OMS avertizează că pandemia va avea un impact pe termen lung asupra sănătății mintale

Joi, 22 Iulie 2021, ora 15:09
2031 citiri
OMS avertizează că pandemia va avea un impact pe termen lung asupra sănătății mintale
OMS subliniază că toată lumea este afectată într-un fel sau altul FOTO Pixabay

Organizația Montială a Sănătății (OMS) a avertizat joi, 22 iulie, cu privire la efectele pe termen lung asupra sănătății mintale provocate de pandemia de COVID-19. Oficialii subliniază că toată lumea este afectată într-un fel sau altul.

"De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu şi al autoizolării, la consecinţele legate de şomaj, dificultăţi financiare şi excluziune socială, (...) toată lumea este afectată într-un fel sau altul", a afirmat OMS într-un comunicat citat de AFP.

Pandemia de COVID-19 va avea un "impact pe termen lung şi de anvergură", a avertizat organizaţia.

"Vorbim despre o componentă cheie a sănătăţii noastre. Este nevoie de acţiunea imediată" a guvernelor, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în deschiderea la Atena a unui forum de două zile la care participă miniştri din regiunea OMS Europa, care include 53 de ţări.

"Trebuie să vorbim deschis despre stigmatul care însoţeşte sănătatea mintală", a adăugat el, în prezenţa a circa 10 miniştri, ceilalţi participând la reuniune prin videoconferinţă.

În opinia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, "nu există nicio scuză pentru a rămâne în urmă".

OMS consideră că "nu doar contaminarea şi teama de a fi contaminat au afectat sănătatea mintală a populaţiei". "Stresul legat de inegalităţile socio-economice şi efectele carantinei, a izolării, închiderea şcolilor şi a locurilor de muncă au avut consecinţe enorme", a subliniat organizaţia ONU.

"Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile şi comunităţile au fost separate, companii au dat faliment", a declarat directorul OMS Europa, dr. Hans Kluge.

"Sănătatea mintală şi bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului", a continuat el, cerând statelor să regândească accesul la asistenţă medicală.

Printre recomandările OMS se numără îmbunătăţirea serviciilor de sănătate mintală în general, îmbunătăţirea accesului la îngrijire prin intermediul tehnologiei digitale, creşterea serviciilor de asistenţă psihologică în şcoli, universităţi, la locul de muncă şi pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#OMS, #pandemie, #sanatate mintala , #coronavirus