MS: Grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a inceput deja sa lucreze

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 21:50
4308 citiri
MS: Grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a inceput deja sa lucreze
Foto: site Epidiolex

Ministerul Sanatatii (MS) precizeaza ca grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal, ca terapie adjuvanta in bolile cronice, a fost infiintat pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente inovative.

MS arata ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezolutie privind utilizarea cannabisului in scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri seara de Ministerul Sanatatii, prima intalnire a Grupului de lucru infiintat de MS in acest scop a avut loc marti.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai MS, CNAS, ANMDM, sefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti si psihiatrie pediatrica, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

In cadrul intalnirii, specialistii au subliniat ca unicul produs benefic in tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piata externa si care are autorizatie de punere pe piata de la FDA (Food and Drog Administration) este in prezent comercializat doar in SUA. Procedura de autorizare pentru piata europeana este posibil sa fie finalizata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) in prima jumatate a acestui an.

Citeste mai multe despre:

MS precizeaza ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In cadrul intalnirii s-a subliniat diferenta intre THC - care reprezinta substanta psihoactiva din cannabis si se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fara interes in medicina si CBD - canabidiol - o substanta care poate fi utilizata in scop terapeutic.

"Ministerul Sanatatii doreste sa asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacientilor si acesta este motivul pentru care am infiintat acest grup de lucru. Trebuie sa identificam solutii care sa respecte toate conventiile internationale, in acest caz vorbim despre Conventia Unica asupra Stupefiantelor din 1961 si Conventia Natiunilor Unite din 1971 asupra substantelor psihotrope. In aceste conditii, vom urmari autorizarea in Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacientii cu epilepsie rara din Romania", a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat in comunicat.

In cadrul grupului de lucru, in viitor, discutiile vor continua cu presedintii altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infectioase, paliatie, toxicologie si toxicodependenta.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca se analizeaza o masura prin care s-ar legaliza utilizarea cannabisului in Romania, in scop medicinal, in conditiile in care aceasta este o practica la nivel european.

Legat de aceasta masura, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienti cu cancer si a spus ca exista deja, la Ministerul Sanatatii, o comisie care analizeaza o astfel de procedura.

"Se ia in calcul legalizarea pentru utilizarea in acest sens. (...) Exista un argument medical care justifica aceasta procedura", a spus ministrul.

Teodorovici a amintit ca aceasta este o practica la nivel european.

"Este deja o practica europeana (...) Daca in Vestul Europei sunt multe exemple si sunt legalizate anumite practici, noi de ce sa nu analizam?", a spus ministrul.

Teodorovici a fost intrebat si in legatura cu aspectul economic al unei astfel de masuri.

"In Romania, din pacate, argumentele de ordin economic palesc in fata altora simple si usor de ajuns la populatie", a mai spus el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cannabis legalizat Romania medicament epilepsie , #medicamente
Comentarii
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1