Medicii ATI din toata tara ameninta ca nu mai intra in operatii. Pintea e surprinsa si spune ca au inteles gresit

Vineri, 16 Martie 2018, ora 16:19
9544 citiri
Medicii ATI din toata tara ameninta ca nu mai intra in operatii. Pintea e surprinsa si spune ca au inteles gresit
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce medicii ATI de la Spitalul Universitar din Bucuresti i-au trimis, joi, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, o scrisoare in care o anunta ca, daca regulamentul de sporuri va fi adoptat in forma care este acum in discutie, vor refuza sa mai intre in salile de operatie, exemplul le-a fost urmat de tot mai multi colegi din numeroase judete. Si psihiatrii de la Spitalul 9 din Capitala cer sa fie retrasa de urgenta Anexa 10.

Sorina Pintea spune, insa, ca e surprinsa de solicitari si le pune pe seama faptului ca nu a fost inteleasa, asa ca promite ca le va explica.

Medicii ATI ameninta cu greva peste tot in tara

De joi seara pana vineri la pranz, medicii ATI din peste alte 10 spitale din tara i-au scris Sorinei Pintea.

Este vorba de medicii de la Spitalul Judetean Galati, Spitalul Sf Spiridon Iasi, Spitalul Parhon din Iasi, Spitalul de Urgenta din Targu Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Urgenta Petrosani, Spitalul Judetean Mehedinti, Spitalul Colentina, Spitalul Judetean de Urgenta "Plus Brinzeu" Timisoara, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara si Spitalul Judetean de Urgenta Sf Ioan cel Nou din Suceava.

"Privim cu indignare ultimele evolutii ale negocierilor privind regulementul de sporuri ce au in vedere personalul medical care lucreaza in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva. Nu intelegem care e logica stabilirii valorii sporului in sume fixe invers proportional cu anii de studii, dar si cu responsabilitatea fiecarui membru al echipei care lucreaza in sectiile ATI", scriu medicii, care acuza "lipsa de echitate imposibil de explicat".

Cele mai multe scrisori mentioneaza ca, "din momentul adoptarii regulamentului de sporuri neadecvat activitatii noastre, recurgem la masuri de protest, care vor consta in refuzul nostru de a asigura activitatea in blocul operator.

Vom fi prezenti in spital, dar vom asigura doar activitatea in terapie intensiva si urgentele ce vor aparea la pacientii internati".

Acestia mai atrag atentia ca "medicii anestezisti sunt primii care parasesc tara pentru ca aceasta specialitate este extrem de cautata si platita extrem de generos in toate tarile UE si din aceste motive numarul medicilor din specialitatea ATI ramasi in Romania a atins un nivel critic.

Exista extrem de multe spitale unde nu se pot efectua interventii chirurgicale tocmai din cauza lipsei de anestezisti si mai grav nu exista nici linii de garda in specialitatea ATI in mult prea multe unitati spitalicesti. De multe ori, sunt medicii de medicina interna care asigura si garda pentru specialitatea ATI, fapt inadmisibil pentru o tara europeana in anul 2018".

Un paragraf care se gaseste in toate scrisorile adresate Sorinei Pintea se refera la dezacordul ca negocierile pe regulamentul de sporuri s-au purtat "doar cu sindicatele care reprezinta preponderent interesele asistentelor, infirmierelor, brancardierilor si personalului TESA si nu ati considerat utila consultarea medicilor, mai ales ca toti reprezentantii MS au afirmat in nenumarate randuri ca noua Lege a Salarizarii unitare, precum si noul regulament de sporuri, au ca scop stoparea plecarii masive a medicilor din tara".

O alta problema de comunicare?

Intrebata dimineata de scrisoarea medicilor de la Universitar, ministrul Sorina Pintea a anuntat ca va merge in cursul zilei sa poarte discutii cu acestia, pentru ca nu au inteles cum Anexa 10 vine, de fapt, in sprijinul personalului din sistemul sanitar.

"Am vazut o scrisoare deschisa publicata in mediul online si lucrurile sunt gresit intelese si as vrea sa merg sa discut cu ei despre celebra Anexa 10. O sa merg in cursul zilei sa discut cu ei la Spitalul Universitar. Le voi explica modul in care am facut aceasta anexa. Am inteles ca toata lumea vrea sporuri la maxim.

Dar atat timp cat e reglementat in lege pragul de 30 la suta si eu nu negociez legea, ci incerc sa o aplic, am incercat sa facem aceasta anexa 10 care este una ajutatoare, de echilibrare a sporurilor. Nu se pune problema de a dezavantaja medicul in niciun caz. Eu am ramas asa surprinsa vazand aceste lucruri. Eu cred ca, daca o sa discutam si le voi explica, vor intelege aceste lucruri. (...) Sunt convinsa ca, pana la urma, vor intelege ce am dorit noi sa facem", a declarat Pintea, vineri, dupa ce a participat la Forumul National de Gineco-Oncologie.

In legatura cu aceste discutii, pe forumuri, medicii deja le transmit colegilor de la Universitar mesaje pentru Pintea: "Dragi colegi din ATI SUUB, sa-i amintiti dnei ministru ca din salariile acelea de baza care reusesc sa-i mai uimeasca doar pe guvernanti, precum si din sporurile acestea 'deosebit de periculoase', un procent de 45% din valoare se va intoarce la stat... Nu, nu la statul norvegian, ca suntem in Romania!".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#medici ATI protest sporuri, #medici proteste salarii sporuri , #medici