Munca la distanță - viitorul pieței muncii. Care sunt avantajele muncii de acasă

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:00
4007 citiri
Munca la distanță - viitorul pieței muncii. Care sunt avantajele muncii de acasă
Munca la distanță este preferată de angajați/ FOTO Pixabay

Munca la distanță pare că va reprezenta viitorul pieței muncii, angajații preferând să își desfășoare activitatea de acasă. Cu toate acestea, companiile au început să aducă la birou angajați într-un număr din ce în ce mai mare.

Cel mai recent sondaj, realizat de BestJobs, notează că 56% din respondenți susțin că lucrează deja exclusiv de la birou în timp ce doar 26% își desfășoară activitatea de la distanță.

Însă, 60% din angajați susțin că și-ar dori să lucreze de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. Jumătate din ei afirmă că nu și-ar mai dori să se întoarcă la birou, având în vedre avantajele pe care le-au descoperit o dată cu munca de acasă: faptul că pot lucra din intimitatea casei, sau își pot desfășura activitatea dintr-un alt oraș ori chiar dintr-o altă țară.

Așadar, dată fiind opțiunea tot mai multor angajați, experții în resurse umane afirmă că munca la distanță ar putea reprezenta viitorul pieței muncii.

Principalele beneficii ale muncii de acasă

Spre exemplu, lucrul de la distanță pare că vine cu o serie de beneficii. 36% din angajații români susțin că au mai multă flexibilitate, 23% spun că au mai mult timp pentru viața personală în timp ce 19% afirmă că pot completa veniturile având posibilitatea de a lucra proiecte extra. De asemenea, 13% susțin că au o mai bună capacitate de concentrare, conform studiului citat.

"Multinaționalele și majoritatea companiilor mari vor rămâne, cel puțin până la toamnă, în formatul de telemunca pentru că s-au organizat de așa natură încât indiferent unde sunt angajații ei își pot desfășura cu succes activitățile. Dacă, într-adevăr, se elimină aceste aspecte ale pandemiei la nivel global și se pot reîntoarce angajații în toate țările probabil că se va merge și în cazul lor pe o revenire completă la birou", a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare și fondator al 4Career.

"Trebuie să înțelegem că o multinațională nu depinde doar de Romania, sunt decizii care se iau la nivel global. Pe de altă parte, companiile își fac niște calcule foarte exacte despre cât merită să mai țină anumite spații sau nu", a completat specialistul.

De cealaltă parte, companiile vor să nu își irosească costurile, motiv pentru care își recheamă angajații la birou.

"Devine clar că e nevoie ca biroul, aşa cum îl ştim, să se transforme pentru a se acomoda la noile nevoi ale angajaţilor, dar şi pentru a mulţumi managerii", arată sondajul BestJobs.

Forumul Economic Mondial și previziunile asupra pieței muncii

Un raport făcut de Forumul Economic Mondial arată că predicțiile din piața muncii sunt dificil de făcut în actualul context, în care companii de diferite mărimi și-au redus structurile de personal, adaptându-și business-ul.

Principala tendință din piața muncii în 2021 va rămâne adaptarea tehnologică, urmată de automatizare.

Potrivit raportului citat, mai mult de 40% din companiile care activează la nivel global intenționează să păstreze strict sistemul de munca remote, din confortul casei.

Totuși, pentru a păstra sentimentul de apartenenta al angajaților, angajatorii iau în calcul să le pună la dispoziție oamenilor seturi de instrumente digitale, care să îi ajute să se conecteze și să colaboreze ușor dar să și fie productivi în același timp.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#munca de acasa, #munca de acasa sfaturi, #piata muncii, #piata muncii Romania , #stiri sociale