Ministrul Muncii, despre indemnizatia pentru mame: Nu o sa renunte lumea la cariere sa faca copii

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 22:31
6541 citiri
Ministrul Muncii, despre indemnizatia pentru mame: Nu o sa renunte lumea la cariere sa faca copii
Foto: Arhiva Facebook/Dragos Pislaru

Noul ministru al Muncii Dragos Pislaru a venit vineri cu noi explicatii si precizari in legatura cu legea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, promulgata de Klaus Iohannis la inceputul saptamanii, pentru care Guvernul cauta acum bani ca sa o puna in aplicare.

Pislaru, care joi a dezvaluit ca nu si-a prea dorit sa preia portofoliul Ministerului Muncii, dar nu a vrut "sa faca fite" cand Ciolos i-a cerut-o, si-a nuantat declaratiile fata de inceputul saptamanii, spunand acum ca totusi este posibil ca legea sa fie aplicata la termen, adica de la 1 iulie.

Pislaru nu-si dorea sa fie ministru, dar nu a vrut sa faca "fite": Dezvaluiri despre aberatiile ordonantei salariilor

"Legea nu e cea mai perfecta, dar e o lege emisa de un Parlament legitim, credem ca avem nevoie sa facem ceva pentru a creste natalitatea si a incuraja aceasta dezvoltare. (...) Avem un proiect si in loc sa stam sa discutam cum am fi putut sa-l facem mai bun, cu Ministerul de Finante suntem in cautarea surselor bugetare. (...) Asa cum arata acum lucrurile, nu intentionam sa nu respectam termenul legal (de aplicare a legii, 1 iulie 2016, n.red.) ", a declarat Pislaru, la Digi 24.

Iohannis a promulgat legea indemnizatiilor pentru mame, noul ministru al Muncii ii raspunde: Slabe sanse pentru 1 iulie

Explicatii pentru Iohannis: A exagerat, sunt economist, nu contabil

Acesta a tinut sa-i explice presedintelui Klaus Iohannis, care la ceremonia de depunere a juramantului l-a avertizat sa nu abordeze ca un contabil legea indemnizatiilor, care este, de fapt, profesia sa.

"As indrazni sa atrag atentia ca un economist e parte a stiintelor sociale. Practic, a considera ca economistul se uita numai la cifre ar fi o exagerare. Sunt bine ancorat, am 4 copii pe care ii cresc cu drag alaturi de sotia mea. (...) Stiu cum a fost ca sotia mea sa renunte la serviciu pentru a ramane acasa si stiu ce eforturi facem si eu, dar mai ales ea. Acest lucru nu este de saga!", i-a transmis Pislaru presedintelui Iohannis, dar nu inainte de a-si declara respectul fata de contabili.

Iohannis a promulgat legea indemnizatiilor pentru mame, PNL ii cere lui Ciolos sa gaseasca bani sa o aplice (Video)

In ce priveste impactul pe care legea il va avea, ministrul Muncii este rezervat.

"3.000 de persoane anul acesta ar putea sa beneficieze, 3.000 de parinti", a punctat ministrul, precizand ca a luat in calcul si mamele, si tatii. "Am luat in calcul si persoana mea cand a fost cazul. Incurajez toti taticii sa fie cat mai responsabili cu putinta".

Intrebat daca are cunostinta de salariile celor care ar putea aplica si ce se intampla daca sunt si oameni care castiga 5.000-10.000 de euro pe luna, Pislaru si-a exprimat parerea ca cei care ar castiga astfel de sume e putin probabil sa renunte la vietile lor ca sa stea acasa cu copiii.

"Plafonul de 3.400 de lei a fost eliminat, deci poate fi orice salariu. Nu ca poate fi luat in calcul orice salariu, dar va fi luat, prin lege. O persoana care castiga 5-10.000 de euro vine dupa o cariera lunga, cu o viata agitata care nu s-ar decupla de la aceasta viata ca sa stea 2 ani acasa cu un copil.

E o chestiune de echilibru in viata, de a te ocupa de copil si a nu te aliena de profesia in care ai crescut si te-ai format. Reintegrarea dupa o perioada lunga de timp e o mare problema intr-un mediu foarte competitiv. In practica, nu o sa inceapa de maine lumea sa renunte si sa faca copii", a conchis ministrul Muncii.

Guvernul n-are bani de indemnizatia pentru mame: Asteapta solutie de la Parlament

Infuriate de Ciolos, reprezentantele mamelor ameninta ca ies in strada (Video)

Legea indemnizatiilor, promulgata in ciuda opozitiei Guvernului

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a semnat decretul de promulgare a legii privind indemnizatia de crestere a copilului si l-a incurajat pe noul ministru al Muncii Dragos Pislaru sa gaseasca solutii pentru aplicarea cat mai rapida a actului normativ.

"Va incurajez sa gasiti in guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repeede aceasta lege. (...) Eu va rog sa nu tratati aceasta chestiune in mod contabil. Este o lege proactiva, din zona politicilor demografice care cu siguranta este foarte importanta pentru Romania", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Pislaru.

Legea a fost criticata de guvern pe motiv ca nu exista surse de finantare pentru majorarea indemnizatiilor pentru mame, iar premierul Dacian Ciolos a sugerat ca ar putea recurge la suspendarea aplicarii legii, daca nu vor fi identificate sursele de finantare la rectificarea bugetara.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#DRagos Pislaru ministru Muncii indemnizatie mame, #eliminare plafon indemnizatii crestere copil , #indemnizatie mame