Nu toti pacientii care s-au vindecat de COVID-19 si-au dezvoltat imunitate. Explicatiile medicului Virgil Musta

Luni, 24 August 2020, ora 12:25
3278 citiri
Nu toti pacientii care s-au vindecat de COVID-19 si-au dezvoltat imunitate. Explicatiile medicului Virgil Musta
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu toti pacientii care s-au vindecat de COVID-19 si-au dezvoltat imunitate in fata acestei boli, sustine medicul Virgil Musta. Seful sectiei de Boli Infectioase a Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara declara ca unii pacienti care au suferit de COVID-19 se pot imbolnavi din nou dupa externare.

"Ei deja au trecut prin boala si, foarte probabil, s-au imunizat si-atunci pot fi mai relaxati. Dar, imediat dupa ce le facem externarea, le facem si recomandarea ca inca 14 zile sa ramana la domiciliu, in autoizolare, pentru ca, pe de o parte, daca cumva inca sunt contagiosi, sa nu dea virusul altora, si pe de alta parte, pana se formeaza aceasta imunitate, sa nu contacteze de la altii. Ei pot face o recadere, cu o forma mai severa de COVID-19", a declarat Virgil Musta, invitat in editia speciala a emisiunii "Romania, te iubesc!", difuzata duminica la Pro TV.

Specialistul a facut referire si la avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii vizavi de faptul ca nu este obligatoriu ca pacientul care a facut infectia sa dezvolte si imunitate.

"Da, e adevarat. Sunt persoane care, genetic, nu sintetizeaza anumite proteine, anticorpi la structurile antigene, nu numai in acest caz, ci si in alte situatii, pe de o parte. Pe de alta parte, sunt persoanele care au o imunitate scazuta, iar acestea nu realizeaza ansamblul necesar ca sa faca un numar de anticorpi protectori. Exista posibilitatea, intr-adevar, de a determina cantitativ acesti anticorpi", a declarat Virgil Musta.

Schema de tratament, schimbata

Medicul si echipa sa au recurs, recent, la schimbarea schemei de tratament in cazul bolnavilor de COVID-19 pe care ii trateaza, introducand un anticoagulant in medicatia pacientilor.

"Dinamica cunostintelor despre aceasta boala este foarte mare. Daca acum o luna sau doua stiam ca boala afecteaza numai plamanii, intre timp am aflat ca afecteaza si alte organe si-am aflat ca o mare parte dintre formele severe evolueaza asa din cauza unei hipercoagulabilitati, o tulburare in coagularea sangelui, care produce tromboze la nivelul plamanului, inimii, sistemului nervos sau in alte organe.

Noi ne adaptam terapia, chiar daca terapia antivirala a ramas aceeasi, fiind cea din protocolul national. Terapia patogenica, de a preveni aceste complicatii care sunt cauzatoare de moarte sau care fac ca evolutia in cazul multor pacienti sa fie severa, noi am hotarat sa prevenim aceasta patogenie tratand din timp. Nu numai in ceea ce inseamna tulburare de coagulabilitate, ci si in ceeace inseamna sindromul inflamator", a declarat medicul Virgil Musta.

Intrebat cum evalueaza rezultatele de pana acum, medicul a raspuns: "Experienta nu este foarte lunga. Probabil ca intr-o luna, o luna jumate, vom avea niste rezultate pe care vi le voi putea transmite. Aparent, aceasta atitudine terapeutica este de succes".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#virgil musta imunitate, #medic imunitate covid, #imunitate coronavirus , #medici