Operatorii din turism cer Guvernului Romaniei suspendarea obligativitatii de returnare a banilor pe vacantele anulate

Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:59
4567 citiri
Operatorii din turism cer Guvernului Romaniei suspendarea obligativitatii de returnare a banilor pe vacantele anulate
Turisti pe litoral FOTO Ziare.com

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) s-a concentrat in ultimul timp pe trei obiective principale in discutiile cu reprezentantii Guvernului, respectiv suspendarea obligativitatii returnarii banilor turistilor care au platit vacante, introducerea modelului german de sprijinire a locurilor de munca Kurzarbeit si acordarea de granturi nerambursabile si de credite cu dobanda zero, a declarat, marti, Dan Goicea, vicepresedinte al ANAT, avertizand ca operatorii de turism nu mai rezista mult.

"ANAT s-a concentrat in intalnirile cu Guvernul din ultima vreme pe cateva obiective. In mod special avem o problema cu legislatia actuala, care a fost introdusa in 2018 ca urmare a unei directive europene care a fost implementata in toate tarile din comunitatea europeana, dar bineinteles ca nimeni nu a prevazut aceasta pandemie, iar ea era facuta pentru vreme de pace, cum zicem noi acum. Noi suntem acum in vreme de razboi. Nu functioneaza legislatia cum ar trebui si de aceea noi am fost primii care am cerut suspendarea unor clauze, respectiv acestea cu returnarea banilor. Pana acum nu ne-a deranjat faptul ca mai aveam cate un client care cerea returnarea banilor, era un procent de sub 1% poate pe an pentru asemenea solicitari, din motive ca au divortat, ca s-a imbolnavit, ca a patit ceva, exista si asigurarea care ii acoperea, nu era nicio problema. Deci, totul functiona perfect, insa acum, cand am fost solicitati cu sutele sa returnam banii, deja este o mare problema si asta a fost una dintre solicitarile noastre - ca sa nu fim obligati - pentru ca nimeni nu are capital pus deoparte inca o data sumele pe care le incaseaza", a afirmat Goicea, intr-o conferinta organizata de Cocktail Holidays, agentie de turism al carei director general este.

A doua solicitare cu care agentiile de turism s-au indreptat catre Guvern a fost introducerea modelului german de sprijinire a locurilor de munca denumit Kurzarbeit.

"A doua problema pe care o solicitam a fost introducerea notiunii de Kurtzarbeit. Am aparut cu totii din ANAT si am solicitat acest lucru. Este un fel de compensare pentru intreprinderile/firmele care au probleme de genul acesta, in care o parte din salariul angajatilor va fi sustinut de catre stat. Este practicat in Germania de multi ani si acum, spre exemplu, firmele care nu s-au inchis si au probleme - o cadere de peste 30% a activitatii, incasarilor - primesc un ajutor din partea statului, in sensul ca 60% din salariul angajatilor este compensat de stat, iar patronul este obligat sa plateasca doar 40%. Sigur, si cu termene de intarziere la plata taxelor, asa cum si la noi s-a acordat doar pe perioada asta (de carantina - n. r.). Probabil ca se prelungeste pana mai incolo, nu foarte mult", a mentionat el.

In acest sens, vicepresedintele ANAT a atras atentia asupra faptului ca Ministerul Muncii anunta de cateva luni ca elaboreaza un proiect si ca statul va suporta 41,5% din salariul angajatilor, dar ca inca nu se aplica.

"Si Ministerul Muncii se pare ca de cateva luni tot ne anunta ca elaboreaza un proiect si ca va fi si la noi cu o compensare de 41,5%. Nu stiu cum a iesit aceasta cifra, dar e bine si cu 40%, numai sa dea drumul odata si sa mearga. Asteptam si ca aceasta lege sa fie introdusa si sa se si aplice, pentru ca nu mai rezistam mult", a afirmat Dan Goicea.

