VIDEO Neregulile gasite de noii primari ai Capitalei: contracte dubioase, bugete secate, achizitii supraevaluate

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 00:02
5425 citiri
VIDEO Neregulile gasite de noii primari ai Capitalei: contracte dubioase, bugete secate, achizitii supraevaluate
Ciprian Ciucu, Clotilde Armand, Cristian Popescu Piedone si Radu Mihaiu FOTO Facebook

Noii primari ai sectoarelor Capitalei au descoperit, la scurt timp de la preluarea mandatelor, mai multe nereguli in institutiile pe care le vor conduce in urmatoarea perioada. Pe lista problemelor se numara lipsa banilor, lucrarile de mantuiala, achizitii neconforme si chiar un patinoar nefolosit si mii de patine.

Problemele de reabilitare termica, contractele cu avocatii si scandalul gunoiului din Sectorul 1

In noiembrie, la scurt timp dupa preluarea mandatului de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand i-a demis pe directorul Administratiei Domeniului Public Sector 1, Alin Vieru, pe directorul Politiei Locale Sector 1, Ionut Deaconu, si pe directorul Directiei de Investitii, Cosmin Fodoroiu, personaje apropiate fostei administratii, condusa de Daniel Tudorache.

La finalul lunii noiembrie, Armand a verificat stadiul lucrarilor de reabilitare termica ale blocurilor, identificand multe nereguli si denuntand "contracte dubioase, sume mari de bani, lucrari de mantuiala si functionari publici care semneaza receptii fara sa verifice temeinic totul".

Recent, in luna decembrie, Clotilde Armand a publicat documente privind platile facute de Primaria Sectorului 1 catre mai multe cabinete de avocatura in perioada 2016-2020. Printre avocatii care au avut contracte cu institutia se numara si aparatoarea lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, care ar fi incasat suma de 574.000 de lei.

De la preluarea mandatului de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand a inceput un razboi cu firma de salubritate Romprest, dupa ce compania a decis sa nu mai colecteze depozitele de deseuri necontrolate de pe domeniul public, pentru ca primaria nu a platit facturile din ultimele luni. In octombrie, Romprest a inceput executarea silita a unui imobil pentru cazuri sociale care apartine Consiliului Local al Sectorului 1.

Clotilde Armand a acuzat Romprest ca a emis facturi ilegale si a cerut refacturarea serviciilor prestate "pentru a intra in legalitate". Ulterior, primaria a platit o parte din facturile restante, iar compania a inceput sa stranga gunoiul de pe strazi.

Intr-o filmare in care face un scurt bilant de la preluarea mandatului, intitulata "Cum m-am luptat cu Mafia gunoaielor", Armand sustine ca a dus "lupte grele cu operatorul de salubritate, functionarii loiali fostei administratii si cu mercenarii de presa", dupa ce a inchis "robinetul care alimenta cu bani publici diverse grupuri de interese". In plus, primarul anunta ca va modifica regulamentul de salubrizare, pentru a regandi serviciile oferite.

Clotilde Armand dezvaluie ca avocata lui Liviu Dragnea a avut contracte cu Primaria Sectorului 1 si a incasat 570.000 de lei

Cine se afla in spatele Romprest, firma care tine centrul Bucurestiului sub munti de gunoaie. Batjocura ignorata din 2016: plati nelegale de zeci de milioane de lei

Achizitii neconforme si oameni care umfla cifrele in Sectorul 2

La finalul lunii noiembrie, dupa ce Corpul de Control a terminat verificarile, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat ca mai multi directori din autoritatea locala nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu. "Avem directori care au ignorat recomandarea celor avizati si au semnat achizitii neconforme, avem multa minciuna si oameni care umfla cifrele pentru a da bine, in special pentru ei", descria Mihaiu situatia.

Si administratia din Sectorul 2 se confrunta cu probleme in ceea ce priveste gunoiul si contractul cu societatea de salubritate, Supercom. Anul acesta, banii pentru salubritate au fost cheltuiti in primele zece luni ale anului, iar bugetul pentru adunarea gunoaielor s-a terminat la 31 octombrie, sustine primarul Radu Mihaiu. La rectificarea bugetara aprobata in noiembrie, primaria a suplimentat bugetul pentru serviciile de salubritate cu suma de 12,8 milioane de lei. Radu Mihaiu, contestatar al companiei Supercom, a motivat decizia prin faptul ca nu avea cum sa lase gunoiul pe strazi: "Mai avem doua luni din an. Nu aveam cum sa las gunoiul neridicat".

