Vaccinul AstraZeneca divide tarile aflate in pandemie. Ce pozitie adopta Romania in aceasta problema confuza

Sambata, 10 Aprilie 2021, ora 06:35
3447 citiri
Vaccinul AstraZeneca divide tarile aflate in pandemie. Ce pozitie adopta Romania in aceasta problema confuza
Masurile luate in privinta vaccinului AstraZeneca FOTO Hepta.ro

Vaccinul produs de AstraZeneca a ajuns rapid cel mai controversat dintre serurile aprobate in Uniunea Europeana, dupa ce au aparut suspiciuni ca ar putea provoca formarea unor cheaguri de sange. Mai multi oameni au dezvoltat tromboze dupa imunizare, un numar foarte mic dintre ei decedand ulterior.

Pozitia organelor de reglementare

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a decis miercuri, 7 aprilie, ca formarea unor cheaguri de sange trebuie sa fie inregistrata ca fiind un efect secundar foarte rar al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

"EMA a stabilit o legatura posibila cu cazuri foarte rare de cheaguri de sange neobisnuite si un nivel de trombocite scazut", a anuntat agentia.

Reprezentantii EMA au adaugat ca ar putea fi vorba despre un raspuns imun, ca nu recomanda masuri specifice si ca beneficiile vaccinului depasesc riscurile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a transmis tot miercuri, 7 aprilie, ca aceasta legatura intre vaccinul AstraZeneca si formarea cheagurile sangvine este "plauzibila, insa nu confirmata", fiind necesare studii suplimentare.

Agentia Medicamentului din Marea Britanie a recomandat in aceeasi zi ca persoanele cu varste de pana la 30 de ani sa nu fie vaccinate contra COVID-19 cu AstraZeneca. In plus, a mentionat si ca persoanele care au primit deja prima doza si nu au suferit reactii adverse pot primi si a doua doza din serul AstraZeneca.

Agentia a transmis si ca, pana la finalul lunii martie, 79 de persoane din Marea Britanie au dezvoltat cheaguri de sange in urma vaccinarii, iar 19 au murit.

Decizia Romaniei

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anuntat joi, 8 aprilie, ca Romania continua imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. El a adaugat ca temporizarea vaccinarii "poate compromite atingerea imunitatii de grup" si ca "beneficiile globale depasesc riscurile unor eventuale efecte secundare".

Medicul a mai explicat ca persoanele care au facut prima doza si nu au avut reactii adverse de tipul trombozelor vor primi a doua doza tot AstraZeneca, iar in cazul in care au aparut astfel de probleme medicale se va folosi alt ser.

Ce se intampla in alte tari?

Australia a recomandat joi, 8 aprilie, ca persoanele care au mai putin de 50 de ani sa primeasca serul Pfizer in locul celui AstraZeneca.

Filipine a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele care au sub 60 de ani.

Africa Union a renuntat la planurile de a cumpara vaccinul AstraZeneca de la Institutul Seric din India, luand in calcul serul produs de Johnson&Johnson.

Spania a anuntat ca va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor care au peste 60 de ani.

"Incepand de joi, vom continua administrarea acestui vaccin, insa persoanelor cu varste de peste 60 de ani", a declarat ministrul Sanatatii, Carolina Darias, joi, 8 aprilie.

In plus, Spania ia in calcul trei variante pentru persoanele care au apucat deja sa faca prima doza AstraZeneca:

  • Sa primeasca a doua doza tot AstraZeneca
  • Sa primeasca a doua doza dintr-un alt vaccin
  • Sa nu mai primeasca nicio doza, sustinand ca gradul de imunitate obtinut dupa prima este suficient de ridicat.

Spania a inregistrat 12 cazuri de tromboza in urma administrarii vaccinului, majoritatea fiind femei care au sub 55 de ani.

Franta a decis ca persoanele care au sub 55 de ani si care au facut deja prima doza AstraZeneca sa faca rapelul cu alt vaccin.

"Este cat se poate de coerent sa spunem ca nu recomandam vaccinul AstraZeneca persoanelor sub 55 de ani, asteptand sa aflam mai multe informatii. Deci, daca ati primit o prima doza si aveti mai putin de 55 de ani, vi se va propune un alt vaccin la 12 saptamani dupa prima doza si veti primi o injectie cu un vaccin care foloseste tehnologia ARN mesager", a declarat ministrul Sanatatii Olivier Veran.

Germania a decis ca doar persoanele care au peste 60 de ani o sa primeasca in continuare vaccinul AstraZeneca si a recomandat ca oamenii care au apucat deja sa faca prima doza si si au sub 60 de ani sa primeasca a doua doza din alt vaccin.

Italia a decis ca serul AstraZeneca o sa fie folosit doar in cazul persoanelor care au peste 60 de ani, dar a precizat ca, daca au apucat, totusi, sa faca prima doza, o pot face si pe a doua.

Norvegia a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca in 11 martie, dupa ce mai multi tineri imunizati au ajuns la spital. Acestia au dezvoltat cheaguri de sange, s-a descoperit ca aveau un nivel scazut de trombocite, iar cativa au murit.

Autoritatile norvegiene au anuntat ca vor amana decizia cu privire la posibila reluare a utilizarii vaccinului pana in 15 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
#AstraZeneca, #vaccin COVID 19, #masuri, #suspendare, #imunizare, #doza , #vaccin AstraZeneca