Ministrii care au abandonat masinile de "Vinerea Verde". Citu si Ciuca au mers pe jos la serviciu, Drula cu tramvaiul, iar Tanczos Barna si Bogdan Gheorghiu cu metroul

Vineri, 12 Martie 2021, ora 11:42
4206 citiri
Ministrii care au abandonat masinile de "Vinerea Verde". Citu si Ciuca au mers pe jos la serviciu, Drula cu tramvaiul, iar Tanczos Barna si Bogdan Gheorghiu cu metroul
Tanczos Barna, Catalin Drula, Nicolae Ciuca si Florin Citu au ales mijloace alternative pentru a merge vineri la serviciu FOTO Facebook

Cativa ministri din cabinetul Citu au raspuns vineri, 12 martie, campaniei "Vinerea Verde - STOP! Azi masina sta pe loc!", initiata cu doua zile in urma de responsabilul portofoliului Mediu, Tanczos Barna.

Initiativa are ca scop convingerea angajatilor din administratia publica de a renunta la folosirea masinilor pentru a ajunge la serviciu in zilele de vineri.

In acelasi timp, si cetatenii care lucreaza in mediul privat sunt indemnati sa se deplaseze la serviciu in ultima zi lucratoare a saptamanii cu mijloace de transport cat mai putin poluante.

Printre cei care au raspuns campaniei, s-a numarat premierul Florin Citu, care a anuntat ca a venit la serviciu pe jos si ca drumul a durat 15 minute. Foarte multi angajati de la Palatul Victoria n-au respectat insa indemnul la deplasarea ecologica. "Sigur se vor adapta in perioada urmatoare, este o zi mai racoroasa pentru aceasta perioada, dar sunt sigur ca vor veni pe jos vinerea cu totii", se arata convins prim-ministrul.

Initiatorul campaniei, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat ca a venit la serviciu folosind metroul si mersul pe jos. "Va incurajez ca de acum incolo in zilele de vineri sa spuneti Stop! Azi masina sta pe loc! si sa optati pentru mijloace de transport alternative", a indemnat demnitarul.

Nicolae Ciuca, ministrul Apararii, a mediatizat pe pagina personala de Facebook faptul ca a venit pe jos la serviciu. "Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea poluarii folosind mijloacele de transport in comun, bicicleta, mersul pe jos!", a scris Ciuca pe Facebook.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, s-a pozat in tramvaiul 24, care face legatura intre cartierul Bucurestii Noi si Piata Victoriei.

Si ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a alaturat campaniei si s-a deplasat cu metroul si apoi pe jos spre minister, declarand ca mersul pe jos este sanatos pentru organism.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit la serviciu cu o masina electrica imprumutata. Responsabila portofoliul Muncii spune ca ar fi dorit sa vina la minister cu bicicleta, dar ca vremea a fost prea rece.

Si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a ajuns vineri la serviciu cu o masina electrica. El a indemnat cadrele didactice, pe parinti, elevi si studenti sa devina promotori ai acestei initiative.

Tanczos Barna arata in expunerea de motive prezentata odata cu lansarea campaniei ca peste 60% din poluarea aerului din marile orase ale Romaniei este cauzata de trafic.

In Bucuresti, masurile independente ale calitatii aerului indica frecvent depasiri colosale ale normelor acceptate de poluare. Anchetele jurnalistice arata ca sursa principala a otravurilor din aer este reprezentata de arderile de deseuri in incineratoare de la marginea orasului.

In acelasi timp, exista nenumarate arderi necontrolate in preajma Capitalei. In continuare, nu exista o strategie pentru combaterea fenomenului, nici la nivelul municipalitatii, nici la nivel guvernamental.

Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#vinerea verde, #poluare Bucuresti, #iridex, #Florin Citu, #ministrul Mediului , #Bucuresti