O comuna din Alba cu zeci de pensiuni are cea mai mare incidenta de cazuri de COVID-19 din Romania

Luni, 29 Martie 2021, ora 18:12
3935 citiri
O comuna din Alba cu zeci de pensiuni are cea mai mare incidenta de cazuri de COVID-19 din Romania
La Rimetea, virusul ar fi fost adus si de turisti. Foto: travelminit.ro

Cea mai mare rata de infectare cu COVID-19 din tara la nivel de unitate administrativ-teritoriala, respectiv 21 de cazuri la mia de locuitori, se inregistreaza intr-o comuna din Alba, Rimetea, unde functioneaza zeci de pensiuni turistice.

De altfel, cu exceptia focarului depistat in cadrul unei case de tip familial, unde au fost confirmate 7 cazuri, se presupune ca virusul ar fi fost contactat de localnici din randul turistilor.

In Rimetea, o comuna cu doua sate, a fost depistat in ultimele 14 zile un numar relativ mic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, respectiv 21, insa raportat la populatia de 1.000 de locuitori, incidenta este foarte mare, adica 21 de cazuri la 1.000 de locuitori. Un numar de 7 cazuri provin dintr-un focar aparut intr-o casa de tip familial destinata copiilor, 9 sunt in satul Coltesti, iar alte 5 in Rimetea.

"Eu cred ca din exterior au venit multe probleme", a declarat, luni, primarul Deak Szekely Szilard Levente.

O comuna cu populatie preponderent de etnie maghiara, Rimetea, care are in jur de 40 de pensiuni, este vizitata anual de zeci de mii de turisti, multi dintre ei fiind atrasi de conditiile prielnice de aici de a zbura cu parapanta.

"Au fost 7 cazuri la o casa de ocrotire a copiilor, unde a fost un focar, dar eu cred ca acolo situatia s-a rezolvat. (...) Probabil puteau aduce (virusul - n.r.) chiar si turistii din alte zone. Eu cred ca din exterior au venit multe probleme", a spus edilul.

Acesta a precizat ca, in conditiile in care comuna a intrat in carantina de vineri, Politia a intors din drum sambata un numar de 1.500 de masini cu turisti care doreau sa vina in Rimetea, mai ales ca duminica erau si Floriile catolice.

Primarul a spus ca turistii "nu au avut incotro" si au inteles ca trebuie sa-si schimbe planurile, dar au fost si cativa care, sub pretextul ca tranziteaza comuna, s-au "aventurat pe dealuri", iar Politia a trebuit sa mearga dupa ei.

"Pana in 9 aprilie (cand expira cele doua saptamani de carantina - n.r.), turistii trebuie sa evite obiectivul turistic Rimetea. Dupa aceea, ii asteptam cu drag. Foarte multi din Rimetea traiesc doar din turism si vor fi loviti strasnic daca tine carantina mai mult. De aceea, trebuie sa incercam in urmatoarele saptamani sa reusim sa reducem, cumva, aceasta raspandire", a spus primarul comunei.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a Primariei, administratia locala subliniaza ca, pentru revenirea cat mai rapid la normalitate, la redeschiderea pensiunilor, este nevoie acum de respectarea stricta a regulilor de carantinare.

"De aceea, rugam turistii nostri fideli sa revina la poalele Pietrei Secuiului (Coltii Trascaului) dupa ridicarea restrictiilor impuse de autoritatile abilitate", se arata in mesajul Primariei comunei Rimetea.

Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Accidentat des, François-Xavier Fumu Tamuzo a decis să îşi încheie cariera de fotbalist la jumătatea lunii aprilie, la doar 29 de ani. Atacantul echipei Laval, format la Auxerre, a decis să...
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
#rimetea, #comuna, #Alba, #focar, #covid, #copii, #turism , #locuitori