Nevoia acuta de lesa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Mai 2020, ora 07:18
25633 citiri
Nevoia acuta de lesa

CCR a dat o decizie rabinica in privinta starii de alerta: Declararea ei, in sine, ca fiind constitutionala, dar fara a putea face vreo restrangere de drepturi si libertati, posibile doar prin lege organica pentru ca asa cere Constitutia.

Pentru Guvern nu e chiar dauna totala, cat timp achizitiile fara licitatii si numirile fara concurs au ramas la locul lor, curat constitutionale.

Pe partea de restrictii si amenzi, insa, trebuie asteptata intrarea in vigoare a legii organice adoptata miercuri de Parlament intr-o forma cu mult mai laxa decat dorea Guvernul. Intrare in vigoare care, constitutional, nu se poate intampla decat la trei zile dupa promulgare, care, la randul ei, nu se poate intampla mai devreme de vineri.

Ramane, asadar, intervalul vineri-luni fara nicio stare speciala, deci fara interdictii. Solutia propusa de PNL, prin Florin Roman, "baiatul" bun la toate, pentru a acoperi aceste zile a fost absolut scandaloasa. Dl Roman propunea nici mai mult, nici mai putin decat incalcarea cu buna stiinta, asumata, a Constitutiei, care prevede explicit cele trei zile, minimum, intre publicare si intrarea in vigoare. Art 78 nu lasa nicio urma de dubiu.

Una este sa gresesti, pur si simplu, sau sa ai o interpretare diferita a unui text si alta este sa asumi incalcarea Constitutiei pe ideea ca, pana ea se va certifica, oricum nu va mai conta, pentru ca scopul va fi fost obtinut. Adica fix cum a gandit si PSD cu OUG 13 si nu ne-a placut.

Ceea ce ma surprinde pe mine in povestea aceasta nu este insa incompetenta si ireponsabilitatea politicului. Pe mine ma surprinde reactia publicului.

Nu cred ca exista societate care sa fi plans cu atata disperare cum vad eu pe Facebook dupa restrictii si amenzi, dupa interventia salvatoare a tatucului stat, care sa ne trateze ca pe niste copii cam tampiti.

Aici nu este vorba doar despre abandonarea drepturilor si libertatilor. Desi multi dintre cei care le abandoneaza si cer restrictii cat mai drastice sunt cei care tipau cu aceeasi intensitate in apararea drepturilor si libertatilor cand cu cartelele pre-pay sau intru glorificarea CCR pe vremea cand aceasta se apucase sa distruga legile penale si institutiile judiciare sub pretexul apararii drepturilor si libertatilor.

Cum de acesti oameni au trecut fara nicio tresarire pe langa propunerea lui Florin Roman de incalcare asumata a Constitutiei? Unde e unitatea de masura, unde e principiul?

Dar eu cred ca e vorba, in primul rand, despre abandonarea conditiei de persoana rationala si matura. Cum poti pretinde ca statul sa te respecte cu drepturile tale de care te rogi acum sa te scape, cum poti critica suprareglementarea pentru ca a doua zi sa o slavesti?

Daca nu va aparea o solutie neconstitutionala, trei zile nu vor exista restrictii, ci doar recomandari. Asa, si? Ce se va intampla?

Cine te va impiedica pe tine, om rational si matur, ca in lipsa amenzii si a restrictiei, in aceste trei zile sa porti masca, sa pastrezi distanta, sa eviti aglomeratia, sa te speli pe maini si chiar sa ramai in casa, daca socotesti ca asta e cea mai corecta solutie pentru tine?

Iar daca tu respecti aceste lucruri cu sfintenie, riscul de a fi infectat e minim, deloc mai mare decat acela de a fi calcat de masina.

Prof. Alexandru Rafila cita un studiu care arata ca virusul dispare in 90 de zile daca 90% din populatie poarta corect masca. Si, in acest context, ma ingrijoreaza mai tare decat cele trei zile ca multi oameni nu-si vor putea permite sa cumpere suficiente masti.

Se vor deschide restaurante si mall-uri? Nu cred. Dar si sa fie asa, nu te obliga nimeni sa intri in ele. Asa cum nici acum nu te obliga nimeni sa stai la coada intr-un magazin aglomerat, sa ramai alaturi de cineva fara masca sau care se apropie prea tare de tine, cu atat mai mult in weekend, cand nu trebuie sa te duci la serviciu.

Nu inteleg de ce restrictii tampite sunt nu doar acceptate, ci chiar cerute. De ce circulatia noaptea a fost mai restrictionata decat ziua, desi ar fi trebuit sa fie invers? De ce poti sa te duci la munte sau la mare daca ai o proprietate acolo, dar nu te poti sui in masina ca sa te duci cu copilul pe niste carari de munte si sa te intorci seara acasa? E mai bine in parcurile aglomerate?

Cum e posibil ca aceeasi persoana sa tipe ca vrea scoli inchise pentru ca e prea periculos pentru copii sa se atinga in pauze, dar accepta, chiar cere ca zeci de oameni sa bage in gura aceeasi lingurita?

Ce fel de societate suntem daca trebuie sa fim fortati sa ramanem in viata? Ce fel de cetateni ai unei democratii, cetateni cu drept de vot suntem daca pretindem interdictia, pretindem lesa, pretindem sa fim tratati ca niste iresponsabili?

Vremea interdictiei a fost necesara pana sa intelegem, pana sa ne obisnuim si in acest timp autoritatile sa se poate pregati. Dar din martie pana acum era timp suficient de inteles, de asimilat, de intrat chiar intr-un fel de reflex.

De acum chiar e vremea sa redevenim ceea ce altfel ne pretindeam pana acum. Adica oameni responsabili apti sa-si poarte de grija.

Daca nu suntem, atunci ceea ce ni se potriveste este o dictatura. Surubul strans la maximum, lesa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relaxare coronavirus, #lege stare de alerta , #romani