Primele numiri la Primaria Sectorului 2. Cine sunt cele doua consiliere personale angajate de Radu Mihaiu

Patinoar nefolosit in Sectorul 5, tablete si pixuri de lux care nu au ajuns la destinatie

Curtea de Conturi a descoperit, in activitatea primariei Sectorului 5 din perioada 2018-2020, mai multe nereguli printre care se numara deplasari ilegale pe sume mari de bani, una dintre ele chiar la Cannes, in Franta, desi evenimentul anuntat fusese anulat din cauza pandemiei. In plus, au mai fost sesizate plati nejustificate pentru servicii de salubrizare neefectuate, plati neinregistrate si finantari ale unor ONG-uri care nu sunt de utilitate publica.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, sustine ca in Piata Ferentari sunt depozitate bunuri cumparate din bani publici - incaltaminte, jucarii, trotinete electrice, carti pentru copii, steaguri, ornamente de sarbatori, medalii, produse de igiena, detergenti si altele - in valoare de 493.000 de euro. Edilul acuza ca acestea ar fi depozitate de cativa ani, unele fiind in stare avansata de degradare. Astfel, Piata Agroalimentara Ferentari este nefunctionala, pentru ca spatiul a fost transformat intr-un depozit.

Mai mult, Primaria Sectorului 5 acuza Societatea Economat Sector 5 SRL ca a achizitionat, in 2018, un patinoar artificial de 10.700 de metri patrati, in valoare de 140 de milioane de lei, 5.201 de patine de diferite marimi (1.000 lei/ perechea), ursi polari si pinguini - stabilizatori de echilibru pentru incepatori (15.000 lei fara TVA/ bucata). Toate obiectele stau nefolosite, de doi ani, pentru ca patinoarul este prea mare pentru parcurile din Sectorul 5.

Primaria condusa acum de Piedone are facturi emise de societatea Economat Sector 5, in valoare de peste 30 de milioane de euro, pe care ar trebui sa le plateasca. Piedone a anuntat ca refuza sa le plateasca.

In plus, Economat a cumparat peste 30.000 de tablete care nu au ajuns la elevi si pixuri de lux, marca Montegrappa, al caror pret porneste de la cateva sute de lei. Piedone a cerut demisia directorului general.

Achizitiile exuberante ale administratiei Florea: Un patinoar urias sta nefolosit, de doi ani, deoarece este prea mare pentru parcurile din Sectorul 5

Lucrari de mantuiala in Sectorul 6

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a cerut o analiza economica, dupa ce a descoperit cheltuieli mari de functionare ale autoritatilor locale si foarte putini bani de investitii, doar 100 de milioane de lei. Primarul reclama existenta a numeroase contracte: de paza, de IT si chiar salubritate - un haos administrativ si o risipire a banului public.

Probleme mai sunt si la lucrarile de asfaltare. Prezent la receptia unora dintre acestea sau doar verificand rezultatul, Ciucu a publicat mai multe imagini cu proiectele de mantuiala realizate in sectorul 6, declarand ca nu le va plati.

Pornind de la anuntul de a nu pune instalatii de iluminat in sectorul 6 in acest an, din cauza costului prea mare, primarul Ciprian Ciucu a publicat si contractul cu compania, un acord cadru, in valoare de 400.000 de euro.

INTERVIU Irina Zamfirescu (Active Watch) face radiografia primelor sase saptamani ale noilor primari din Bucuresti. Cine a castigat si cine a pierdut la imagine

Afacerea gunoaielor de milioane de euro din Capitala. Cine face salubrizarea si cine sunt afaceristii din spatele companiilor abonate la contracte cu statul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
Opinie: Analfabetismul politic, un Piedone la pătrat
Opinie: Analfabetismul politic, un Piedone la pătrat
Cei mai mulți politicieni români nu au avut și nu au studii care să îi califice pentru meseria de om politic. Între statutul de politician și cel de om politic e o prăpastie care a devenit...
#ciprian ciucu, #Clotilde Armand, #Piedone, #radu mihaiu, #primarie, #nereguli , #primaria