Doctorițe ORL amenințate cu moartea de un bărbat suferind de sinuzită. A ales doar femei și le-a trimis sute de mesaje oribile

Autor: N.G.
Miercuri, 25 August 2021, ora 23:54
3183 citiri
Doctorițe ORL amenințate cu moartea de un bărbat suferind de sinuzită. A ales doar femei și le-a trimis sute de mesaje oribile
Bărbatul își alegea victimele din rândul medicilor femei Foto Pixabay

Un tânăr în vârstă de 27 de ani din localitatea Petrești - Sebeș este judecat în două dosare, în Alba și Cluj, pentru amenințarea și hărțuirea unor medici.

Borca Ioan Nicolae își alegea doar medici femei de specialitate ORL și pe motiv că nu i-ar fi oferit tratament pentru o afecțiune de care ar suferi (sinuzită) le trimitea pe telefon mesaje de amenințare cu moartea. Un medic din Cluj-Napoca a primit 642 de astfel de mesaje de pe șapte numere de telefon.

În dosarul judecat la Cluj-Napoca a fost condamnat pe 10 martie 2021, de instanța de fond, la 11 luni de închisoare cu executare pentru patru fapte de hărțuire și două de amenințare. Victimele acestuia sunt patru femei, medici ORL. De asemenea, trebuie să plătească daune morale de 15.000 de lei unuia din cei patru medici. Bărbatul a contestat hotărârea Judecătoriei, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel Cluj unde a primit termen în luna noiembrie 2021.

În cauza de la Alba Iulia, în 18 august 2021, a primit o pedeapsă mult mai blândă, respectiv 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pe o perioadă de doi ani. Victima este tot o femeie medic, de specialitate ORL. În acest dosar a fost de acord să presteze muncă voluntară în folosul comunității. În cauza judecată la Cluj nu a dorit să muncească voluntar, acesta fiind și unul din motivele pentru care a primit închisoare în regim de detenție.

”Tu nu îți bați joc de mine că te execut în spital

Medicul din Alba Iulia a fost contactat telefonic în luna mai 2018 de către Borca Ioan Nicolae cu solicitarea de efectuare a unei intervenții chirurgicale. Medicul i-a solicitat să urmeze procedurile obișnuite, respectiv să se programeze pentru efectuarea unei consultații, în urma căreia să se stabilească necesitatea și oportunitatea intervenției chirurgicale. Ulterior, bărbatul a început să îi trimită persoanei vătămate numeroase mesaje pe numărul de telefon personal, mesaje ce aveau un conținut ofensator și injurios, o parte dintre acestea conținând amenințări la adresa integrității corporale și vieții medicului:

„…te dobor cu legea sau fără, nu mă interesează de lege în curând”/ „Stai că acum știu unde te ard. Dacă ești medic ai 2 vieți? Si 2 de ai, le iau eu (…) îți dau foc. Mă piș pe plângerile tale. Acolo îți dau foc (…). Să te ferească Dumnezeu să dăm ochi în ochi (…) Te rezolv eu (…) Cu mine nu îți merge, ori la bal ori la spital”/ „Eu personal te caut mâine la spital. Îți jur și îți promit. Tu nu îți bați joc de mine că te execut în spital tu (…) Ce mai aștepți du-te la poliție până încă mai poți”.

În instanță a recunoscut faptele și a motivat că a recurs la acest gest datorită problemelor medicale cu sinuzita și a durerilor aferente.

În toamna anului 2018 și-a căutat victime printre medicii din Cluj-Napoca. Un medic a fost contactat prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de către utilizatorul ”Multipast”, care i-a solicitat informații de natură medicală despre anumite afecțiuni, precum și efectuarea unei programări pentru o consultație medicală. Doctorița i-a indicat că nu poate să efectueze un control medical prin intermediul mediului virtual, stabilind împreună cu utilizatorul contului mai multe programări la policlinica spitalului.

Pentru că acesta nu a onorat programările stabilite, medicul nu a mai fost de acord să intermedieze realizarea unor astfel de ședințe sau să ofere informații de natură medicală către utilizatorul contului. Ulterior, atât prin SMS cât și pe WhattsApp a trimis un număr de 642 de mesaje.

”Tulburare de personalitate disocială”

Printre mesajele transmise se regăsesc și amenințări care privesc integritatea corporală sau a vieții victimei după cum urmează: „Și dacă nu mă consulți dacă nu te bat acolo de îi vai de tine”/„Împușcați la zid cu voi”/„Dăte în morți mă-tu că îți dau foc”/„Și un pumn îl ai până nu ieși la pensie”/„Dacă venim toți acolo peste tine îi vai de tine”/„Pentru persoana aia plătești cu zilele tale în tot”. Un alt medic din Cluj-Napoca a primit 475 de mesaje în perioada iulie 208 - septembrie 2019, de pe 16 cartele telefonice.

”Având în vedere conduita infracțională afișată de către inculpat în relația cu persoanele vătămate, care varia de la atitudini de cooperare până la violență verbală extremă, s-a dispus efectuarea unei examinări psihiatrice pentru a se stabili existența discernământului autorului în raport cu acuzațiile penale formulate împotriva sa. Astfel, prin raportul de expertiză medico-legală nr. (...) realizat de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, s-a stabilit că numitul Borca Nicolae Iulian prezintă diagnosticul de tulburare de personalitate disocială și că a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conținutul și consecințele social-juridice ale acțiunilor sale”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca.

Pentru probarea activității infracționale s-a apelat inclusiv la Unitatea de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
#medici, #amenintare, #moarte, #foc, #Alba, #Cluj, #inchisoare , #medici