Parlamentul a decis: 27 martie va fi sarbatoare nationala

Marti, 14 Martie 2017, ora 13:48
14924 citiri
Parlamentul a decis: 27 martie va fi sarbatoare nationala
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a decis, marti, ca ziua de 27 martie sa fie declarata Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, sarbatoare nationala. Asta nu inseamna ca va fi si zi libera.

"Guvernul Romaniei si autoritatile administratiei publice centrale si locale iau masurile necesare pentru ca, in data de 27 martie, drapelul Romaniei sa fie arborat in conformitate cu prevederile Legii nr 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de care autoritatile si institutiile publice", potrivit legii adoptate azi.

Ziua Unirii Basarabiei cu Romania va putea fi marcata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatiile neguvernamentale, muzee, reprezentantele Romaniei in strainatate, prin organizarea de evenimente si manifestari publice si cultural-stiintifice dedicate acestei sarbatori.

Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot sprijini material si logistic organizarea si desfasurarea manifestarilor amintite, potrivit sursei citate.

Initiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, a sustinut ca "uitarea istoriei este totuna cu tradarea".

"Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului roman. Atunci, dupa 106 ani de ocupatie tarista, Basarabia a revenit in granitele ei firesti, fiind prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania. (...) Este obligatia noastra, a celor care astazi raspundem in fata romanilor, de a demonstra ca pretuim valorile romanesti de veacuri si pe cei care ni le-au lasat mostenire. Uitarea eroilor neamului romanesc, uitarea istoriei este totuna cu tradarea", a declarat deputatul PMP Eugen Tomac, in expunerea de motive.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu Romania ca zi de sarbatoare nationala a fost aprobat cu 260 de voturi "pentru", un vot impotriva si sase abtineri.

Camera Deputatilor este for decizional.

In 2015, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru declararea Zilei Brancusi, 19 februarie, ca sarbatoare nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#27 martie sarbatoare nationala , #sarbatoare