Musk si Ma: Cea mai mare problema a omenirii va fi exact opusul a ceea ce credem acum despre populatie

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 09:27
44917 citiri
Musk si Ma: Cea mai mare problema a omenirii va fi exact opusul a ceea ce credem acum despre populatie
Foto: Flickr

Seful Tesla si fondatorul Alibaba au pareri diferite in ceea ce priveste impactul inteligentei artificiale asupra omenirii, dar sunt de acord intr-o privinta: cea mai mare problema cu care se va confrunta lumea in viitor va fi, contrar a ceea ce cred multi oameni in prezent, depopularea.

"Multi cred ca exista prea multi oameni pe aceasta planeta, dar aceasta este de fapt o conceptie invechita. Presupunand ca va exista un viitor binevoitor cu inteligenta artificiala, cred ca cea mai mare problema cu care se va confrunta lumea in 20 de ani va fi colapsul populatiei. Nu explozia, colapsul", a spus Musk la World Artificial Intelligence Conference (WAIC) din Shanghai, unde a impartit pentru prima data scena cu Ma, potrivit CNBC.

Miliardarul chinez s-a declarat "complet de acord" cu el: "1,4 miliarde de oameni in China pare mult, dar cred ca in urmatorii 20 de ani vom vedea ca acest lucru va provoca probleme mari in China. Ritmul descresterii populatiei va accelera. Ii spui 'colaps'. Sunt de accord cu tine", a spus Ma.

Citeste si: Elon Musk si miliardarul chinez Jack Ma, prima aparitie comuna: Au vorbit despre Marte si inteligenta artificiala (Video)

Afirmatiile celor doi lideri nu vin din senin. In timp ce Divizia Populatiei a ONU estimeaza ca populatia globului va depasi 11 miliarde pana la sfarsitul secolului, ceea ce inseamna cu aproape 4 miliarde locuitori mai multi decat in prezent, exista tot mai multe voci care spun ca organizatia se insala, noteaza The Guardian.

Potrivit acestora, nu vom atinge 11 miliarde pana in 2100, ci populatia va ajunge undeva intre 8 miliarde si 9 miliarde de locuitori pana la mijlocul secolului, dupa care va incepe sa scada.

Printre ei se afla si profesorul norvegian Jorgen Randers, care in urma cu cateva decenii avertiza cu privire la o posibila catastrofa globala provocata de suprapopulare, dar care si-a schimbat acum parerea.

"Populatia lumii nu va atinge niciodata 9 miliarde de oameni. Va ajunge la 8 miliarde in 2040, iar apoi va scadea", spune Randers zilele astea.

De aceeasi parere sunt expertii din cadrul Institutului International pentru Analiza Sistemelor Aplicate ori cei de la Deutsche Bank.

Problema cu prognozele ONU, spun demografii "disidenti", este ca organizatia nu ia in calcul accelerarea ritmului declinului ratei fertilitatii ca urmare a urbanizarii. In 2007, pentru prima data in istoria umanitatii, majoritatea populatiei lumii traia la oras. Astazi s-a ajuns la 55%, iar peste 30 de ani vom vorbi deja de doua treimi, conform publicatiei britanice.

Tranzitia de la tara la oras aduce schimbari majore in ceea ce priveste perceptia asupra copiilor. In primul rand, acestia nu mai sunt vazuti ca o alta pereche de brate pentru munca la camp, ci mai degraba ca o alta gura de hranit. De asemenea, la oras, femeile au acces in mai mare masura la informatie si la educatie. Prin urmare, isi vor dori mai multa autonomie, iar multe dintre femeile care isi pot exercita controlul asupra propiilor corpuri decid sa aiba mai putini copii, mai noteaza The Guardian.

C.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elon Musk Jack Ma scadere populatie, #declin populatie , #locuitori