Medicii ameninta din nou cu proteste. Cat cer pentru o garda din weekend

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 09:12
7068 citiri
Medicii ameninta din nou cu proteste. Cat cer pentru o garda din weekend
Foto: Ziare.com

Plata garzilor continua sa ii nemultumeasca pe medici. Astfel, ei ameninta din nou cu proteste si spun ca de la 1 octombrie vor asigura doar garzile obligatorii.

Medicii sustin ca, in acest moment, garda suplimentara este platita cu 12,8 lei pe ora si cer macar 1.100 lei net pentru o garda de 24 de ore din weekend, informeaza TVR.

"Sunt drepturi ale medicilor care sunt acordate la salariul din 2009. La o matematica simpla, inseamna injumatatirea dreptului pentru munca pe care noi o pastram. In aceste doua luni de balbaiala guvernamentala noi am asigurat continuitatea actului medical, am fost alaturi de pacienti.

Dar vrem sa va atentionam, sa transmitem public, ca de la 1 octombrie, in situatia in care drepturile noastre nu sunt acordate integral, atunci vom asigura doar activitatea minima, numai garzile obligatorii, urmand ca intreaga responsabilitate despre neasigurarea serviciilor sa cada in spatele Ministerului Sanatatii si a Guvernului Romaniei", a declarat Ionita Victor, Sindicatul Medicilor din Buzau, citat de Mediafax.

Medicii mai afirma ca se incearca diviziuni prin lansarea de mesaje false in spatiul public cum ar fi ca o garda a unui medic va fi de peste 1.200 de lei.

Citeste ce ce spun sindicatele din Sanatate dupa ce Guvernul a anuntat ca da mai multi bani medicilor pentru garzi

"Nu am avut o discutie cu domnul ministru inainte ca dansul sa emita aceasta suma. Aceasta se poate atinge doar cand un medic cu vechime de peste 20 de ani face aceasta garda sambata si acel medic trebuie sa fie obligatoriu medic anestezist. In orice alta conditie raspunsul este nu. Suntem nemultumiti de ceea ce s-a intamplat in lunile august si septembrie, prin emiterea de circulare ale Ministerului Sanatatii, fara valoare legala, catre DSP-uri si spitalele tarii. S-au creat astfel disparitati in plata garzilor intre spitale.

Suntem impotriva intimidarilor si abuzurilor la care sefii de sectii si managerii isi supun medicii pentru a semna aceste contracte de garzi pe timp partial. Nu s-a reusit dupa discutii cu Ministerul Sanatatii sa se reglementeze articolul cu timpul liber al medicului dupa garda. Este vorba aici despre garzile suplimentare. Ar trebui platite la nivelul salariului prevazut de Ordonanta 20 incepand cu 1 august 2016. Ceea ce in momentul de fata, desi exista baza legala, se refuza semnarea de catre manageri", a declarat Marian Stamate de la Sindicatul Promedica.

Vezi ce spune Ministrul Sanatatii despre faptul ca medicii nu semneaza contractele pentru garzi

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pe 8 septembrie si a solicitat Ministerului Sanatatii clarificarea situatiei in modul de plata a garzilor facute de medici, cerand totodata sa fie comunicata modalitatea "legala de plata" pentru perioada august-septembrie 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#medici proteste, #medici plata garzi suplimentare , #spital