Nu toate animalele scapa de circ, pentru ca masura "nu a fost foarte bine primita de catre copii"

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 23:26
7413 citiri
Nu toate animalele scapa de circ, pentru ca masura "nu a fost foarte bine primita de catre copii"
Foto: Facebook/ Circul Globus

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat proiectul de hotarare privind interzicerea folosirii animalelor salbatice si domestice in circuri si expozitii, exceptie de la proiect facand mai multe specii de vietuitoare.

Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 37 de voturi pentru si un vot impotriva.

La articolul 1 din proiectul de hotarare privind interzicerea folosirii animalelor in circuri si expozitii, municipalitea se refera la animalele "apartinand subincregaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura", insa din expunerea de motive reiese ca este vorba doar de animalele salbatice.

De la prevederile articolului 1 din proiectul de hotarare fac exceptie: caii, cainii, porumbeii, papagalii si animalele folosite in delfinarii sau acvarii.

Un alt amendament a fost propus de Lucian Iliescu, consilier PMP, care sustine ca "circul fara animale nu este nimic".

"Interzicerea folosirii animalelor in circuri nu a fost foarte bine primita de catre copii si de catre cei carora le place circul. As dori, peste amendamentul dumneavoastra, sa ne gandim si sa aducem o virgula si pentru alte animale domestice. Daca nu, haideti sa le enumeram. Eu as propune pisici, camile, lame, acele caprite iordaniene. Circ fara animale nu este nimic. Vorbim despre animale domestice, nu salbatice", a declarat Lucian Iliescu.

Matei Tugui, din parte grupului USR, a propus, la randul sau, un amendament care prevede "interzicerea oricarei forme de publicitate pe teritoriul municipiului Bucuresti care promoveaza vizual si audio spectacole de circ ce au in program dresuri de animale, chiar daca aceste spectacole urmeaza sa se desfasoare oriunde altundeva in afara administratiei municipiului Bucuresti".

Amendamentele propuse de consilierii USR si PMP au fost automat respinse.

Ce riscuri si suferinte sunt pentru animalele din circuri

In expunerea de motive a proiectului aprobat in sedinta CGMB se arata ca "spatiile in custile si tarcurile de circ si de expozitii nu pot acoperi necesitatile acestor specii care parcurg distante mari in libertate sau care traiesc in grupuri extinse in salbaticie. (...) Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii si tigrii".

Municipalitatea isi argumenteaza propunerea pe de-o parte pentru ca se folosesc bice, bare metalice si socuri electrice pentru ca animalele din circuri sa faca diverse trucuri pentru spectacole, fiind astfel predispuse la probleme de sanatate si de comportament, iar pe de alta parte pentru ca circurile nu asigura facilitati pentru bunastarea animalelor, existand inclusiv restrictii de hrana si apa, de miscare, dar si de interactiune.

"Utilizarea de instalatii pliabile, improvizate si temporare in circurile ambulante creste riscul ca animalele sa evadeze, putand afecta grav lucratorii si publicul. Animalele din circuri prezinta un risc suplimentar pentru siguranta publica, deoarece acestea au instincte salbatice si nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate", se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii proiectului sustin ca detinerea animalelor in circuri nu este justificata nici etic, nici educational si nici din punctul de vedere al protectiei animalelor, fiind "imposibil ca circurile sa ofere animalelor conditii de viata corespunzatoare nevoilor lor native".

Un alt argument invocat se refera la publicul format in majoritate din copii mici, care ar putea primi mesaje gresite sau periculoase din spectacol, precum violenta, cruzimea, teama de bici, executarea unor actiuni la comanda, urmarind imagini cu impact emotional.

Municipalitea arata ca la baza propunerii stau inclusiv masurile luate in mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar si in America de Nord, Centrala si de Sud, precum si in Australia si Asia, unde a fost interzisa complet sau partial utilizarea animalelor salbatice sau a animalelor de orice fel in circuri, spectacole si expozitii.

La sfarsitul lunii ianuarie, CGMB a aprobat in unanimitate un alt proiect prin care dresura de animale a fost eliminata din obiectul de activitate al Circului Globus.

Potrivit hotararii adoptate in 30 ianuarie de CGMB, din Regulamentul de organizare si functionare al Circ&Variete Globus au fost eliminati termenii "dresura" si "turul menajeriei".

Animalele aflate in responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucuresti vor fi relocate, in baza unui protocol incheiat intre aceasta institutie si Fundatia Vier Pfoten, in termen de cel mult sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. Administratia circului este obligata sa asigure animalelor conditiile de bunastare in cele sase luni.

Proiectul a fost propus dupa ce, in 12 ianuarie, 11 animale, intre care doi tigri, au murit, in urma unui incendiu la un adapost al Circului Globus. Pompierii au reusit sa salveze atunci alte peste 20 de animale, intre care tigri, camile si ponei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#interzicere animale circuri, #animale interzise circuri expozitii, #interzicere folosire animale circ , #Bucuresti