"Suntem în anarhie sanitară pentru că populația s-a obișnuit să nu respecte restricțiile." Mesajul dur al unui cercetător român

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 03:45
9013 citiri
"Suntem în anarhie sanitară pentru că populația s-a obișnuit să nu respecte restricțiile." Mesajul dur al unui cercetător român
Polițiștii fac verificări pentru a se asigura că se respectă măsurile FOTO: Poliția

Restricțiile anunțate vineri, 22 octombrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în scopul gestionării riscului de sănătatea publică în contextul creșterii numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2, nu par să le dea încredere specialiștilor.

Cercetătorul Octavian Jurma spune că este posibil ca populația să aibă tendința de a nu le respecta și se întreabă cum se vor putea impune aceste lucruri în absența unei stări de urgență.

Octavian Jurma: ”Decizia de a băga școlile în vacanță nu este în interesul copiilor”

”Noi refuzăm să declarăm situația din România o urgență, iar aceasta este cea mai mare problemă, pentru că ar însemna asumarea politică la nivel central.

De fapt, măsurile care s-au anunțat vin din mai multe părți.

Ministrul Educației a fost forțat să închidă școlile de situația sanitară catastrofală despre care evident știa că vine dar a amânat. Iar când a luat decizia să trimită copiii în vacanță, nu a făcut-o în interesul copiilor.

A făcut-o mai degrabă să pedepsească părinții care au îndrăznit să ceară închiderea școlilor.

Pentru că un copil care este lăsat în vacanță se poate plimba, într-adevăr, prin mall-uri și alte locuri, în vreme ce un copil care e la școala online, chiar dacă nu este atât de bună conexiunea, înseamnă că nu sunt în alte părți în care se pot infecta.

Însă principiul era că dacă se închid școlile, trebuie închis totul, pentru că școlile se închid ultimele. Dar problema noastră cea mai mare este că orice măsură s-a anunțat până acum, când s-a ajuns la pragul respectiv, acela a fost suspendat.

Nu știm ce impact vor avea măsurile și nici dacă vor fi respectate. Suntem în anarhie sanitară pentru că populația s-a obișnuit să nu le respecte. Vorbim aici de o masă mare de oameni care acum este vaccinată și se duce să se vaccineze. Pedagogia morții pe care o aplicăm acum va rămâne mult, însă noi avem mijloace moderne, iar una dintre unelte era chiar Ministerul Educației”, a explicat cercetătorul.

”Măsurile acestea nu fac decât să deruteze oamenii”

Specialistul este de părere că oamenii trebuiau să fie avertizați încă din luna septembrie că dacă numărul infectărilor va ajunge la 16.000 vor trebui impuse restricții.

”Când aceste măsuri intră în vigoare de pe o zi pe alta nu fac decât să deruteze oamenii. Dacă eu, toata vara am spus că nu se va aplica pașaportul verde pentru că este discriminare acum nu dau oamenilor timp să se adapteze nici psihologic, nici material.

Dacă la 1 septembrie le spuneam oamenilor că incidența este pe curbă exponențială și dacă nu vom lua măsuri vom ajunge la 16.000 de cazuri, iar în acest caz se va introduce certificatul verde, atunci aveau timp să îndeplinească aceste criterii de certificat verde: să se vaccineze, sau dacă se îmbolnăvesc să se testeze și să anunțe pentru a fi trecută această varianță în document.

Plus că cei vindecați sunt scutiți și de vaccinare timp de 6 luni. Dar dacă nu ți-ai declarat boala la timp, pentru că nu ai avut nicio motivație, acum nu poți să-l declari retroactiv. Dar daca acum îmi spui că de luni certificatul verde este obligatoriu, omul va zice că, ”da, dar până acum mi-ai spus că nu va fi, iar acum dacă mă vaccinez cu vaccinurile cele mai eficiente, trebuie să aștept 30 de zile. Astfel ar trebui să îmi dau o perioadă de 30 de zile să se maturizeze certificatul, iar în cazul în care nu îmi dai această perioadă, plătește-mi testele”, a explicat Octavian Jurma.

Bisericile exceptate de la reguli

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că nu s-au interzis activităţile religioase pentru că există o decizie CNSU în acest sens şi se merge doar pe impunerea măştii şi a obligaţiei ca între persoane să fie cel puţin doi metri.

Întrebat dacă la manifestările religioase se impune prezenţa cu certificat verde, Raed Arafat a spus că este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuţii în acest sens şi nu se va impune certificatul verde, a spus el.

”Deci sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument ştiinţific, este o decizie luată, nu închidem activităţile religioase dar punem condiţia de doi metri între persoane şi mască obligatorie, e decizie votată, pe lângă baza ştiinţifică a medicilor”, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#restrictii COVID, #masuri anti pandemie, #Octavian Jurma , #restrictii