OUG privind indemnizatiile pentru mame, publicata in Monitorul Oficial

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 21:46
3437 citiri
OUG privind indemnizatiile pentru mame, publicata in Monitorul Oficial
Foto: bloombiz.ro

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizatiei de crestere a copilului a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial, urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Documentul stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente ori din activitati agricole supuse impozitului pe venit pot beneficia optional de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, cu indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, intre minimum 600 lei si maximum 3.400 lei, sau de pana la doi ani, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei, potrivit Mediafax.

Pentru copilul cu handicap, concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de trei ani , iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ori sau trei ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat se stabileste la 200 lei. Concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul de insertie se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri.

Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului de un an pentru cresterea copilului au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Cererea se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul de un an obtin venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Mamele vor alege daca stau acasa un an sau doi - a decis Guvernul

De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie beneficiaza, optional, oricare dintre parintii copilului. Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap ori salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.

Interdictia se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. Aceste prevederi nu se aplica insa in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, precizeaza documentul.

Persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state. Optiunea se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#inemnizatie mame, #cioncediu maternal ordonanta urgenta, #concediul maternal un an , #indemnizatie mame