Meteoritul uriaș căzut într-un sat din Transilvania: "S-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă" FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 03:10
24599 citiri
Meteoritul uriaș căzut într-un sat din Transilvania: "S-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă" FOTO
Bucăți din meteorit expuse în muzee din Transilvania

În urmă cu 139 de ani, pe 3 februarie 1882, liniștea locuitorilor din satul Mocs (în prezent Mociu, județul Cluj), era tulburată de un fenomen astronomic cu totul ieșit din comun. Un meteorit a intrat în atmosfera Pământului și a căzut în apropierea satului. Avea să fie cel mai mare meteorit care a ajuns pe teritoriul actual al României.

Localitatea din Transilvania era la vremea respectivă în componența Imperiului Austro-Ungar. Fragmentele acestui meteorit s-au răspândit pe o suprafață eliptică de 15 kilometri lungime și 3 kilometri lățime, fiind găsite bucăți mai mari sau mai mici pe teritoriul altor trei localități vecine cu Mociu.

Într-un articol semnat de Al. I. Maxim, in revista Natura, 1958, evenimentul era descris astfel: ”era în după-amiaza zilei de 3 februarie 1882, în jurul orei patru, când mulți din locuitorii satelor Coasta, Bărăi, Vișea, Mociu au văzut venind dinspre Dealul Botei (NV) un glob luminos, însoțit de o coadă fumurie; (...) din ghemul de foc, de culori vii, au țâșnit scântei, s-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă (...) îndată o ploaie de pietre a lovit crengile copacilor și a căzut pe albul zăpezii”.

De asemenea, se spune că meteoritul de la Mociu strălucea foarte tare pe cerul nopţii, că era ca un mare glob de foc, de culoare violetă, iar după cădere a lăsat în urmă o dâră alb-cenuşie. Se mai afirmă că boierii din zonă i-ar fi trimis pe ţărani să caute bucăţi de meteorit pe câmp, contra cost, şi că cele mai mari dintre acestea au fost găsite, mai ales că era iarnă, iar urmele lăsate erau evidente în zăpadă. De asemenea, anumite mărturii susțin că dâra de lumină s-ar fi văzut chiar și de la Budapesta.

Se apreciază existența a peste 3.000 de fragmente, în greutate totală de aproximativ 300 kilograme. Cel mai mare fragment cu o greutate de 35.7 kg este expus la Muzeul de mineralogie din Cluj Napoca. Alte bucăți, mai mari sau mai mici, sunt expuse la mai multe muzee din țară.

Șase fragmente, în greutate totală de aproape două kilograme pot fi observate și la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. Acestea au făcut obiectul unor cercetări științifice elaborate de specialiști din țară și străinătate.

Imagine de ansamblu a localității Mociu

Meteoritul de la Mociu ar fi explodat de două-trei ori după intrarea sa în atmosferă şi că pe Pământ a ajuns numai o mică parte a acestuia. Specialiștii estimează că la intrarea în atmosferă avea peste 30 de tone, dar a pierdut peste 90% din masă înainte să atingă pământul.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#meteorit, #mociu, #Cluj, #mocs, #fenoment, #astronomic , #locuitori
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să mai zâcă fo unu' că numa' la altz' plouă cu bolovani...