Oxigenul industrial pentru pacienții COVID. Raed Arafat: ”Este fabricat pe aceeași linie de producție, din aceeași materie primă”

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 20:31
2087 citiri
Oxigenul industrial pentru pacienții COVID. Raed Arafat: ”Este fabricat pe aceeași linie de producție, din aceeași materie primă”
Pacient în stare gravă la ATI FOTO Unsplash.com

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat vineri, 5 noiembrie, că oxigenul industrial - care va fi folosit în caz de necestate pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus - este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal.

El a precizat că firmele care transportă oxigen vor fi însoţite de maşini de poliţie pentru a se deplasa mai repede şi vor fi sprijinite dacă este nevoie chiar cu şoferi de autocisterne.

Arafat a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, discuţiile avute cu firmele care livrează oxigen în România.

“Ieri dimineaţă, a avut loc o întâlnire la sediul Guvernului condusă de domnul prim-ministru cu companiile principale care livrează oxigen în România, discuţia fiind în mod deosebit despre problemele de livrare, problemele pentru lanţul de aprovizionare, capacitatea de livrare şi asigurare a oxigenului, care clar a crescut de mai multe ori în perioada pandemiei ca cerere din partea unităţilor sanitare.

Pe lângă asta au mai fost discuţii pe ordinul care a fost dat ca să fie folosit oxigenul industrial sau tehnic în cazul în care oxigenul medicinal nu este disponibil. Asta fiind o soluţie identificată noi pentru a asigura oxigenul în continuare pacienţilor în anumite situaţii în care se întârzie cu livrare sau care nu este posibilă livrarea”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie cu oxigenul medicinal.

“O frază pe care am primit-o pe mail după mai multe discuţii şi cu ANMDM şi cu companiile fabricante şi vreau să citesc fraza respectivă: oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. Singura diferenţă constă în faptul că pentru oxigenul industrial nu completează şi nu păstrează toate înregistrările solicitate la medicament. Deci, trasabilitatea scade la oxigenul industrial comparativ cu oxigenul medicinal”, a explicat Arafat.

El a prezentat şi câteva soluţii pe termen scurt, una dintre acestea fiind sprijinirea furnizorilor pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră, necesar în cazul favorizării sectorului sanitar comparativ cu cel industrial.

De asemenea, oxigenul medicinal va fi îmbuteliat şi în butelii albastre, în care se află de regulă oxigen tehnic.

“Pentru creşterea livrării de oxigen medicinal comprimat către spitale, producătorii autorizaţi de către ANMDM pentru fabricarea oxigenului medicinal vor putea pune la dispoziţie unităţilor sanitare oxigen medicinal, îmbuteliat în butelii albastre, adică creştem capacitatea îmbutelierii folosind şi buteliile albastre, nu numai cele albe.

Noi suntem obligaţi într-o situaţie în care suntem sub presiune să găsim soluţii. De găsit motive pentru a spune nu e bine, nu vrem, nu convine, asta este cel mai uşor lucru, găsirea soluţiilor este un pic mai greu şi asumarea responsabilităţii pe soluţii, asta este şi mai greu. Asta este concluzia după discuţia cu cele trei firme furnizoare”, a precizat Raed Arafat.

El a prezentat şi alte măsuri care pot fi luate în perioada următoare.

“Transportul oxigenului, unde s-a stabilit de a sprijini companiile în timpul transportului chiar cu însoţire de maşină de poliţie pentru deschiderea drumului pentru ele, asigurarea în unele condiţii a conducătorilor auto autorizaţi din cadrul ministerelor, care au astfel de conducători auto.

De exemplu, conducători autocisterne care au autorizaţie, să poate să transporte, să suplimenteze şoferii, dacă este lipsă de şoferi şi ridicarea temporară a restricţiilor de transport în localităţi pentru că mi-au ridicat problema că nu pot intra în unele localităţi pentru că autorităţile locale au pus anumite restricţii între anumite ore, însă, pentru oxigen aceste restricţii vor trebui să fie ridicate ca să permită furnizorilor de oxigen să traverseze localităţile, să ajungă la spitale unde fie au de umplut stocatoarele, fie de livrat buteliile de oxigen”, a mai afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai transmis că pe termen lung trebuie elaborat un plan pentru modernizarea şi creşterea capacităţii reţelelor interne de furnizare a oxigenului pentru 150 de spitale care vor fi selectate la nivel naţional în prima parte a anului 2022.

Potrivit firmelor care produc oxigen medical, necesarul în această perioadă a crescut enorm faţă de perioada pre-pandemică, chiar şi cu 450%. Fiecare pacient în stare gravă are nevoie de o tonă de oxigen pe lună.

Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#oxigen spital, #transport oxigen, #linie productie, #Raed Arafat , #Pandemia covid