Efectele falselor medicamente anti-COVID vândute în cantități uriașe pe piața neagră: ”Sunt extrem de nocive”

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 12:17
2842 citiri
Efectele falselor medicamente anti-COVID vândute în cantități uriașe pe piața neagră: ”Sunt extrem de nocive”
Bolnav COVID la ATI FOTO: RoVaccinare

De teamă să nu fie ”uciși” în spital de medici pentru că nu s-au vaccinat, tot mai mulți români apelează la tratamente neautorizate. Specialiștii avertizează asupra efectelor grave ale acestora.

Cercetătorul doctorand la Universitatea Oxford, suceveanul Ștefan Dascălu, avertizează asupra riscurilor implicate de achiziționarea de medicamente din locuri neautorizate (din piețe, bazar etc.) și asupra automedicației în cazul pacienților bolnavi de Covid-19, conform Monitorul de Suceava.

El îi sfătuiește pe oameni să folosească „medicamente testate clinic într-un mod riguros în privința eficacității și siguranței; altfel, utilizarea unui medicament poate cauza efecte adverse pe care nu ni le dorim pentru că obiectivul este să îmbunătățim starea pacientului, nu s-o înrăutățim”.

Ștefan Dascălu mai spune că, de la începutul pandemiei de Covid-19, au fost folosite mai multe medicamente indicate în tratamentul altor afecțiuni, ca de exemplu împotriva malariei, iar ulterior practica medicală și studiile clinice au dovedit că nu sunt eficiente.

„Medicația de capul nostru ne dă un fals sentiment de siguranță în lupta cu această boală perfidă”, în care pacienții practic nu-și mai dau seama cât de grav sunt afectați.

„Efectele sunt extrem de nocive, mai ales când sunt folosite medicamente de pe piața neagră”, a avertizat cercetătorul, subliniind că „în România există această mentalitate foarte toxică, aceea că autoritățile nu dau pacienților medicamente împotriva Covid, ceea ce este total fals; este o schemă de tratament care urmează standardele internaționale”.

De ce prescriu medicii tratament cu siguranță nedovedită

Cercetătorul mai crede că, în ceea ce-i privește pe medicii care prescriu medicamente ale căror eficiență și siguranță nu au fost dovedite și care nu sunt autorizate în tratamentul Covid-19, Ștefan Dascălu consideră că, sub presiunea enormă care este în acest context asupra lor, aceștia pot ajunge la concluzii greșite, făcând conexiuni între zvonuri și/sau declarații ale unor pacienți a căror stare s-a îmbunătățit (și s-ar fi îmbunătățit de la sine) care spun că s-au simțit mai bine după ce au luat medicamentele respective.

Soluția pe care o recomandă este ca acești medici să se documenteze de la colegii care știu care sunt protocoalele de tratament pentru Covid și care sunt la curent cu cercetările în domeniu. Ștefan Dascălu este optimist în privința șanselor ca în viitorul apropiat să se obțină medicamente eficiente în tratarea Covid-19.

Ștefan Dascălu a studiat Științe Biologice la Universitatea Oxford, unde şi-a finalizat studiile de licență cu specializarea în epidemiologie teoretică. Acum este cercetător doctorand în Ştiințe Biologice Interdisciplinare cu specializarea în imunologie la Universitatea Oxford, program pentru care a obținut o finanțare integrală printr-o bursă din partea guvernului Marii Britanii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#medicamente neautorizate covid, #stefan dascalu cercetator oxford, #automedicatie , #Pandemia covid