Mircea Cartarescu: Nu ma-ndoiesc ca Olivia Steer s-ar lasa arsa pe rug pentru ideile ei. E aproape o martira

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 14:5323028 citiri
Mircea Cartarescu: Nu ma-ndoiesc ca Olivia Steer s-ar lasa arsa pe rug pentru ideile ei. E aproape o martira
Foto: Facebook/Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cartarescu e de parere ca Olivia Steer, care de mai multi ani duce campanii contra vaccinarii, nu trebuie blamata pentru afirmatiile sale, ci mai degraba privita cu tristete.

In contextul recentelor declaratii ale Oliviei Steer legat de vaccinuri si pericolul pe care l-ar prezenta, dar si actualei epidemii de rujeola din Romania, care ar fi ucis deja trei copii, Mircea Cartarescu a scris pe Facebook ce crede despre sotia lui Andi Moisescu si convingerile ei.

"Ma gandesc cu teribila tristete la Olivia Steer (pe care n-o cunosc personal). Cred ca, dincolo de orice, e o femeie curajoasa.

Daca ar avea dreptate, ar fi o figura tragica asemenea lui Giordano Bruno. Caci nu ma-ndoiesc ca s-ar lasa arsa pe rug pentru ideile ei. Putini ar fi capabili sa suporte uriasul blam public pe care-l suporta ea de ani de zile, de cand sustine unele dintre cele mai nepopulare idei cu putinta cu un zel de posesor al adevarului pur", isi incepe scriitorul postarea de pe reteaua sociala.

Acesta numeste cauza pentru care lupta Olivia Steer "nedemna" pentru ea, asemuind-o pe Olivia Steer cu victimele sectelor religioase sau teoriilor conspiratiilor.

"Lupta totala si fara compromis pentru propriul tau adevar se numeste eroism cand serveste tuturor si fanatism cand raneste pe toata lumea. Cred ca Olivia Steer a avut ghinionul sa intalneasca, in setea ei de adevar, o cauza nedemna de o fiinta ca ea.

Nu cred ca oameni ca ea trebuie blamati, ci priviti cu tristete, asemenea celor ce cad victima sectelor religioase, fanatismelor politice, teoriilor conspiratiilor", scrie Cartarescu pe Facebook.

Scriitorul merge chiar mai departe, sustinand ca Olivia Steer este "aproape o martira", o "panorama a desertaciunilor" si ca aceasta nu ar trebui privita cu ura: "Olivia Steer e o victima, aproape o martira. Nu cred ca lucrul cel mai bun e sa o zdrobim cu ura (ca orice martir, ea se va bucura de asta), ci sa-i dorim sa iasa, daca va putea vreodata, de sub fascinatia nefasta care-o schimba, dintr-o femeie plina de calitati, intr-o panorama-a desertaciunilor".

In final, Cartarescu afirma ca fosta prezentatoare TV, actuala bloggerita, face un rau real prin afirmatiile pe care le lanseaza, pentru ca aceia care o cred isi condamna la boli si moarte copiii: "Cat despre raul pe care-l face in dorinta ei de-a ne deschide ochii, el e real, din pacate.

Daca sustii ca americanii n-au pus piciorul pe Luna, nu se-ntampla nimic. Daca crezi ca Elvis traieste, poti face oricati prozeliti vrei fara nicio problema. Dar daca spui ca vaccinurile sunt nocive, oamenii care te cred isi condamna copiii la boli si la moarte".

Olivia Steer a declarat, miercuri seara, ca si-ar vaccina copiii, daca vaccinurile ar fi sigure si nu pline de substante chimice. "Sunt mama, am doi copii. As vrea, ca orice parinte, sa existe un vaccin de incredere cu care sa-mi vaccinez copiii si sa-i pun la adapost de orice boala contagioasa. As fi prima la cabinet sa-mi vaccinez copiii.

Nimeni nu poate insa sa-mi explice de ce exista mercur acolo, aluminiu si tot felul de substante chimice. Am intrebat, dar raspunsul nu m-a multumit. De ce pe orice prospect de vaccin la efecte secundare scrie si autismul sau moartea", a spus Olivia Steer la Antena 3.

Ministerul Sanatatii a declarat, joi, ca Lega vaccinarii obligatorii se afla in circuitul de avizari, iar in perioada urmatoare ea va fi pusa in dezbatere publica.

Citeste mai multe despre epidemia de rujeola din Romania.