De ce sunt periculoase intervențiile chirurgicale în primele șase luni după COVID. Problema sechelelor pulmonare pentru pacienții post-COVID

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 21:45
3645 citiri
De ce sunt periculoase intervențiile chirurgicale în primele șase luni după COVID. Problema sechelelor pulmonare pentru pacienții post-COVID
Pacienții care au avut forme grave trebuie să consulte medicul înainte de a face operație FOTO Unsplash

Pacienții care s-au vindecat de coronavirus ar trebui să știe că, deși se simt bine, organismul lor este slăbit, iar operațiile nu sunt recomandate în perioada imediat următoare. Riscul mortalității crește în funcție de cât de gravă a fost forma bolii, iar în anumite cazuri ar fi ideal ca intervenția chirurgicală să fie amânată dacă nu este o urgență.

Radu Țîncu, medic primar terapie-intensivă şi toxicologie la Spitalul Floreasca, din București, a explicat pentru Ziare.com că pacienții care au făcut forme severe de coronavirus pot să rămână cu sechele pulmonare, iar în acest caz trebuie să fie evaluați înainte de operații, mai ales dacă necesită anestezie generală.

”Discutăm de pacienții care au făcut forme severe de COVID-19 și care au rămas cu sechele pulmonare. Acești pacienți vor trebui să fie evaluați preoperator pentru a vedea cu exactitate cum a fost afectată capacitatea pulmonară.

Cei care au dezvoltat forme severe, la care anticipăm că există posibilitatea ca după vindecare să rămână cu grad de fibroză pulmonară, e nevoie de investigarea capacității pulmonare, mai ales atunci când discutăm de operații ce necesită anestezie generală.

Pe noi ne interesează să vedem cu cât a fost redusă capacitatea pulmonară pentru că în funcție de această capacitate pulmonară modificată se fac anumite calcule cu privire la modul de ventilație din timpul anesteziei generale, sunt anumiți parametri cum ar fi presiunea sau volumul folosite în timpul anesteziei generale, care trebuie să fie adaptați la această nouă capacitate pulmonară.

Recomandarea este ca orice pacient care a avut o formă severă de COVID-19 să fie evaluat undeva la 3-6 luni după vindecare de medicul pneumolog, care să pună în evidență prezența sau absența modificărilor pulmonare de tip sechelar”, explică Radu Țîncu.

Riscul mortalității, de până la patru ori mai mare

În aprilie 2021 a apărut un studiu la care au participat 140.000 de pacienți, din 100 de țări, care au avut nevoie de o operație după ce s-au vindecat de covid.

Concluzia a fost că pacienții care au trecut prin COVID au un risc de trei până la patru ori mai mare de mortalitate preoperatorie față de cei care nu au trecut prin boală.

Anterior, medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat la Digi 24 că riscurile post-covid sunt sechelele. Mai mult, a explicat că aceștia pot dezvolta sindromul long covid chiar dacă au fost asimptomatici.

”Principalele riscuri post-COVID sunt sechelele. Se apreciază că cel puțin 20 la sută, până la 50 la sută dintre pacienți, după ce trec de faza acută de COVID, indiferent că sunt asimptomatici, indiferent că trec prin terapie intensivă, deci indiferent de forma de boală, pot prezenta ceea ce se cheamă astăzi sindromul de long COVID, adică simptome de tip cardiovascular, respirator, renal, complicații hematologice, complicații renale, complicații endocrinologice, complicații neurologice. Dintre acestea, riscul cel mai mare îl au afectarea cardiacă și afectarea sistemului hematologic, cu risc mare de tromboze după ce ai trecut prin COVID”, a declarat Șerban Bubenek.

Medicul a mai spus că riscul mortalității scade la două luni după vindecare în cazul pacienților care nu au dezvoltat sindromul long covid.

Referitor la perioada ideală de amânare a operațiilor, medicul a explicat că recomandările diferă în funcție de cât de gravă a fost forma.

„Recomandările americane și europene de astăzi spun că, dacă ai trecut prin boală, va trebui să te consulți cu medicul anestezist și să ai o discuție în timpul examenului pre-anestezic.

Se recomandă o amânare de cel puțin 12 săptămâni pentru o operație programată, dacă ai avut boală gravă și ai trecut prin terapie intensivă; de cel puțin 10 săptămâni, dacă n-ai trecut prin ATI, dar ai fost spitalizat pentru COVID sau ești un pacient care are și diabet sau o boală care compromite sistemul imun; de cel puțin șase săptămâni pentru pacienții care au avut simptome, dar care n-au avut nevoie să meargă la spital și cel puțin patru săptămâni trebuie să aștepți pentru o intervenție programată, chiar dacă ai fost un pacient asimptomatic, doar pozitiv”, a mai spus Șerban Bubenek.

Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Avocatul Adrian Cuculis a revenit cu noutăți în cazul concurentei de la iUmor, care acuză un medic stomatolog de viol. „Schimbare majoră în dosarul medicului dentist acuzat de multiple...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#operatie, #Covid 19, #sechele, #medic , #coronavirus