia este si mai grava, acestia afirmand ca bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.281 indivizi de 18 ani si peste, are o marja de eroare de prin metoda CATI.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#sondaj Paste romani, #buget Paste Romani, #sondaj IRES aprilie 2011 , #romani