Parlamentul si Catedrala Neamului incluse intr-un mare parc: Doi oameni au ultimul cuvant

Joi, 12 Mai 2016, ora 12:38
8290 citiri
Parlamentul si Catedrala Neamului incluse intr-un mare parc: Doi oameni au ultimul cuvant
Foto: Ziare.com

In centrul Bucurestiului ar putea aparea un nou mare parc, in jurul Palatului Parlamentului si viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului, daca proiectul unui deputat va deveni in cele din urma realitate.

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, totodata candidatul liberalilor la primarie in Sectorul 5, unde se afla si Palatul Parlamentului, propune ca zidul din jurul cele mai mari cladiri administrative din lume sa fie daramat pe unele portiuni.

In plus, Raetchi a declarat, pentru Ziare.com, ca doreste astfel ca zona din jurul Casei Poporului sa fie transformata intr-o mare gradina si sa fie permis accesul cetatenilor acolo.

Alegeri locale 2016: Cine sunt cei 7 candidati la Primaria Sectorului 5

"Zidul il deschidem pentru public, ceea ce inseamna ca, pe langa portile actuale, care sa nu mai fie pazite de SPP, sa mai facem inca 10 porti de acces si cetatenii toti sa aiba acces in cadrul gradinii Parlamentului, asa cum au acces in Europa, unde perimetrul de siguranta al demnitarilor nu e de hectare, ci este 10-20 de metri, in cazul in care este.

De obicei, perimetrul de siguranta al parlamentelor incepe unde incepe poarta Parlamentului. In Italia nu e niciun gard, in Grecia nu e niciun gard - intri in Parlament si gata.

Facand chestia asta, castigam zeci de hectare de spatiu verde in centrul Bucurestiului, ca eu asta propun - n-a fost ideea mea sa daramam din senin gardurile, este un proiect al celui mai cunoscut arhitect roman, Dorin Stefan, care a propus 'Haideti sa unim parcul Izvor, parcul Parlamentului si Casa Academiei', unde de fapt este un maidan, sunt depozitate materiale de constructie si ultimii caini fara stapan din Bucuresti acolo s-au retras, e o zona de pericol iminent -, sa unim aceste trei zone si sa facem, prin impadurire, un soi de mare gradina centrala de tip englezesc, cu arbori, iar potecile sa respecte traseul strazilor din vechiul Uranus, adica sa fie si un fel de rememorare a zonei care a fost distrusa de Nicolae Ceausescu, pentru ca asta facem, compactam de fapt vechiul Uranus", ne-a spus deputatul.

Domnule Zgonea, fixati prima sedinta pentru deschiderea Zidului Parlamentului

Patriarhia, detalii despre Catedrala Mantuirii Neamului - de ce e nevoie de ea si cum a fost ales locul construirii

Acesta a explicat ca, pentru ca publicul sa aiba acces si la Catedrala Mantuirii Neamului, peste doi ani, oricum va trebui inlaturata o parte din zidul ce imprejmuieste acel teren.

"Oricum, acolo, ca sa existe acces la Catedrala Mantuirii, trebuie sa deschizi zidul, pentru ca lumea nu poate sa vina si sa sara gardul la catedrala. Deci oricum deschidem cumva zidul. Si atunci avem centrul politic al tarii - Parlamentul, centrul spiritual - catedrala, si zona asta o legam printr-o gradina care sa insemne si un soi de centru ecologic.

Din punctul meu de vedere, trebuie deschisa publicului constant si, daca Parlamentul are nevoie intr-adevar de un perimetru de siguranta, daca se va considera asta, poti sa tragi un gard la 10-20 de metri in jur. Eu nu cred ca e nevoie, repet. Am vazut la toate celelalte parlamente ca nu e nevoie. E gradina publica", a mai declarat Raetchi.

Roger Waters si Valeriu Zgonea au "daramat" zidul Palatului Parlamentului

Acesta a mentionat ca terenul respectiv este inclus in Palatul Parlamentului si este gestionat din punct de vedere juridic de catre presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, amintind de un moment simbolic din august 2013, cand la Bucuresti a sosit Roger Waters, fondatorul trupei Pink Floyd.

"Domnul Valeriu Zgonea, acum vreo doi ani, cand a venit Roger Waters in Romania, a iesit cu el in fata, a luat un ciocan in mana si a spus ca vrea sa darame zidul. A facut si un concurs cu premii - cum sa faca, sa amenajeze, ca sa deschida zidul. Camera Deputatilor coordoneaza Palatul Parlamentului", a mai spus Raetchi.

Decizia, la presedintele Camerei Deputatilor si la premier

Intrebat daca, in acest caz, decizia tine de Primaria Sectorului 5 sau de cea a Capitalei, deputatul PNL a raspuns: "Primarul Sectorului 5 in niciun caz, primarul Capitalei nici el".

"Decizia de a deschide accesul este la doi oameni si le-am scris - este la dl Zgonea sau la inlocuitorul lui, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Si dl Zgonea mi-a raspuns, pentru ca i-am scris impreuna cu primarul interimar al Capitalei, dl Razvan Sava, si i-am spus 'Hai sa facem asta impreuna'.

Raspunsul lui a fost 'Cand va veni arhitectul-sef al Capitalei in Biroul Permanent, va asigur ca veti fi invitati si voi, pentru ca vreau sa pun discutia asta pe ordinea de zi'. Acum o luna am primit raspunsul in scris, in care imi promite ca va fi o discutie pe subiectul asta.

De asemenea, am mai facut o interpelare la Guvern, din urmatorul motiv: exista zvonuri, niciodata un raspuns clar, ca ala e considerat obiectiv militar, din mai multe motive - ca ar fi un centru de comunicatii acolo, ca ar fi nu stiu ce buncar.

Si atunci de asta se tine inchis, ca sa se protejeze nu demnitarii, ci obiectivul militar. Si atunci am facut o interpelare catre dl Ciolos in care il rog sa ia toate ministerele si sa intrebe daca avem vreo problema sa deschidem accesul publicului, punctul de vedere al Guvernului. Nu mi-a raspuns inca, au trecut doua luni, astept raspunsul dlui Ciolos. Deci Guvernul si presedintele Camerei Deputatilor au decizia", a explicat Ovidiu Raetchi.

Cu Predoiu la Capitala, adio zid la Parlament: Nu vad de ce trebuie sa stea izolati

Luni, candidatul PNL la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, a prezentat proiectul colegului sau de partid, privind realizarea unei mari gradini in jurul Palatului Parlamentului.

"Nu vad de ce parlamentarii trebuie sa stea izolati, inconjurati de ziduri si de masini, departe de oameni. Nu este bine nici pentru oameni, nici pentru cetatenii care indeplinesc functia de parlamentar. (...) Simbolic (zidul - n.red.) explica mentalitati trecute, baricadarea politicului prin ziduri departe de oameni", a spus atunci Predoiu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#parc Palatul Parlamentului, #gradina publica Palatul Parlamentului, #zid daramat Palatul Parlamentului, #Ovidiu Raetchi parc Parlament, #Raetchi daramare zid Parlament , #Bucuresti