Medicii someaza romanii speriati de gripa sa nu mai mearga la urgente: Sa se sperie prin martie si sa se vaccineze!

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 16:164587 citiri
Medicii someaza romanii speriati de gripa sa nu mai mearga la urgente: Sa se sperie prin martie si sa se vaccineze!
Foto: captura video

Mini-vacanta de Mica Unire nu a umplut doar partiile, ci si camerele de garda ale spitalelor. Romanii speriati atat de gripa sezoniera, cat si de amenintarea coronavirusului din China, s-au prezentat la urgente pentru a primi diagnostic.

Asta i-a facut pe medici si specialistii in sanatate publica sa faca apel la oameni sa urmeze traseul normal, sa consulte medicul de familie si sa stea in casa pe durata tratamentului pentru a nu raspandi virusul. Totodata, si presa a fost tina reprosurilor, medicii solicitand ca situatia, mai ales in ce priveste virusul din China, sa fie prezentata responsabil, nu alarmant, mai ales ca riscul ca acesta sa ajunga in tara noastra e redus.

"La Matei Bals, in minivacanta sau prezentat 1.592 de persoane, 636 cu gripa, asta in conditiile in care eu am rugat public pe cei care au diagnosticul sa stea acasa. Lumea nu e speriata de coronavirus, lumea e speriata de gripa. Rugamintea mea e sa se sperie mai prin martie-aprilie si sa faca demersuri necesare sa-si faca rost de vaccin pana in octombrie", a spus, intr-o conferinta la Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Streinu Cercel, directorul spitalului "Matei Bals".

Si in ce priveste solicitarile de ambulanta, cifra a explodat in ultima perioada. Prezenta la un comandament convocat de Gabriela Firea, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), a precizat ca numarul solicitarilor la ambulanta a crescut cu 20% in saptamana 19-26 ianuarie, comparativ cu perioada 13-19 ianuarie. In acelasi interval, numarul solicitarilor din partea unor persoane care prezentau febra a crescut cu 100%.

"Se doreste la toate solicitarile sa ajunga medic, este impsoibil. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca numarul echipajelor de urgenta cu medic este limitat la nivelul Bucuresti-Ilfov si in toata tara, de altfel. Cu toate eforturile pe care le facem ca sa suplimentam numarul de echipaje, nu reusim ca la toate aceste cazuri cu febra sa trimitem medic. In mare parte sunt viroze sezoniere. O parte sunt gripe.

Se doreste in destul de multe situatii sa ne deplasam cu ambulanta la spital pentru a se face test rapid de gripa si acest lucru este foarte greu. De aceea, facem apel la populatie sa ia legatura cu medicul de familie pentru cazurile cu febra, pentru virozele sezoniere. Sa se adreseze in primul rand medicului de familie, pentru a primi tratament adecvat", a spus Alis Grasu.

Ea a adaugat ca doat in ultimele 24 de ore au fost 2.114 solicitari la nivelul Ambulantei Bucuresti-Ilfov.

"Vorbim de 2.114 solicitari in 24 de ore, ceea ce inseamna foarte mult la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov. Am suplimentat echipajele, astfel ca azi se lucreaza in 66 de echipaje de urgenta. Si am adus si un numar record de medici de consultatii. Avem 29 de medici de consultatii noi. (...) Facem toate eforturile sa raspundem la toate solicitarile, dar mai ales la aceste cazuri de consultatii la domiciliu trebuie ca toata lumea sa inteleaga ca nu se poate ajunge in 15 minute si timpii de ajungere devin din ce in ce mai lungi", a mai spus Alis Grasu.

In ce priveste situatia actuala a gripei in Romania, specialistii au subliniat ca la acest moment sunt cu 20% mai putine imbolnaviri decat anul trecut, deci nu exista motive de ingrijorare.

"Circulatia viruslui gripal e moderata, nu putem discuta de epidemie de gripa. Exista intensificari ale circulatiei in cateva zone, de exemplu in Bucuresti, Brasov... Dar cu 20% mai putine cazuri decat in perioada similara a sezonul gripal trecut. Probabil ca in urmatoarele saptamani numarul de viroze respiratorii si gripa va fi in crestere.

Dar nu este nimic neasteptat in conditiile in care inca acoperirea vaccinala in Romania nu reprezinta decat o treime din valoarea recomandata de OMS. Dar e un sezon gripal obisnuit, nu exista motive de ingrijorare", a precizat, la Ministerul Sanatatii, si medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Comentarii
MAMULOS
rank 5
Ti se pare ca am comentat altceva decat a spus dr.?
cartophil
rank 5