In plus, a spus acesta, in Germania exista notiunea de angajat cu 4 ore de munca, care nu are un salariu de 500 de euro, si pentru care angajatorul nu plateste niciun impozit, ceea ce iar este un ajutor pentru companii.

"Si noi mai avem pe perioada verii nevoie de diversi tineri care pot sa lucreze si sa-i putem angaja cu 4 ore. Sunt multi dornici sa vina si pentru practica, plus ca se fac cunoscuti la angajatori. Pe unii i-am si angajat ulterior, dupa ce i-am cunoscut. Este o metoda foarte buna si ar fi in avantajul nostru", a aratat CEO Cocktail Holidays.

Un al treilea aspect ridicat de vicepresedintele patronatului agentiilor de turism este cel al acordarii de granturi nerambursabile si de credite cu dobanda zero, desi in opinia sa aceste scutiri ar trebui acordate cel putin pe urmatorii doi ani.

"A treia problema pe care ne-am concentrat a fost aceea a granturilor nerambursabile si a creditelor pentru perioada pandemiei, creditele care s-au stabilit ca se pot accesa prin FNGCIMM. Nu stiu insa daca cineva a primit pana acum vreun credit cu dobanda zero pe anul acesta doar. Din pacate, aceste credite sunt in mod normal luate pentru compensarea pierderilor de anul acesta, care nu se vor recupera pana la sfarsitul anului. Ele ar fi trebuit scutite pe cel putin 2 ani de acum incolo de dobanda. In sfarsit, sa speram ca daca va functiona cat de cat si vor fi acordate usor vom putea avea acces si bineinteles o sa ne mai recuperam cand ne-om recupera", a mentionat Goicea.

Potrivit acestuia, numarul salariatilor din agentiile de turism se ridica la 12.000, la care se adauga cel al angajatilor din hoteluri si restaurante - 400.000 - si astfel ajunge la o forta de munca deloc neglijabila, care are nevoie de sprijin in aceasta perioada.

"Acestea sunt solicitarile noastre ca asociatie nationala a agentiilor de turism. Principalele pe care le sustinem pentru ajutorul agentiilor, care sunt in numar de cateva sute, dar au circa 12.000 de angajati. Cei din hoteluri si restaurante mai sunt inca 400.000. Deci, in total, suntem chiar aproape jumatate de milion de angajati, zic eu considerabil, cand stii ca forta de munca in Romania in domeniul privat este undeva in jur de 3,8 milioane. Este un sector foarte important, nu cum a zis domnul ministru Popescu (Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - n. r.) ca suntem neglijabili, ca venim cu 1% la PIB. Nu este asa. Bineinteles ca turismul are influenta mult mai mare, dar politicienii intotdeauna stiu mai bine, insa uita ca toti suntem platitori de taxe si necesitam respectul cuvenit pentru orice platitor de taxe. In general, politicienii, asa cum se mai zice in mass-media, sunt multi dintre ei care nu au dat in viata lor un salariu unor angajati in sistem privat mai ales. Nici de stat, unii dintre ei. Deci, e greu sa ne inteleaga si sa ne ajute, din pacate", a aratat Dan Goicea.

El a mentionat ca agentia de turism pe care o conduce a primit in prima instanta cereri de returnare a banilor de la 30% dintre persoanele care au cumparat sejururi inainte de declansarea pandemiei de Covid-19.

"Din totalul inscrisilor, undeva pe la 30% au fost cu returnare cash, o parte au vrut vouchere si restul mutare pe anul acesta sau anul viitor. La inceput, in perioada de primavara, cand lumea era foarte nesigura, erau undeva la 30%, dar, pe masura ce am procesat rezervarile, au ajuns undeva la 18%, pentru ca au crescut reprogramarile. Pe masura ce am procesat mai multe rezervari, cele unde turistii nu au mai acceptat nicio varianta si au vrut banii inapoi au ajuns la 18%", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#litoral, #turism Romania, #operatori turism , #romani